Hlavní obsah

Venkovní schodiště vyřeší problémy s členitým pozemkem i přístupem do domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodinném domu se bez schodiště neobejdeme. Vnitřní spojuje přízemí s vyššími patry a ladíme ho do stylu interiéru. Vzhled venkovního schodiště je také důležitý, ale na prvním místě by měla být bezpečnost.

Článek

Venkovní schodiště potřebujeme zejména na zahradách se svažitým pozemkem: k překonání výškového rozdílu nám pomohou stupně, které nás dovedou až ke vstupním dveřím. Schody jsou nutné i v případě, kdy jsme se rozhodli v suterénu vybudovat technické zázemí. Třeba „strojovnu“ pro bazén, saunu, sklep na ovoce, kutilskou dílnu.

Schody se samostatným vstupem jsou vhodné i ve dvougeneračním bydlení nebo v případě, kdy v jedné části domu zřídíme firemní část s kanceláří a ve druhé bydlíme.

Mnozí se v rámci kompletní rekonstrukce staršího domku rozhodnou i pro dodatečně vybudované schodiště, ze kterého se lze z patra dostat do zahrady.

Bezpečně nahoru i dolů

Venkovní schodiště musí celoročně odolávat větru, dešti, sněhu. Teplotní rozdíly jsou obrovské, proto volíme materiál, který zátěž snese. Stejně tak se zamyslíme i nad bezpečností. V zimě nebo při dešti se stávají schodišťové stupně kluzké, proto „hrubší“ povrchová protiskluzná úprava není zbytečnost.

U venkovních schodů je důležité precizní zpracování: nesmí se stát, že kvůli špatnému sklonu bude na stupnici stát kaluž vody nebo zatékat do konstrukce.

Jako materiál lze vybírat kamenné schodiště, které nejvíce dává pocit jistoty a stability. Chůze po něm je bezpečná, není problém nařezat jakékoli rozměry. V exteriéru se často používá kvarcit neboli křemenec, který je extrémně tvrdý. Například brazilský kvarcit nepravidelných tvarů vynikne jako dlažba u bazénu a lze ho použít i na schodišťové stupně. Je velmi odolný vůči mechanickému poškození a prakticky nezničitelný. Použít lze i pískovcové štípané desky, které nemají rub a líc a záleží jen na nás, která plocha se nám bude zabarvením více líbit.

Ryze přírodní kámen lze nahradit i stavebním prvkem z konglomerovaného (umělého) kamene, který imituje přírodní pískovec. Oblíbený je hlavně díky nižší ceně.

Schodiště, které spojuje zahradu s domem či bazénem, často zdobí klasická betonová tvarovka, která přirozeně přechází z terasy ke zpevněné cestě a schodišti. U vstupních dveří by měly schody navazovat na širší podestu. Nad ní je vhodné zastřešení, které nás v případě deště ochrání.

Velmi oblíbené jako dodatečně montované je segmentové celokovové schodiště s průměrem schodiště 600 až 1200 mm. Schodišťový stupeň tvoří plechový výlisek s protiskluznou úpravou, madla jsou v plastu (černý, hnědý, bílý) nebo z masivu (dub, buk, javor, jasan).

Kovová schodiště působí subtilně, lehce a svým nenápadným vzhledem obvykle dobře ladí se stylem domu, barevností fasády. Praktická jsou zejména točitá, která dokážou s minimálními nároky na prostor vyřešit boční vstup do domu, jsou také užitečným pomocníkem pro přístup do zahrady.

Ryze zahradní schodiště

Schody na zahradě jsou součástí zpevněných cest a ploch, slouží k překonávání výškových rozdílů.

Podle zásady přírodně krajinářské tvorby bychom měli schodiště v zahradě spíše potlačit, aby co možná nejvíce splývalo se zelení.

Dvě výškové úrovně spojujeme co nejkratším směrem. Zahradní schody musí sloužit celoročně, pohodlné a bezpečné stoupání za každého počasí je důležité.

Odborníci doporučují správný poměr výšky a šířky jednotlivých schodů. Při výpočtu stupňů vycházíme z daných výškových poměrů schodišťového prostoru a jeho návaznost k terénu. Jedním běžným krokem (tj. délka 60-65 cm) musíme překonat dvě výšky schodu a jednu jeho šířku.

Pro výpočet správných poměrů výšky (v) a šířky (š) používáme vzorec: 2 v š = 60-65 cm.

Čím je schod širší, tím musí být nižší, a opačně.

Pro pohodlné zahradní schodiště volíme výšku schodu v rozmezí 10-20 cm, nejčastěji 15, 16 cm.

Delší schodiště prokládáme podestou nebo menším odpočivadlem.

Materiál na schody do zahrady má být v souladu s ostatními stavebními prvky v zahradě: oblíbený je kámen, keramika, dřevo, pěkné jsou v zeleni i prefabrikáty z vymývaného přírodního kamene, říčních oblázků atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvolit správné schody

Lidstvo za dobu své existence objevilo spoustu zásadních a pro život nepostradatelných věcí, jako je kolo, teorie relativity nebo mobilní telefon. Jednou...

Moderním schodištím vévodí dřevo

Má-li schodiště v domě splňovat všechna naše přání, pak jeho realizace není vůbec snadná. Co schodiště, to originální dílo, plné konstrukční nápaditosti,...

Jak na montáž stahovacích schodů

Do hůře přístupných půdních prostor ukládáme sezónní věci, pro které chodíme občas. Vytahovat a skládat žebřík každého dříve nebo později otráví. Elegantním...

Výběr článků

Načítám