Hlavní obsah

Připravte si papír, tužku a naplňte krmítko. Tento pátek začíná Ptačí hodinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pošesté se mohou lidé zapojit do akce pořádané českými ornitology nazvané Ptačí hodinka. Během pátku a víkendu od 5. do 7. ledna mohou i naprostí amatéři pomoci vědcům se sčítáním přezimujících ptáků. Stačí jim k tomu tužka, papír a dobrý výhled na krmítko, na které pravidelně přilétají ptáci. K jejich sčítání si jednotlivci i rodiny s dětmi mohou vyhradit libovolnou hodinu v daném termínu.

Foto: ČSO, Roman Kus

Pozorování krmítek pro ptáky je mnohdy velká zábava. Kdo má štěstí, může zahlédnout například i hašteřící se dlasky tlustozobé.

Článek

Akce je velmi užitečná pro ornitology, kteří se takto díky velké podpoře veřejnosti dozvídají spoustu cenných údajů o tom, které ptačí druhy, v jakých počtech a na kterých územích republiky přezimují, eventuálně jak se tento zvyk u kterých druhů a na kterých místech mění. Pro účastníky jde pak o zajímavě strávenou hodinu volného času, která zejména pro děti může být zábavná i poučná.

Česko už zná ptáka roku 2024

Zahrada

Zapojit se mohou i laici

Sčítání se může zúčastnit každý bez předchozích zkušeností a nutnosti registrace. Své výsledky mohou zájemci po skončení pozorování, tedy až budou mít na všechno klid, vložit do formuláře na stránkách České společnosti ornitologické (ČSO) ptacihodinka.cz.

„Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů. Pokud se stane, že druh neurčíme, také to nevadí a toto pozorování vložíme jako ‚neznámý druh‘. Je zcela v pořádku přiznat, že nějaký druh nepoznám, než riskovat, že jej určím špatně,“ říká koordinátorka Ptačí hodinky Eliška Konopáčová z ČSO. Inspiraci lze také hledat níže v naší fotogalerii.

Foto: Ludmila Korešová, ČSO

Do sčítání ptáků je možné zapojit děti, pro které taková aktivita může být nejenom zábavou, ale i poučením.

Většina účastníků Ptačí hodinky sčítá ptáky na svých krmítkách, sčítat je ovšem možné i na zahradě, na balkoně či jakémkoliv zvoleném místě. Pestrost pozorovaných druhů přitom ovlivňuje mnoho faktorů – od charakteru zástavby, zeleně či vodní plochy v okolí, umístění krmítka a nabízené potravy až po aktuální počasí. „Nejvíce osvědčeným typem potravy pro ptáky na krmítku jsou semena slunečnice. Přivítají také vlašské ořechy, tukové koule vybalené ze sítěk či jablka,“ vysvětluje Dita Hořáková z ČSO.

Jak sčítat

Metodika sčítání je stejná jako v předchozích letech. „Z jednoho místa po dobu jedné hodiny zapisujeme u každého druhu vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku jako nejvyšší počet tohoto druhu pozorovaný v jeden okamžik. Tím se vyhneme tomu, že bychom nějakého ptáka započítali dvakrát. V úvahu přitom bereme všechny ptáky, které během své hodinky spatříme. Nejen ty, kteří přistanou přímo na krmítku, i přeletující,“ popisuje Konopáčová.

Nikdo nepřiletěl? I to je třeba zaznamenat

Může se samozřejmě stát, že během vybrané hodiny pozorovatelé na krmítku nezahlédnou ani jediného ptáka nebo jen opravdu pár. „I tyto údaje nás zajímají a jsou velmi důležité. Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ zdůrazňuje Konopáčová.

Jaké ptačí druhy se objeví v pozorování, je dáno i specifickými podmínkami daného roku. „Někteří ptáci jsou stálice, výskyty jiných druhů ale určuje průběh konkrétní zimy. Například mimořádně atraktivní brkoslav severní k nám v některých letech zalétá zimovat v zajímavých počtech, jindy je jeho výskyt minimální či žádný. Letos to prozatím vypadá slibně, už jsme zaznamenali hejna na více místech republiky,“ prozrazuje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Výsledky sčítání ptáků podávají ornitologům cenné údaje, které pak mohou srovnávat nejenom meziročně v rámci našeho území, ale i mezistátně. Svou Ptačí hodinku totiž ve stejný termín organizují jejich kolegové také v Rakousku, Bavorsku, Slovensku a Švýcarsku.

Loni se do sčítání ptačích druhů v Česku zapojilo přes 28 tisíc lidí, kteří pozorovali více než půl milionu ptáků.

Anketa

Chystáte se tento víkend zapojit do Ptačí hodinky?
Ano, jako každým rokem.
43,6 %
Ano, máme to v plánu.
34,5 %
Ještě uvidím...
13,2 %
Ne, neplánuji.
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 562 čtenářů.

Hygiena na krmítku je stejně důležitá jako to, čím ptáky přikrmujete. Víte, čeho se vyvarovat?

Zahrada

Může se vám hodit na Zboží.cz: Ptačí krmítka, Krmivo pro ptáky

Reklama

Výběr článků

Načítám