Hlavní obsah

V hlavní roli: Kniphofie

Novinky, A. Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstřední, dramatické, dekorativní, moderní... Kniphofie jsou vše, jen ne nudné. Jako nějaká filmová star tropí rozruch a dožadují se pozornosti. Patří k těm rostlinám, které buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Pokud si na ně troufnete, vysaďte je a očekávejte nečekané.

Foto: A. Taitlová

Na lavičce obklopené oblíbenými rostlinami se můžete bez obav uvolnit a těšit se z baňatých zářivě oranžovožlutých květenství prozrazujících překrásný druh Kniphofia rooperi. Záda kryje neméně působivá, na mráz citlivá Lobelia tupa.

Článek

Kniphofie, knifófie, knifolie, ale také hezky česky mnohokvět nebo liliová pochodeň. Docela vžitá je u nás přezdívka Kleopatřina jehla, která je však v zahraničí používána pro liliochvostec (Eremurus). Kdysi se botanici mylně domnívali, že se jedná o druh aloe, později tuto nepřehlédnutelnou trvalku pojmenovali Tritoma. Nyní rod s přibližně 70 druhy nese botanický název Kniphofia na počest německého profesora J. H. Kniphofa, který žil v letech 1704 – 1763.

Foto: A. Taitlová

Kniphofia caulescens s dvoubarevně nakvetlými „raketami“ a sivě modrozelenými listy vypadá nádherně.

Exotika za českým plotem

Kniphofie pocházejí až z daleké Afriky. Většina původních druhů roste v její jižní části. V Evropě se zprvu pěstovala jako vzácná exotická rostlina v temperovaných sklenících. Až časem se přišlo na to, že mnohé druhy vydrží i venkovní klimatické podmínky, což odstartovalo kariéru kniphofií v roli zahradních trvalek. První popsanou rostlinou byl druh se současným označením.

Kniphofia uvaria s poměrně malými vejčitými hrozny žlutých květů vznikajících z červených poupat a výškou 110 cm. Šarlatovými květy a trávovitými listy vyniká 80 cm vysoká K. triangularis. Robustní K. rooperi prozrazují široká, hustá, zakulacená květenství přecházející z oranžovočervené na oranžovožlutou. Naopak velmi řídké hrozny prohnutých oranžových trubiček nabízí K. thomsonii var. thomsonii. Značnou variabilitu v šířce ojíněných listů a době květu korálově červených a žlutých květenství

najdeme u K. caulescens. K původním druhům se díky snadnému křížení rychle připojují další desítky nových, odolnějších, trvanlivějších a déle kvetoucích kultivarů.

Foto: A. Taitlová

Kniphofie jsou mistryně převleků. Na obrázku je kultivar ‘Bees’s Sunset’, který v průběhu kvetení mění barvu z jablkově zelené na citronově žlutou. Doprovod mu dělají u nás přenosné kalokvěty.

Kuriózní květy

To je radosti, když se objeví první hrozny pevně uzavřených poupat! Dalo by se očekávat, že rozkvétat začnou odshora, ale ne, první tyčinky vykukují z řady úplně dole. Pak další o něco výš. Tak, jak spodní květy uvadají, otevírají se pomalu nové, postupně až k vrcholu. Zajímavé je, že se při tom květenství prodlužuje.

Barevný ohňostroj

Rozkvetlé kniphofie si najdou své obdivovatele i mezi těmi, kteří dávají přednost zahrádkám u hospody. Na záhonech se prosazují hlavně díky rozmanitým květenstvím – hustým, někdy řídkým, dlouhým a úzkým, jindy zase krátkým a baculatým – složeným z pravidelně uspořádaných trubičkovitých květů. A ty barvy! Člověk žasne nad tím, jakou intenzitu ze sebe dokáže oranžová, červená a žlutá vydat.

Foto: A. Taitlová

Úzké listy a nápadná květenství kniphofií si s okrasnými travinami báječně rozumějí. O zahradníkově citu pro detail svědčí také barevné souznění hroznovitých květenství s meruňkovými úbory jiřinek.

K oblíbeným kultivarům patří třeba šarlatový ‘Prince Igor’, nazlátlý ‘Bees’ Sunset’ s meruňkovým přelivem, červený ‘Wol’s Red Seedling’ a pomerančově oranžový ‘Fiery Fred’. Přejete si víc? Pak vysaďte „měňavé“ kniphofie s dvou až tříbarevným efektem. Mají totiž hrozny, jejichž květy se od poupat barevně liší a v průběhu kvetení různě mění odstíny.

Ze šarlatově červené na zářivě žlutou přechází ‘Royal Standard’, překrásná je kombinace jahodově červených poupat a smetanově bílých květů u ‘Strawberries and Cream’ a jako semafor se tváří ‘Traffic Lights’ v barvách od červené přes jantarovou k zelené. Zkrátka nepřijdou ani konzervativní zahrádkáři, jimž pronikavé barvy připadají vulgární. Existují totiž variety v decentních žlutých, oranžových a krémových odstínech, například ‘Ice Queen’, ‘Little Maid’ či ‘Moonstone’. A pokud máte chuť pěstovat něco opravdu netradičního, sáhněte po odrůdách ‘Green Jade’, ‘Percy’s Pride’, ‘Buttercup’ nebo ‘Bees’ Lemon’, které vykvétají z jablkově zelených poupat.

Foto: A. Taitlová

Kvetoucí pochodně nefigurují pouze na ultramoderních zahradách. Důkazem je pohledné duo se stračkou, věčnou oblíbenkyní venkovských záhonů.

Potlesk pro listy

Navzdory tomu, že nejnápadnějším znakem kniphofií jsou květy, stojí za pozornost také jejich listy. Jednou dlouhé a vzpřímené jako meče, podruhé elegantně svěšené do oblouku, široké nebo tenké jako tráva. V závislosti na druhu a odrůdě jsou buď zelené, nebo modrozelené. Až na jedinou výjimku mají hladký povrch. Kniphofia hirsuta své temně zelené listy pokrývá krátkými chloupky. Listy kniphofií se sdružují do trsů, nad které vystřelují statné holé nevětvené zelené stonky. Stvoly kultivarů, jakými jsou malinové červený ‘Timothy’ či bronzově žlutý ‘Tawny King’ upoutají výrazným měděným vybarvením.

Reklama

Související články

I zahradní nábytek má svůj příběh

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on...

„Ochranná kúra“ pro zahradu i park

Mulčovací kůra – výrazný dekorativní prvek zelených ploch, který potěší na pohled a na čistou jedničku plní praktickou funkci. K čemu vlastně slouží a jaké...

Půvabné náprstníky

Náprstníky většinou známe jako vysoké krásně kvetoucí rostliny z pasek, lesních světlin a kamenitých strání pahorkatin a hor. Na zahrádkách se sice občas...

Výběr článků

Načítám