Hlavní obsah

Strojař z Moravy si sám na zahradě postavil zídku na sucho. Preciznost díla nadchne

Jeden kámen doléhá těsně k druhému a všechny dohromady vytvářejí nádherný vzor. Tak vypadá na sucho stavěná zídka, kterou na své zahradě vytvořil náš čtenář Martin z Jalubí na Uherskohradišťsku. To, co by mohlo vypadat jako jednoduchá skládačka, v sobě ve skutečnosti skrývá stovky hodin pečlivé a velice precizní práce.

Foto: Archiv čtenáře

Zídka, kterou Martin postavil, je dlouhá 20 metrů.

Článek

Na sucho stavěné zídky v zahradách často slouží ke zpevnění svahů. Právě takový účel má i 20 metrů dlouhé dílo, které vytvořil náš čtenář Martin. Šířka jeho zídky se pohybuje mezi 50 a 60 centimetry, v nejvyšším bodě měří 1,5 metru.

Jako materiál použil kámen moravská droba z lomu Nejdek. „Nechal jsem si dovézt 30 tun. Hromadu bylo nejdříve potřeba celou rozházet, abych na všechny kameny viděl a mohl vybrat ten, který zrovna potřebuji. Inspiraci a návod jsem hledal na internetu. Na YouTube je spousta videí, tam jsem se snažil odkoukat techniku, jak správně kámen opracovat,” píše Martin.

Při práci si osvojil důležitá pravidla. Především musí mít zídka sklon směrem do svahu, kameny musí na sobě ležet pevně a v pravidelných intervalech je nutné použít tzv. vazebné kameny kvůli stabilitě. Ty sahají příčně přes celou tloušťku zdi a podélně přes dva nebo více kamenů. Zapomenout se nesmí ani na drenáž mezi zdí a svahem, která bude odvádět vodu pryč od zídky.

Betonu a kameni to v zahradě sluší

Zahrada

„Jsem povoláním strojař a takovou zeď jsem stavěl poprvé. Nadšení střídalo zoufalství, byly dny, kdy mi kameny prostě nešly do sebe. Je to takový složitější tetris. Zídku jsem stavěl 10 měsíců, po práci a o víkendech, několik set hodin. Nakonec se to ale povedlo a zídka stojí. Kameníci mají můj obdiv, je to těžká a namáhavá práce, ale výsledek stojí za tu dřinu,” uzavírá spokojeně Martin.

Víte, že?
Stavba na sucho je tisíciletí stará technika, která nachází uplatnění dodnes. Na sucho stavěné zídky jsou například velice vděčným prvkem při tvarování zahrad. V zeleném terénu vypadají přirozeně a zároveň zdobně. K jejich vytváření se nejčastěji používá přírodní kámen, a to ty druhy, které se dobře štěpí a na lomu vytvářejí pěkné rovné plochy. Při výstavě se na sebe skládají jednotlivé kusy kamene tak, aby dobře zapadaly. Zídka drží jen vahou vyskládaného kamene, nepoužívá se žádné pojivo.

Anketa

Troufli byste si na podobnou stavbu také?
Ano, myslím, že by to šlo.
30,9 %
Možná...
12,6 %
Vůbec netuším.
4 %
Asi spíš ne.
8,4 %
Kdepak, před tímto mám respekt.
44,1 %
Celkem hlasovalo 34344 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám