Hlavní obsah

Bylinky

Novinky, D. Cvrčková, Flóra na zahradě

Chuťově zajímavé rostliny pro grilovací party.

Foto: SEMO

Perila

Článek

Zahrada určená pro relaxaci a vlastní bylinky pro grilování – to se kupodivu vůbec nevylučuje. Pomůžeme vám najít takové, o které se nebudete muset skoro starat. Společně s klasickými „hrnkovkami“, které jsou k dostání celoročně v obchodech, si tak uděláme dostatečnou zásobu zajímavých chutí, které dodají ten správný šmrnc pochoutkám, které si připravíme s rodinou či přáteli na grilu.

Saláty trochu jinak

Vypěstovat klasický hlávkový či ledový salát dá docela práci a potřebujeme i dost času. To ale můžeme docela snadno šikovně obejít tak, že si do truhlíku či velké plošší mísy pro pěstování květin vysejeme naširoko nebo od širších řádků směs „baby leaf“. Princip je velmi jednoduchý – nečekáme, až salát vytvoří hlávky, a křehké lístečky sklízíme jako mladé.

Foto: SEMO

Salát ‘baby leaf’

Je šikovné si salát vysévat s odstupem deseti dnů, abychom mohli lístky sklízet co nejdelší dobu – buď vytrháváme celé rostlinky (jako při jednocení), nebo dorůstající větší lístky stříháme nůžkami. Namíchaná směs semen z obchodu obsahuje směs různých odrůd, sklizené lístky tedy budou nejen zelené, ale také červené, hladké, zvlněné nebo „kudrnaté“. Tímto stylem ale můžeme pěstovat samozřejmě jakoukoli odrůdu salátu, kterou máme doma koupenou.

Aromatická perila

Perila je velmi zajímavá bylina, kterou hojně využívá asijská kuchyně. Je základem pro pikantní ocet ume i pro oblíbené sushi. Zelené nebo purpurově červené listy voní po kari, anýzu a možná trochu i skořici. Je zajímavé, že navzdory své exotické chuti je perila příbuzná s docela obyčejnou hluchavkou. Listy nebo celé mladé vrcholky se stočené nejčastěji přímo přikusují k pečenému masu, mohou se samozřejmě stát i součástí různých salátů, přidávají se do čalamád, ochucených octů i olejů. Rostlinu vyséváme na jaře a potom mladé rostlinky přesadíme na slunný záhonek. Vysévat ji můžeme i přímo ven – v květnu až červnu. Perile stačí i velká nádoba, místo ale musí mít vždy dostatek světla a dobrou, humózní výživnou půdu. Přitahuje motýly a odpuzuje škodlivý hmyz, proto si ji vysadíme na dohled od zahradního posezení. Sklízíme ji až do mrazů. Perila je jednoletka, takže nemáme žádné starosti s přezimováním.

Hořčice a řeřicha

Obě jsou známé, ale využívají se trochu jinak, než jsme zvyklí. Čínská hořčice se nepěstuje pro semena, ale pro pikantní, velké masité listy. Buď se mladé listy používají za syrova do salátů, nebo se starší listy dusí podobně jako třeba špenát nebo se nakládají do pikantního nálevu. Hořčice po ostříhání listů dorůstá, vysazené rostliny tedy sklízíme klidně několik měsíců. Také řeřichu, kterou normálně vyséváme v předjaří na misky na okenní parapet, můžeme nechat vyrůst a sklízet dospělé listy; semínka ale musíme vysít velmi řídko. Listy mají štiplavou, pikantní chuť.

Foto: SEMO

Jedlá chryzantéma

Hořčice i řeřicha patří k brukvovité zelenině, klíčí tedy velmi rychle, rostliny se také rychle vyvíjejí a sklízet je můžeme doslova za pár týdnů. Ocení vždy slunné místo a kyprou, na živiny bohatou zahradní půdu. Vystačíme si tedy se základním zahradnickým substrátem, nezapomeneme na dostatečnou zálivku.

Nezvyklá chryzantéma

Hořká chuť nemá v naší kuchyni tradici, ale můžeme se inspirovat jinde. Italská kuchyně bez čekanky nebo asijská kuchyně bez lístků chryzantémy by zcela ztratila osobitost. Chryzantému vyséváme od jara až do pozdního léta na záhon nebo do nádob. Tato rostlina je velmi tolerantní a vypořádá se téměř s každou půdou i stanovištěm. Mladé lístečky sklízíme již asi po pěti týdnech, rostlinky dobře obrůstají, starší se větví. Také boční výhonky se dají v kuchyni využít, starší listy a rostlinky mají výraznější chuť. Když rostliny přerostou a vykvetou, stanou se nečekanou, ale o to vítanější ozdobou bylinkového koutku.

Reklama

Související články

Vybíráme zahradnické nůžky

Komerční článek - Vybrat dobré zahradnické nůžky je důležité, protože je to často využívaný nástroj, který může sloužit léta. Vyhněte se při stříhání větví...

Odzimujte gril. Sezona začíná

Na zahradu pomalu přesouváme zahradní nábytek, díky teplu vyndáváme ze skříně trička s krátkými rukávy, kratší kalhoty i sukně. O slovo se s příchodem jara...

Květiny na slunce i do stínu

Zahrada u víkendového příbytku má svá specifika. Květiny pro ni nelze vybírat stejně jako pro plochu, o niž můžeme denně pečovat.

Výběr článků

Načítám