Hlavní obsah

Magie zimní zahrady

Novinky, Radka Borovičková, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zimní zahradou je to stejné jako s černobílou fotografií: je strohá, ale emotivní a působivá. I když její obnaženou kostru tu a tam kolorují barevné bobule šípku či mahonie, okouzluje především grafikou větví holých stromů v kontrastu se zasněženými jehličnany.

Článek

Největším strůjcem proměn v zimní zahradě je sníh, který kouzlí mistrněji než proslulá sudkovská fotografická deska. Nejenže obleče do bílých košilek holé větvičky opadavých dřevin, ale skrze jehličnany se dopustí i mnoha dalších zábavných triků. Zatímco větší kousky obdrží veselé sněžné čapky, šály a bambulky, menší dorostenci se téměř schovají pod bílou deku. A koho by neokouzlily lístky dřišťálu něžně vykukující ze sněhového příkrovu…

Spojenectví listnáčů a jehličnanů

Konečný výraz zimní zahrady závisí na tom, jaké složení jehličnanů a listnáčů na zahradě roste. Vzhledem k poměrně dlouhému zimnímu období se doporučuje zahradu osadit dvěmi třetinami stálezelených dřevin - listnáčů a jehličnanů - a jednou třetinou dřevin opadavých. Interesantním solitérem, který ozvláštní zahradu v každém ročním období, se může stát zelená brána, vytvarovaná z hadího smrku (či cedru). Roli dominanty může převzít i pyramidální borovice či smuteční modřín.

Stříbrné a zlaté jehličnany

Zimní zahradu podtrhnou barevně výrazné odrůdy, zejména ve stříbřitých tónech. Za všechny jmenujme smrk pichlavý s celou řadou odrůd s rozdílným vybarvením jehličí - od sivé po stříbrnou. Stříbřité tóny mohou zahradě poskytnout i pokryvné jalovce, například jalovec šupinatý, cypřišek hrachonosný a cypřišek Lawsonův. Dekorativní je i jedle španělská. Zlato na zahradu přinesou žluté odrůdy cypřišku hrachonosného s typicky provázkovým vzhledem či žlutá forma tisu červeného a jalovce obecného.

Stálezelené rostliny

Celoročně se na zahradě zelení zimostrázy, tisy, ptačí zob, rododendrony a vřesovce. Korunou zimní zahrady jsou stálezelené keře se zářivě zbarvenými bobulemi: k nim patří různé druhy dřišťálu, skalníku a hlohyně šarlatová, skimie a cesmína. Působivé je, pokud do výsadby zapojíte také dřeviny s barevnou kůrou a větvemi, třeba svítivou svídu červenohnědou a břízu bělokorou. Celoročně zelené jsou také bergenie, bramboříky, čemeřice a netřesky.

Zasněžená exotika

Mezi stálezelené rostliny, které mohou zimní zahradě dodat i nádech exotiky, patří i mrazuvzdorné palmy, juky či agáve. Palmy, které lze u nás celoročně pěstovat venku, by krátkodobě měly odolávat teplotám až do -17 °C. Většinou pocházejí ze severní Indie a Číny či z podhůří Himálaje. Za všechny jmenujme odolnou palmu Trachycarpus fortunei či Trachycarpus wagnerianus.

Na zasněžené zahradě se dobře vyjímají i mrazuvzdorné juky, například Yucca thompsoniana , Yucca rostrata nebo Yucca elata. Liší se od sebe růstem, barvou listů a vzrůstem.

Barevné bobule

Pravými šperky zimní zahrady jsou výrazně barevné malvičky a bobule, jejichž krásu umocní kontrast s bílým sněhem. Pomyslná korunka krásy patří plodům růže svrasklé i šípkové, mahonie cesmínolisté - půvabné jsou i plody rakytníku řešetákového, kaliny obecné, svídy bílé, zimokeře okrouhlého, pámelníku bílého a brslenu zploštělého.

Nejpopulárnější zimní kráskou je patrně cesmína ostrolistá, jejíž výsadba vynikne jak ve skupinách, tak v popředí světlejších jehličnanů. Dobře se vyjímá i jako solitér. Červené peckovice na cesmíně zůstávají celou zimu a jsou i oblíbenou potravou ptáků.

Dekorativní kůra

Když opadavé dřeviny na podzim odhalí svoji podstatu, zjistíte, že i obyčejná kůra působí velmi dekorativně. Stačí si jen vzpomenout na bělostnou barvu březových kmenů, na zvrásněné kmeny dubů, na habry a buky se stříbřitě hadí kůrou nebo na javor klen, z jehož kmene se odlupují šupinky nejsvrchnější kůry.

Odolné juky:

Jucca elata –23 OC

Velmi odolná stromová juka, vytvářející až 5 m vysokou, rozvětvenou korunu. Roste v horských oblastech jihozápadu USA v nadmořských výškách od 850 do 2 000 m.

Yucca thompsoniana –25 OC

Stromová juka se svěže zelenými tuhými listy, někdy až se stříbrným nádechem, původem z jihozápadních států USA. Poměrně tenký kmen je v přírodě pokryt suchými listy, které tvoří izolační bal. Je velmi odolná a její výskyt byl potvrzen až v nadmořských výškách 1 400 m. Dorůstá do výšky 4 m.

Yucca constricta –28 OC

Menší druh juky, někdy uváděný jako poddruh Yucca glauca. Poměrně pomalu přirůstá do kmínku a dorůstá velikosti okolo 2 m. Listy jsou šedozelené barvy s bílým okrajem, ze kterého se oddělují vlákna vytvářející zajímavý vzhled rostliny.

Zima odhalí chyby

Nedostatky ve výsadbě zahrady nesmlouvavě odhalí zima. I když milujete například letničky nebo skalničky, měli byste si dát záležet na kostře zahrady z jehličnanů a stálezelených dřevin. Dobře vypadají například jalovce, tisy, cypřiše, cypřišky, túje, korejské jedle, smrky, mnohotvárné borovice, ale i rododendrony, které ani v zimě neopadávají a kontrastují svými příjemně oválnými tvary listů se skupinami jehličnanů.

Reklama

Související články

Zahrada v zimě

V zimě kralují zahradě jehličnany a stálezelené listnaté dřeviny. Pokud vedle sebe vysázíme velikostí a tvarem kontrastní druhy, postaráme se o její působivost...

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Výběr článků

Načítám