Hlavní obsah

Obyvatelé čtyř domů si ve vnitrobloku navrhli a vytvořili společnou zahradu

Novinky, nes

Pro změnu vzhledu a fungování zahrad ve vnitrobloku čtyř domů v pražských Holešovicích se společně rozhodli tamní obyvatelé. Všechny pozemky propojili do společné zahrady a tu krok za krokem nakonec vybudovali v nové podobě. V současnosti je v ní spousta místa k odpočinku i k hrám dětí.

Foto: Karel Veselý (11x)

V zahradě jsou nově vysázené keře, okrasné i ovocné stromy.

Článek

Nápad zrušit hranice mezi dvorky a vytvořit společnou zahradu pro všechny obyvatele vznikl už v roce 2006.

„Protože však v okolí nebyl takový příklad, trvalo řadu let některé obyvatele přesvědčit a získat je pro tuto myšlenku. Nicméně podařilo se,“ píše čtenář Karel Veselý, který v jednom z přilehlých domů bydlí a společně s Michaelou Suchoňovou je autorem návrhu zahrady. Vlastní realizace se pak ujal kolega Tomáš Vlasatý.

Foto: Karel Veselý

Nejčastějšími uživateli zahrady jsou maminky s dětmi. Pro ně je zde hřiště s pískovištěm, houpačkou a skluzavkou.

„Inspiroval jsem se při své návštěvě Berlína, kde se dá leckde procházet zahradami místo ulicemi. Řekl jsem si, proč by to nešlo i u nás, a dokonce v ještě hezčím provedení, s větším počtem bylin a keřů a propracovaněji. Tak jsem se pustil se sousedem do projektu a přesvědčování obyvatel a úřadů,” vzpomíná čtenář.

Foto: Karel Veselý

Nová zahrada vzniklad ve vnitrobloku mezi čtyřmi domy.

S úpravami zahrady se nakonec začalo v roce 2010 a loni se obyvatelé okolních domů mohli poprvé začít těšit z jejího nového vzhledu a užívat si v ní odpočinku.

„Kompozici nové zahrady jsme opřeli o několik stromů a keřů z minulé doby. Co šlo zachránit a ponechat, to jsme ponechali. Většina zeleně je ale z nové výsadby,” napsal nám pan Karel.

Foto: Karel Veselý

Pergola je ideálním místem pro společné posezení a grilování se sousedy.

Zahrada, jejíž celková plocha činí 770 m2, je určena pro všechny obyvatele domu. Je rozdělena do několika zón. Sousedé se mohou scházet a posedět pod příjemnou pergolou, kde lze po večerech grilovat. Nechybí ani dětské pískoviště s houpačkami a skluzavkou a opodál je stání na vodu s kamínky okolo, kde mohou děti v horkých letních dnech dovádět a cákat na sebe vodu. Volná plocha je pak určena pro míčové hry. Právě děti, spolu se svými maminkami, patří k nejčastějším návštěvníkům zahrady. Autoři projektu ovšem mysleli i na seniory, pro něž umístili lavičky do klidnějších částí zahrady, kde není takový ruch a hluk.

Foto: Karel Veselý

Zahradu si nakonec všichni obyvatelé domů oblíbili.

„V průběhu času se vyskytl jev, který jsme na začátku nepředpokládali – místní maminky si začaly vodit na zahradu kamarádky, se kterými tráví čas při hlídání dětí, a ty se nás ptají, jak zařídit, aby u jejich domů mohly být také podobné zahrady,” uvádí čtenář.

Foto: Karel Veselý

Pergola stihla od loňského roku již pěkně obrůst zelení a poskytuje příjemný stín.

Odpovědí je jim informace, že zahrada vznikla jako přímá investice čtyř nezávislých společenství vlastníků jednotek, kde přímé náklady činily 450 tisíc korun a nebyl na ni jediný příspěvek z jiných zdrojů.

Nicméně, jak upozorňuje Karel Veselý, právní doladění celého podniku trvalo několik let.

Foto: Karel Veselý

O zahradu se v současnosti stará firma, která ji realizovala, ovšem tu a tam přiloží k dílu i obyvatelé okolních domů. Tu něco zasadí, tu něco poklidí.

V současné době se o zahradu stará firma, která ji realizovala, ovšem opět společně s místními obyvateli, kteří příležitostně tu něco přisadí, tu něco uklidí.

„Zahrada přilákala i ptactvo, které se v ní do té doby nevyskytovalo. Minulý rok přiletěl rehek domácí, a dokonce zde vyvádí své mladé,” pochvaluje si čtenář a dodává: „Nově zasazené ovocné stromy slouží i jako edukativní pomůcka, na které děti pozorují broskve od květu do šťavnatého plodu, a pro některé je to velký zážitek.”

Foto: Karel Veselý

Zahrada je určena pro všechny obyvatele domu. Její návrh proto pamatuje i na klidná zákoutí pro starší sousedy s potřebou většího klidu.

Obyvatelé domů se při realizaci zahrady museli vypořádat i s některými nepříjemnými nástrahami. Z nedalekého centra pro drogově závislé do staré zahrady občas zabloudil některý z pacientů, takže bylo v jednom koutě velké množství injekčních stříkaček.

Řešením byla hlubší rekultivace zahrady, než by normálně bylo potřeba, a to proto, aby se s jistotou odstranily všechny pozůstatky po nevítaných návštěvnících.

Foto: Karel Veselý

Záhonky jsou pro snadnou údržbu i pro pohodlnější růst květin vysypány kůrou.

„Také se vyskytly krádeže čerstvě vysazených azalek a rododendronů a někteří obyvatelé (naštěstí by se dali spočítat na prstech jedné ruky) zabraňovali z neznámých důvodů v rekonstrukci. Ale pozitivním zapojením čím dál většího počtu lidí a první hmatatelné výsledky otočily atmosféru v jednoznačně pozitivní a dnes již s naprostou suverenitou obyvatelé domů využívají intenzivně prostor zahrady,” uzavírá své zkušenosti čtenář Karel.

Foto: Karel Veselý

Zahrada brzy po založení.

Foto: Karel Veselý

Původní stav zahrady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám