Hlavní obsah

Proč svítit na zahradě?

Novinky, P. Koumalová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, chceme osvětlit vstup do domu, cestu ke garáži, chodníček napříč zahradou nebo bazén, ale ruku na srdce – je to opravdu jenom kvůli tomu, abychom ve tmě nezakopli?

Článek

Vždyť pokud nebydlíme zrovna na samotě, dopadá obvykle na zahradu světlo z pouličních lamp i z oken okolních domů, černočerná tma se zkrátka nekoná. Takže proč svítíme? No přece proto, že je to hezké! Proto při budování zahrady myslíme na její osvětlení, a pokud už máme zahradu starší, světýlka si obstaráváme dodatečně. Nízko umístěné reflektory využíváme pro zdůraznění zajímavých míst, stromů, keřů nebo fontánek; méně intenzivní světla, která nás nebudou oslňovat, instalujeme k zahradnímu posezení.

Ať už jsou světla, která si v obchodě vybereme, zápustná, sloupková, nástěnná nebo směrová, ať mají moderní design nebo se tváří starobyle, jedno musejí mít společné – musejí být bezpečná. A jak to poznáme? Podle IP.

Co je IP

Krytí IP (International Protection) je kódové označení a vyjadřuje zabezpečení elektrických zařízení proti vniknutí vody, nebezpečnému dotyku a vniknutí cizích předmětů. Za písmeny IP jsou číslice, první označuje stupeň ochrany proti dotyku a vniknutí cizích částí a druhá stupeň ochrany proti vniknutí vody. Může se udávat i třetí číslice nebo písmeno, které značí odolnost proti mechanickému poškození.

Budeme-li si vybírat například světlo nad vchodové dveře, mělo by mít alespoň krytí IP 33. První trojka znamená, že krytí je proti nebezpečnému dotyku nástrojem a proti drobným předmětům, druhá udává, že krytí je proti vniknutí šikmo dopadající vody, což je například déšť. Pokud chceme svítidlo zapustit do země, potřebujeme IP 67 a svítidlo do vody musí mít IP 68. V těchto případech šestka označuje krytí proti dotyku jakoukoliv pomůckou, sedmička krytí při ponoření a osmička krytí při trvalém ponoření pod tlakem.

Solární světla

Mají hned několik výhod. Nemají žádné kabely a nepotřebují zdroj proudu, takže nemusíme volat elektrikáře, aby je zapojil, prostě je jen zabodneme nebo přišroubujeme, kam se vám zlíbí. A díky tomu, že čerpají energii ze slunce, nejsou žádné provozní náklady.

Reklama

Související články

Světlo na zahradě

Venkovní osvětlení má tři základní funkce: orientační, užitkovou a okrasnou. Základem je výběr vhodného svítidla, barvy světla a míry osvětlení.

Výběr článků

Načítám