Hlavní obsah

Ještě není pozdě zasadit živý plot

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Listopad je přímo specialistou na mlhy a chmurné ranní i podvečerní šero. Přesto je v půdě ještě teplo, a je-li příznivé počasí, můžeme sázet ovocné i okrasné stromky a keře. Živé ploty nevyjímaje.

Foto: Archív Brázda a Slovart, Právo

Dlouhé ploty ze zelených jehličnanů nepůsobí fádně, když se v nich objeví i druhy jiných barev. Všechny rostliny v živém plotu musí být růstově vyrovnané, proto používáme druhy a odrůdy stejného rodu.

Článek

Když se rozhodneme pro živý plot, který půvabně a zároveň i účinně ochrání naše soukromí před nechtěnými pohledy sousedů a kolemjdoucích, pamatujme na to, že jde o volbu na dlouhý čas. Proto důkladně promyslíme vhodný typ rostliny.

Bereme v úvahu i velikost pozemku a jeho stanovištní podmínky. Tady hraje roli nadmořská výška, orientace pozemku ke světovým stranám, denní pohyb slunce nad pozemkem i efekt mrazové kotliny. Zároveň si musíme uvědomit i to, že se s naší volbou během let pozvolna promění i nejbližší krajina.

Město, nebo venkov?

  • Ve městě máme při volbě mnohem větší volnost. Můžeme totiž použít i exotické druhy rostlin a nedopustíme se chyby.
  • Žijeme-li na venkově nebo v místech otevřených do krajiny, měli bychom spíše volit ty druhy rostlin, které nám pomůžou vytvořit volně rostoucí ploty z místních domácích dřevin, např. z hlohu (Crataegus), lísky (Corylus) nebo trnky (Prunus spinosa). Domácím dřevinám dáme přednost i uvnitř venkovských pozemků.
  • Pro výsadbu tvarovaných živých plotů na venkově se výborně hodí pro nižší polohy především habr (Carpinus betulus), hloh obecný (Crataegus monogyma) nebo babyka (Acer campestre).
  • V podhorských oblastech budou dobře prospívat tvarované ploty ze smrku (Picea abies).

.: Bobkovišeň lékařská- rozložitý keř až stromek. Má temné stálezelené listy. Pozor! Má jedovaté plody-vlevo. Habr obecný- lze ho použít jako solitéru, do skupin,je skvělý i pro volně rostoucí či tvarované živé ploty,hodí se dokonce i do větrolamů-vpravo. 

Důležitý parametr: velikost pozemku

V případě malých zahrádek volíme živé ploty tvořené z pnoucích dřevin. Na velkém pozemku můžeme využít přednosti volně rostoucích živých plotů, v nichž se dá zkombinovat více druhů dřevin, které postupně pokvetou. Tak docílíme toho, že náš živý plot bude dynamičtější, rozmanitější a nároky na jeho údržbu budou přitom minimální.

Tvarovaný plot chce čas

Tvarované živé ploty jsou na údržbu náročné, pravidelný řez je podmínkou, se kterou musíme počítat. Nemáme-li jistotu, že je v našich silách tvarovaný plot každoročně ošetřit, raději dáme přednost volně rostoucímu nebo zvolíme pnoucí dřeviny.

Vybíráme vhodné rostliny

Tvarovaný živý plot musí tvořit souvislou, pěkně olistěnou, tím i dobře uzavřenou a stejnoměrně hustou plochu. Pro tvarované živé ploty tudíž vybíráme hlavně takové druhy, které dobře snášejí řez, dobře obrůstají a vytvářejí hustý, odspodu zavětvený porost (habr, hloh, ptačí zob, zimostráz, tis, zlatice).

  • Husté, souvislé a hladké tvarované stěny dosáhneme nejlépe, když si zvolíme jeden typ dřeviny. U dlouhých plotů můžeme zvolit rytmické střídání dvou nebo i více druhů.
  • Volně rostoucí živý plot nás většinou nadchne svým květenstvím a olistěním. Tady je větší pestrost ve zvolených druzích rostlin žádoucí.
  • Pro výsadbu živých plotů vždy vybíráme jen takové druhy dřevin (rostlin), kterým zcela vyhovují dané klimatické a půdní podmínky.

.: Hloh obecný - uplatní se samostatně nebo ve skupinách, v živých plotech tvarovaných i volně rostoucích. Opadavý listnáč, naprosto nenáročná dřevina na půdu a stanoviště. 

Stálezelené stěny

Nejoblíbenější a především v městských zahradách nejpoužívanější jsou jehličnaté zeravy (Thuja occidentalis), na venkově se dobře uplatní i smrk (Picea abies), kterému se daří v podhůří a v horských oblastech.

  • Vyniknou ale i další jehličnany: cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana), smrk ztepilý (Picea abies), tis červený (Taxus baccata).
  • Dobrou službu prokážou i stálezelené listnaté dřeviny: bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus), cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium), hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea), levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia), zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens).

.: Atraktivní živý plot s udržovaným tvarem se může stát hezkým předělem zahradních partií. 

Opadavé krásky jsou odolnější

Opadavé dřeviny jsou univerzální, hodí se jak pro městské, tak i pro venkovské zahrady. Dobře zapěstované a udržované tvarované ploty z opadavek jsou dost husté a málo průhledné i v zimě. Opadavé dřeviny jsou také odolnější a především v městských aglomeracích nemají problém s horším životním prostředím.

Mezi spolehlivé druhy k pěstování patří: buk lesní (Fagus sylvatica), dřín obecný (Cornus mas), dřišťál obecný (Berberis vulgaris), dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii), habr obecný (Carpinus betulus), hloh jednosemenný a hloh obecný, javor babyka (Acer campestre), kalina obecná (Viburnum opulus), meruzalka horská (Ribes alpinum), tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius Maxim), zlatice prostřední (Forsythia x intermedia Zab.)

Příprava pozemku a výsadba

Začínáme vyhloubením potřebné rýhy pro výsadbu a přípravou půdy. Čím hlouběji a pečlivěji bude pruh země zpracován a zásobený živinami, tím lépe se bude rostlinám dařit.

  • Hloubení rýhy - zpravidla nehloubíme jednotlivé jamky, ale souvislou rýhu. Užitečné pravidlo: rýhu pro jarní výsadbu připravíme už na podzim, při podzimní výsadbě rýhu hloubíme alespoň dva až tři měsíce předem. Pro nižší keře hloubíme rýhu 40cm, pro vysoké stěny a jehličiny až 60cm.
  • Vyplatí se, když rýhu na každé straně vyhloubíme asi o 20 až 25 cm širší, než máme v plánu. Dno rýhy lehce nakypříme a při výsadbě přimícháme dobrý a na živiny bohatý kompost. Rostlinám, které vyžadují vysoký obsah vápna v půdě, přidáme do substrátu ještě mletý vápenec.
  • Vzdálenost výsadby - živý plot nesmíme vysadit ani příliš hustě, ani příliš řídce. V případě husté výsadby dosáhneme sice rychlejšího zapojení rostlin, pro nedostatek světla a vzduchu pak ale rostliny prosychají a předčasně stárnou. Vhodná vzdálenost (spon) závisí na velikosti plotu, velikosti sazenic a na vlastnostech použitého druhu dřeviny (rostliny).
  • Pro představu: nízké drobné kultivary zimostrázu na nízké obruby vysazujeme na 10 cm od sebe, mohutně rostoucí kultivary na ploty, vysoké až 1,5 m, sázíme v rozestupech až 30 cm a více od sebe.

Reklama

Související články

Keř na zahradě - Líska obecná

Husté vysoké keře najdeme jak v přírodě, kde často vytvářejí rozsáhlejší souvislé porosty, tak je můžeme pěstovat na zahradě.

Jaký plot kolem domu či zahrady?

Oplocení nebývá samoúčelné. Nejen že ohraničuje určitou plochu, prostranství, předzahrádku, zahradu, ale až na výjimky nestojí samo o sobě.

Jak se pnou popínavky

Svou okrasnou úlohu mohou popínavky plnit buď jen krátkodobě, nebo na vybraném stanovišti dokážou vydržet až několik desítek let. Aby se popínavým rostlinám...

Výběr článků

Načítám