Hlavní obsah

Připravujeme letničky na jarní výsadbu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku je sice stále ještě mrazivo, ale každý zahradník už myslí na jaro. Ti zkušenější ale dokonce i na léto – konkrétně na předpěstování letniček. Díky tomu totiž získáme několikatýdenní náskok.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvoutvárka (Osteospermum) pokvete neúnavně od konce jara do podzimu.

Článek

V květnu pak už budeme mít místo semínek k dispozici poměrně silné rostliny, které na své první květy nenechají dlouho čekat. Sáčky se semínky nejsou drahé – pohybují se mezi 10 až 40 Kč. Nic ale neutratí ten, kdo si semena ze zahrady v minulém roce sám nasbíral.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před výsevem ponoříme semena slézovce tříměsíčního (Lavatera trimestris) na půl hodiny do 50 °C vody.

Do čeho vysévat

K výsevu se nejlépe hodí speciální ploché výsevní bedničky s odnímatelným průhledným plastovým poklopem. Tyto minimnožárny nezaberou moc místa a snadno se přemísťují. Stejně tak dobře poslouží i plastová miska překrytá kuchyňskou fólií nebo tabulkou skla.

Pro větší semena, např. hrachory a slunečnice jsou praktická papírová platíčka na vajíčka nebo papírové květináčky, které lze později do volné půdy uložit i s rostlinou. Ta jimi snadno prokoření a materiál se časem zcela rozloží. Šikovnější si mohou vytvořit takové nádobky třeba i z novin. Podobně fungují rašelinové pelety. Ty už v sobě mají i substrát, takže semena před výsevem stačí jen nechat nabobtnat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ostálky sličné (Zinnia elegans) patří k vděčným, dlouhokvetoucím letničkám.

Postup výsevu

  • V závislosti na druhu a odrůdě začínáme s předpěstováním letniček na přelomu ledna a února. Druhy s kratší dobou pěstování přijdou na řadu v průběhu března či začátkem dubna.
  • Semena potřebují jemnou, propustnou zeminu, nejlépe speciální pěstební substrát, bez choroboplodných zárodků. Nesmí ale také obsahovat větší množství živin.
  • Semínka vyséváme řídce, stejnoměrně z ruky nebo rovnou ze sáčku, přičemž na něj zvrchu lehce poklepáváme prsty.
  • Jemně utlačíme a pokryjeme tenkou vrstvou substrátu (odpovídající přibližně průměru semen). Ovšem pozor! Takto zasypáváme pouze rostliny klíčící ve tmě! Druhy, které k vyklíčení potřebují světlo, necháme volně ležet na povrchu nakypřeného substrátu.
  • Výsev následně porosíme (nejlépe rozprašovačem, který semena nevyplaví) a udržujeme vlhký, nikoliv mokrý.
  • Oseté nádoby se jmenovkami rostlin dáme na světlé místo bez přímého slunečního ? luštěnice trnitá záření.Ideální je okenní parapet nebo zimní zahrada.
  • Poklop pomůže udržet optimální půdní i vzdušnou vlhkost a teplotu okolo 18–22 °C. Zde pozor! Existují druhy, které vyklíčí až po přemrznutí.
  • Robustní, k chladu tolerantnější rostliny, např. měsíček (Calendula) a len velkokvětý (Linum grandiflorum) lze bez obav vysít v březnu nebo začátkem dubna do fóliovníku nebo nevytápěného skleníku.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Oranžová titónie (Tithonia rotundifolia) a šeříkový sporýš argentinský (Verbena bonariensis).

Péče o rostlinky po výsevu

Jakmile se objeví semenáčky, nádobu pravidelně větráme. Poklop odstraníme, začnou-li se jej rostliny dotýkat. Příliš hustou sadbu protrháme (vyjednotíme), aby měly rostliny kolem sebe dostatek prostoru a světla. Vytrhnutím ale můžeme poškodit kořínky ostatních, proto bývá snazší nechtěné rostlinky u báze odstřihnout ostrými nůžkami.

Pikýrování

Pikýrování, neboli přepichování či přemísťování, provádíme zhruba po čtyřech týdnech, kdy se na semenáčcích utvořily první listy.

  • Potřebujeme k tomu nové nádoby s pěstebním substrátem a pikýrovací kolík (nahradí ho i obyčejná tužka nebo tyčka). Semenáče opatrně uchopíme za lístky, tyčkou uvolníme citlivé kořínky a spěšně přemístíme do předem vytvořených jamek v nové nádobě. Sázíme je ve větší vzdálenosti od sebe nebo do samostatných květináčků či kelímků od jogurtu. Vždy stejně tak hluboko, jak rostly předtím.
  • I nadále rostliny pěstujeme na teplém místě s dostatkem denního světla, jinak by vytahovaly do výšky a nebyly dostatečně silné. Pravidelně je rosíme, tím udržujeme provlhčený substrát a vyšší vzdušnou vlhkost.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta) spotřebuje velké množství vody a živin.

Otužování jim prospěje

Aby rostliny při přesazení do volné půdy v důsledku šoku neuhynuly, postupně je na změnu přivykáme. Pár týdnů před venkovní výsadbou přemístíme sazenice na chladnější místo – třeba do předsíně nebo ložnice.

Kdykoli bude venku teplo, přeneseme je tam, ale chráníme je před prudkými slunečními paprsky. K otužování využijeme i studený skleník.

Ideální dobou, kdy předpěstované sazenice vysazujeme na dané místo v zahradě, je druhá polovina května, po tzv. ledových mužích. Rostliny vysazujeme, když není moc teplo – nejlépe po ránu nebo k večeru. Ještě předtím je necháme natáhnout dostatek vody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Netýkavka balzamína (Impatiens x balzamina) prospívá i na částečně zastíněných, chladnějších místech.

Choroby

Nejčastějším problémem je tzv. padání klíčních rostlin. Toto houbové onemocnění, způsobující uhnívání kořenových krčků, má v sobě zemina. Problémům předejdeme použitím kvalitního, dezinfikovaného, dobře propustného substrátu a správnou péčí o rostliny.

Pozor
Při nákupu sáčků se semeny si pozorně přečteme informace na zadní straně obalu. Ne každé semínko totiž vyklíčí jen proto, že má k dispozici substrát a vodu. Někdy mu musíme zajistit vyšší vlhkost vzduchu, horkou lázeň nebo dokonce pobyt v ledničce.

Letničky s náročným předpěstováním

  •  begonie (Begonia x semperflorens)
  •  gazánie (Gazania)
  • lobelka vznešená (Lobelia x speciosa)
  • otočník peruánský (Heliotropium aborescens)
  • sporýš argentinský (Verbena bonariensis)
  •  šalvěj zářivá (Salvia splendens)
  • třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta)

Letničky se snadným předpěstováním:

  • astra čínská (Callistephus chinensis)
  • hlazenec ohnivý (Cuphea ignea)
  • luštěnice trnitá (Cleome spinosa)
  • marokánka pestrá (Chrysanthemum carinatum)
  • netýkavka (Impatiens)
  • slézec tříměsíční (Lavatera trimestris)
  • titonie okrouhlolistá (Tithonia rotundifolia)

Reklama

Související témata:

Související články

Květy, které mráz nespálí

Říká se, že se příroda ukládá k zimnímu spánku, a my proto máme tendenci s podzimem zavřít vrátka zahrady a spící krasavici nerušit. A ona zatím nastavuje...

Proměňte svůj domov v divokou džungli

Sedíte většinu dne u počítače a když dorazíte domů, nenapadne vás nic lepšího než zapnout monitor nebo televizi? Není divu, pokud nemáte doma příjemnější místo...

Rozmarýn, bylinka pro začátečníky

Rozmarýn lékařský je naprosto ideální rostlina pro začátečníky. V létě udělá parádu na balkoně, v zimě vypadá hezky na parapetu a po celý rok dodá šmrnc...

Výběr článků

Načítám