Hlavní obsah

Pomozte sobě i hadům ve vašem okolí – postavte jim hadník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud na zahradě, nebo dokonce ve sklepě bojujete s větším výskytem hlodavců, existuje elegantní a zcela ekologické řešení. Nalákejte k sobě jejich přirozené nepřátele, tedy hady, tím, že pro ně letos postavíte příbytek. Říká se mu hadník a na první pohled vypadá hodně jako kompost.

Foto: Profimedia.cz

Hadník naplníme organickým materiálem, jako je odpad ze zahrady apod. Posledním krokem je pak pokrytí vršku hadníku, například starým kobercem.

Článek

Pokazit radost z úrody ovoce a zeleniny i nepříjemné škody na zařízení chaty či chalupy nebo rodinného domu, to vše mohou způsobit hlodavci. Ať již to jsou hraboši, hryzci nebo myši.

Zatímco spousta lidí sáhne při jejich přemnožení po relativně spolehlivém, leč ne zcela bezpečném a už teprve ne ekologickém řešení v podobě jedu, existuje mnohem snazší a přírodě zcela vlastní cesta, jak se těchto tvorů zbavit.

Jde o to nalákat na zahradu hady, kteří jsou pro drobné hlodavce přirozenými nepřáteli. Stačí jim vytvořit příjemné a bezpečné místo, kde mohou přespávat, klást vajíčka a nechat líhnout své mladé. Postavit jim tzv. hadník.

Aby se mohli dobře vyhřívat

Aby se hadům na zahradě líbilo, je potřeba nejprve pro jejich nový příbytek vyhledat vhodné místo. Nejenomže by mělo být v klidnější části zahrady, ale především by mělo být na slunném místě. Pokud není možné zvolit plochu, která je na slunci celodenně, je dobré, aby na hadník svítilo slunce alespoň část dne.

Celková plocha, kterou by měl hadník zabírat, je minimálně zhruba 2 x 2 metry, ideálně je dobré ale volit míry dvojnásobné.

Trochu jako kompost

Hadník svým vzhledem, skladbou i fyzikálním fungováním hodně připomíná kompost. Proto se jeho stavba bude stavbě kompostu podobat.

V hadníku se má uvolňovat teplo, které umožní líhnutí vajec a ochrání v zimě hady před mrazy.

Jak využít bioodpad? Vědci radí kompost s žížalami

Věda a školy

Ač to není nezbytně nutné, je dobré část hadníku zahloubit. Zhruba půl metru. Do vzniklé prohlubně přijdou kameny, větve a jiný materiál organického původu, ovšem hrubého charakteru. Na jemnější materiál přijde řada později.

Okolo kameny zaplněné díry vytvořte ohrádku z libovolného, ideálně přírodního materiálu. Mohou to být opět větve, proutí, kulatiny apod.

Na kameny pak přijde zmiňovaný jemnější organický materiál, například zahradní odpad v podobě větví, listí, posečené trávy, některou z vrstev může být i hnůj, jinou zase mohou tvořit piliny. Cílem je vytvořit prostředí, kde začnou brzy probíhat přirozené rozkladné procesy, které vytvoří uvnitř hadníku teplo a vlhko, což jsou ideální podmínky pro líhnutí malých háďat z vajíček.

Materiál je dobré vršit vždy do výšky několika decimetrů a pak dané patro „ukončit” například vrstvou kartonu, nebo přírodní textilií.

Z hlediska stability je vhodnější umisťovat hrubější a těžší materiál do nižších pater, jemnější naopak do vyšších. Nejvyšší patro končící na úrovni vrchu ohrádky je pak třeba opět zakrýt. Ideálně se k tomu hodí starý koberec.

Kdy dorazí první nájemníci

Při vyhlížení prvních nájemníků je potřeba se obrnit trpělivostí. Během prvního roku se patrně nebude vůbec nic dít. Alespoň zdánlivě.

Druhý rok by se ale už mohli začít líhnout první hadi. Kdo je příliš zvědavý, může se zkusit podívat pod maličko poodkrytý kartonový předěl mezi patry. Vše je ale potřeba pečlivě zase vrátit na místo!

Plazi provázejí člověka od nepaměti

Jak na to

Připomeňme si, že vajíčka hadů a ještěrek jsou kožovitá. Mají obvykle bílou barvu. Například užovka obojková, již lze očekávat mezi prvními uživateli hadníku, klade snůšku 2–40 vajíček, dlouhých zhruba 3 cm a širokých 1,3–2 cm.

Pozor tam, kde jsou zmije

Mnoho lidí se zdráhá postavit si na zahradě hadník kvůli obavě z toho, že se jim do něj nastěhují i zmije, což není šťastné zejména tam, kde jsou malé děti a domácí mazlíčci.

Na druhé straně, v kraji, kde zmije nežijí, nemají odkud se vzít ani v hadníku.

Anketa

Líbí se vám nápad postavit si hadník?
Ano, nadchlo mě to!
31,4 %
Budu o jeho stavbě uvažovat.
7 %
Nijak moc.
5,5 %
Jenom to ne!
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15055 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám