Hlavní obsah

KVÍZ: Znáte plemena psů z knížek a filmů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psi provázejí člověka životem od nepaměti. Pomáhali mu s lovem potravy, v boji, střežili a střeží jeho majetek. V neposlední řadě jsou ale člověku věrným a milým společníkem. Člověk psa během staletí vyšlechtil do desítek ras. Některé v minulosti zanikly, jiné se tomuto osudu vyhnuly jen tak tak a jiné se těší nepřetržité oblibě. Psi se často objevují i v nejrůznějších knihách a filmech. Znáte ty nejznámější?

Foto: Profimedia.cz

Určíte správně plemena psů známých z knížek a filmů?

Článek
1. Začněme zlehounka. K nejznámějším psím plemenům patří urostlý bernardýn. O jednom z nich byla u nás v roce 1968 natočena i krátká komedie s Vladimírem Menšíkem a Jiřím Sovákem. Jakpak se ve filmu jmenoval onen věčně hladový pes?
Foto: Martin Pekárek / CNC , Profimedia.cz
2. A u velmi známých plemen ještě zůstaňme. Představovat malého, ale velmi statečného jezevčíka nemá asi smysl. Dříve se mu ale říkávalo ještě i jiným jménem. Používal je ve svých knížkách například i Karel Čapek. Které to bylo?
Foto: Barbora Buřínská, Novinky
3. Pokud jsme se u jezevčíka již dotkli děl Karla Čapka, nemůžeme vynechat jeho nejznámější knížku pro děti, Dášeňku čili život štěněte z roku 1933. Tak rychle, jakého plemene bylo to „takové bílé nic“, co se „do hrsti vešlo“?
Foto: Karel Čapek
4. U psů z literárních děl ještě zůstaňme. Kdo by neznal slavný detektivní příběh sira Arthura Conana Doyla Pes baskervillský? Jakou rasu ale choval zlolajný Hugo Baskerville alias Jack Stapleton uprostřed grimpenské bažiny?
Foto: Profimedia.cz
5. A do třetice pes známý z literatury, kterého také není potřeba zvlášť představovat. Stájový pinč, kterého ukradne Švejk v knize Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka z roku 1921 pro nadporučíka Lukáše, je jinak zvaný...
Foto: Profimedia.cz
6. Ačkoli za hlavní role v americké komedii z roku 1997 Lepší už to nebude získali Oscary Helen Huntová a Jack Nicholson, pro mnoho filmových diváků je stejně největší hvězdou filmu roztomilý pejsek Verdell. Víte, jaké je rasy?
Foto: Profimedia.cz
7. Psi jsou známí svojí věrností a jejím ztělesněním se pak stal japonský pes jménem Hačikó. Jaké rasy byl?
Foto: Profimedia.cz
8. O veliké věrnosti psa k člověku vypráví i další příběh, tentokrát literární. Jeho hrdinkou je fenka Lassie. Jaké byla rasy?
Foto: Profimedia.cz
9. Mohutný, huňatý, všude je ho plno. Tak by bylo možné popsat plemeno psa, které se stalo předlohou pro večerníčkového Maxipsa Fíka. O kterou rasu jde?
Foto: Profimedia.cz
10. „Pane režisére, prosím vás, nemohl byste přednostně vybrat psa hajnýho Kaliny? Kynolog říká, že balet vzbuzuje v psech agresivitu.“ V legendárním filmu Trhák z roku 1980 takto žádá skriptka v podání Jiřiny Jiráskové režiséra Kohoutka, kterého hraje Ladislav Smoljak. Ten si vybírá z několika psů rozličných ras. Která se nakonec ve filmu objeví?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Dokažte, že jsme národ houbařů aneb Velký houbařský kvíz

Koktejl

KVÍZ: Poznáte plemeno kočky na obrázku?

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám