Hlavní obsah

Milovník přírody postavil ptačí bungalov pro 2500 opeřenců

Odborní znalci ptactva, ale i řada obyčejných lidí staví pravidelně pro opeřence ve svém okolí různé typy příbytků. Jedním z nich je i 76letý Ind Bhagvanji Rupapara. Ten ovšem příbytek pro ptáky pojal v trochu větším měřítku. Vejde se jich do něj hned několik tisíc.

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec postavil ptačí bungalov pro 2500 opeřencůVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Ptačí bungalov, jak některá média s nadsázkou stavbu pojmenovala, stojí ve svazovém státu Gudžarát v západní Indii. Dílo tvoří celkem 2500 hliněných květináčů, ve kterých mohou ptáci hnízdit.

Stavba, kterou Bhagvanji Rupapara sám navrhl, má na délku 42,6 metru a je vysoká něco málo přes 12 metrů, uvádí agentura AP.

Toto bezpečné útočiště pro ptáky prý navrhl, aby je ochránil. Protože věří, že všichni živí tvorové mají být respektováni. Ptačí bungalov postavil na vlastním pozemku za vlastní peníze.

Lidé při letošní ptačí hodince pozorovali přes půl milionu ptáků. To je nový rekord

Zahrada

Stavbou to ale zdaleka neskončilo. Bhagvanji Rupapara rovněž dohlíží i na to, aby ptákům, kteří do jeho stavby zavítají, neublížili vetřelci. Samozřejmostí je pak pravidelné krmení a dostatek vody.

Jak podotýká server anglického deníku The Hans India, který je vydávaný v několika indických státech, ptačí budky, nebo také hnízdní budky bývaly již v minulosti složeny právě z hlíny, dřeva či dalších přírodních materiálů.

Pomozte sobě i hadům ve vašem okolí – postavte jim hadník

Zahrada

Pokud chcete mít podobnou i na své zahradě, důležitou složkou je i čas výstavby. V provozu by měla být nejpozději koncem léta nebo začátkem podzimu. Čím dříve bude ptačí domek postaven, tím více času dostanou ptáci na nalezení vhodného domova před počátkem období rozmnožování nebo úkrytu na zimu.

Pokud to jen trochu jde, nechte ji na místě po celý rok. Po ukončení období rozmnožování ji lze opatrně sundat, vyčistit a opět umístit zpět pro další obyvatele.

Anketa

Máte na zahradě domek pro ptáky?
Ano, samozřejmě
35 %
Máme jen obyčejné krmítko
47,2 %
Ne, ale chystáme se na něj
5,1 %
Nemáme zahradu
12,7 %
Celkem hlasovalo 3222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám