Hlavní obsah

Sejte, hnojte, zavlažujte a budete mít trávník jako ze žurnálu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrady se probouzí po dlouhé zimě, půda vysychá, a tak je čas věnovat se záhonům, květinám, keřům a především trávníku.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Posekat, vertikutovat, osít, hnojit, zavlažovat. To jsou základní pravidla pro jarní péči. Nejdříve trávník nechte trochu vyrůst, pak jej zkraťte o jednu třetinu celkové délky a použijte vertikutátor. Ten travní plochu zbaví mechů, zbytků staré trávy a odumřelých částí rostlin, na které se nabalila sněžná plíseň. Všichni tito nepřátelé trávníku jej dusí, do půdy nepronikají živiny, světlo ani vláha, a tak dochází k pomalému odumírání.

Vsaďte na kvalitu

Po základní údržbě byste měli trávník dosít. A to nejen holá místa, která mohou po vertikutaci vzniknout, ale celou plochu. Docílíte tak hustšího porostu. Podle čeho travní směs vybrat?

„Záleží, k čemu má trávník sloužit. Pokud budou vaši trávu po celou sezonu zatěžovat děti a psi, to znamená, že budete využívat trávník ke každodennímu životu, zvolil bych travní směs pro aktivně využívané zahrady a sportoviště. Jestliže toužíte po téměř parkovém trávníku s vysokou odolností, sáhněte po směsi na okrasné zahrady a parky. V případě, že je vaše travnatá plocha ve stínu, nebo naopak na přímém slunci, je nejlepší zvolit travní osivo do náročných podmínek. Ať už zvolíte jakýkoliv typ, rozhodně by to měly být produkty prémiových řad,“ radí specialista Ondřej Tomek.

Foto: Mountfield

Prémiové řady travních osiv WOLF-Garten a EUROGREEN zajistí zelenější a hustší trávník.

Proč je lepší zvolit kvalitu?

Prémiové travní směsi od dodavatelů s dobrým jménem splňují jen ta nejpřísnější kritéria a trávník z nich rostlý je hustší a zelenější. Dále tyto travní směsi vynikají čistotou semen, vysokou regenerační schopností a odolností. Díky ošetření speciální technologií, která je založena na kombinaci extraktů z mořských řas a enzymů, vám travní směs začne klíčit už za zhruba 1 týden.

Špičkové travní směsi také rostou více do šířky než do výšky. Trávník je tak velmi hustý, vytlačuje mechy a plevele a zároveň vzniká výrazně méně odpadu při sečení.

Na trhu jsou k dostání také travní směsi ošetřené bakterií Pseudomonas proradix. Ta chrání nově vzrůstající trávník proti houbovým chorobám, a to už od rané fáze klíčení. Dále díky této bakterii vznikající trávník lépe přijímá živiny a tvoří se více travních kořenů.

Foto: Rašelina Soběslav

Granulované hnojivo pomůže trávníku lépe růst. Vhodné pro zahrady, parky i hřiště.

Dodejte živiny

Po osetí nesmí travní semínka vyschnout. Jestliže se tak stane, nevyklíčí a jsou trvale znehodnocena. Proto je nezbytné dodržet zejména v tomto období (pokud neprší) důkladnou zálivku.

Pro růst trávníku a jeho zesílení je na jaře nezbytné také hnojit. Travní hnojivo by mělo obsahovat živiny jako je draslík, fosfor, hořčík a na jaře hlavně dusík. Ten je základní živinou trávníku, díky které travnatá plocha rychleji regeneruje a roste. Všechny tyto potřebné látky ve vyváženém poměru obsahují i česká trávníková hnojiva. I zde se však vyplatí vybírat u renomovaných dodavatelů s dlouhou tradicí.

Reklama

Související články

Dovolte trávníku dýchat

V rámci péče o trávník se do povědomí zahrádkářů stále více dostává vertikutace. Co to je?

Jarní pozdravy z květináče

Přestože se zahrada teprve probouzí, balkóny, terasy a vstupy do domu už jsou v plné jarní kráse. Stačí si přinést z obchodu několik předčasně vyrašených...

Nechte zahradu zářit i večer

Osvětlení chodníku, altánu nebo příjezdové cesty usnadní v noci orientaci na pozemku kolem domu. Díky svítidlům vynikne krása jednotlivých keřů, rostlin nebo...

Výběr článků

Načítám