Hlavní obsah

Mrazíky zasáhnou i balkony. Jak ochránit truhlíky s rostlinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste již letos odzimovali svou balkonovou a zaokenní květenu a vyndali jste truhlíky na balkon, na terasu či na okna, bude dobré jí v současných chladných dnech dopřát něco péče, aby ranní mrazíky ve zdraví přežila. Možností máte hned několik.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Rostliny v truhlících a samostatně stojících květináčích jsou v chladných dnech oproti těm, které rostou na záhonku, v nevýhodě, protože chlad k nim může pronikat prakticky ze všech stran. Tomu je třeba zabránit dostatečnou izolací nádob, v nichž jsou umístěné.

Především všechny truhlíky a květináče stojící na zemi podložíme deskou z izolačního materiálu, jako je například dřevo nebo polystyren.

Nádobu pak můžeme ještě ovinout nejrůznějšími tkaninami, například jutou či třeba jen rozstříhanou vyřazenou dekou, případně zahradnickými izolačními tkaninami.

Chránit potřebují i samotné rostliny. Na truhlíky lze někdy pořídit skleníkový tunel, který pomůže vytvořit mikroklima a tím rostliny zahřát. Jinou možností je pořídit si menší skleník přímo na balkon či na terasu a do něj přechodně truhlíky uložit.

Skleníkový tunel lze samozřejmě s trochou šikovnosti a nápaditosti i vyrobit podomácku. Stačí do krajů truhlíku zapíchat tyčky (jejich délka závisí na velikosti květin, které by se skleníku neměly dotýkat). Přes tyčky pak stačí napnout plachtu z igelitu nebo třeba bublinkové fólie. Nezapomeňte ale igelit ve vhodnou chvíli včas odstranit a květiny provětrat, aby se nezapařily.

V každém případě, kdo má tu možnost, může zvážit přesunutí truhlíků a květináčů na kritické dny s mrazíky ještě zpátky do interiéru, například do sklepa.

Foto: Envato elements

Jednou z možností ochrany květin na balkoně před mrazíky je i vložení květináčů do pěstebního boxu používaného například pro klíčení chilli papriček

Rady s platností do budoucna

Pokud patříte k pravidelným pěstitelům rostlin na balkonu, terase či za oknem, nebo máte v úmyslu se jím stát, zvažte do budoucna opatření, která jsou sice finančně náročnější, ale z dlouhodobého hlediska se rozhodně vyplatí.

Prvním je pořízení tzv. termoizolačních samozávlahových kontejnerů. Ty, kromě schopnosti dodávat rostlinám jen potřebný příděl zálivky, jsou vyrobeny z materiálů schopných izolovat substrát s kořínky rostlin nejenom před občasnými mrazíky, ale také v létě před zbytečným přehříváním. Základním materiálem těchto nádob bývá polystyren, jenž je samozřejmě doplněný o příslušnou povrchovou úpravu tak, aby truhlík působil dostatečně esteticky.

Další možností je již zmiňované pořízení lehkého přenosného skleníku či fóliovníku, který je možné mít na balkoně trvale, ale také jej lze složit či přemístit jinam, podle aktuální potřeby.

Dalším, neméně významným opatřením je důkladné zamyšlení se nad zvolenými rostlinami, které se na balkoně, terase či za oknem rozhodneme pěstovat. Už při jejich výběru bychom měli zvážit nejenom to, zda zvládnou letní horka, ale právě i třeba občasné jarní mrazíky. Z tohoto hlediska volíme raději druhy známé svou odolností a vytrvalostí.

Foto: Envato elements

Z dlouhodobého hlediska se pak jistě vyplatí i pečlivá rozvaha nad tím, které druhy pěstovat tak, aby občasné mrazíky na jaře přestály bez větší úhony.

Se zálivkou extra opatrně!

To, že se blíží mrazíky, zohledníme ovšem při zálivce. Květiny rozhodně neponecháme bez vláhy. Zemina suchá jako troud jim se zvládáním chladu příliš nepomůže. Naopak mírně vlhká půda bude působit jako svého druhu izolant, neboť v sobě dokáže delší dobu udržet teplo.

Při očekávaných mrazících proto dopřejeme rostlinám v truhlících a květináčích střídmou zálivku nejlépe už ráno nebo během dne před dnem s mrazíky. Zaléváme ale tak, aby byly půda či substrát pouze vlhké. V žádném případě nesmí být přemokřené!!! Příliš mnoho vláhy způsobí, že voda zmrzne a poškodí rostliny.

Foto: Envato elements

Pokud víme, že se blíží mrazíky, se zálivkou to rozhodně nepřeháníme. Půda musí být pouze vlhká, ne přemokřená.

Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod

Domácí

Reklama

Související témata:
Jak pěstovat na balkoně

Výběr článků

Načítám