Hlavní obsah

Keř na zahradě - Líska obecná

Novinky, Jaroslav Kraus, časopis Chatař a chalupář

Husté vysoké keře najdeme jak v přírodě, kde často vytvářejí rozsáhlejší souvislé porosty, tak je můžeme pěstovat na zahradě.

Článek

Líska obecná (Corylus avellana L.) tvoří rozvětvený keř, dorůstající až do výšky 8 metrů. Lísek je několik druhů a byla vyšlechtěna celá řada odrůd. Velmi dobré jsou například Lombardská bílá, která má punčošku delší než oříšek, Hallská obrovská, jejíž punčoška má obvykle stejnou délku jako oříšek, nebo Webbova s punčoškou o něco delší než oříšek.

Plody se velikostí a tvarem velmi různí – jsou kulaté, ploché, podlouhlé, smáčklé i válcovité. Barva skořápky má různé odstíny kávově hnědé barvy. Punčoška přes oříšek je odlišně dlouhá, může být nad plodem rozevřená nebo zúžená, z jedné nebo z obou stran rozstřižená, s různě velkými a dlouhými cípy.

Pěstování

Lísku vysazujeme na jaře a na podzim, na vzdálenost 3 až 4 metry od sebe. Spíš jí vyhovuje jihozápadní svah než jižní, kde by mohla trpět suchem. Nemá ráda těžké, zamokřené, studené půdy. V našich mírných klimatických poměrech se jí daří dobře. Líska nevytváří kůlový kořen, kořeny se začnou rozprostírat do stran, přesto dobře ukotvuje.

Zralé oříšky očištěné od punčošky necháme ve skořápce dobře proschnout

U starších keřů dbáme hlavně na prosvětlení keře a jeho oslunění. Zmlazovat jde líska buď vyřezáváním a odstraňováním některých výhonů s plodným rozvětvením, nebo ji udržujeme do výše kolem tří metrů. Silnější kmínky můžeme vrátit řezem asi na výšku kolem 1,5 metru a zapěstovat si plodnou korunu.

Stáří sedmdesát a více let je u lískového keře celkem běžné. Některé odrůdy vytvářejí mnoho kořenových odmladků, což je nevýhodou pro udržení kmenného tvaru. Přesto lze lísku zapěstovat do tvaru stromku.

Nepřátelé úrody

Velkým nebezpečím pro pěstování lískových ořechů je veverka, která – pokud máme v blízkosti zahrady les – je schopna odnést i celou úrodu.

Druhým nepřítelem je nosatec lískový, který způsobuje červivost plodů. Samičky brouků kladou koncem června a začátkem července do nezralých plodů vajíčko, ze kterého se vylíhne larva, vyžírající semeno. Během srpna a září opouštějí dospělé larvy vykousaným otvorem oříšky a padají k zemi. Vnikají do půdy, kde vytvářejí hliněné ko-můrky, v nichž přezimují. V této době by bylo dobré mít pod lískovými keři slepice. Brouci škůdce se líhnou během května.

Jak se nosatci bránit? V květnu a červnu můžeme brouky setřásat na bílý balicí papír či bílé prostěradlo a zlikvidovat je. Také pomůže, když na podzim všechno spadané listí pod keřem pečlivě vyhrabeme a odstraníme. Nejlepší je ale zakročit v době, kdy samička klade vajíčka (konec června, začátek července), a to chemicky přípravkem Sumithion Super nebo podobnými insekticidy.

Corylus avellana ,Contorta, se pěstuje kvůli dekorativně pokrouceným větvičkám spíš pro okrasu, ale plodí i drobné jedlé oříšky

Odolnost

Dřevo lísky je značně odolné mrazu, poškozuje ji mráz až přes –30 °C. Nebezpečné jsou nízké teploty v době kvetení. Jehnědy snesou v době prášení jen –2 °C. Samičí květy jsou odolnější. Nebezpečné je, když mrazíky v květnu trvají několik dnů.

VÍTE, ŽE...

- Lísce vyhovují mírné klimatické podmínky

- Nemá ráda sucho ani přemokřenou půdu

- Snáší mráz až –30 °C

- Nebezpečné jsou mrazíky v době květu

- Starší keře musíme prosvětlovat

- Lze ji pěstovat i jako stromek

- Vysazujeme vždy několik keřů různých odrůd

Úrodnost lískových ořechů snižují několikadenní trvalý vítr a nízká teplota nebo silnější deště. Je dobré vysadit několik keřů, aby došlo k dobrému opylení, a tím k hojné plodnosti lísky. Vysadit musíme hlavně různé odrůdy.

Reklama

Související články

Vybíráme ovocné stromy

Máte v plánu založit novou nebo obnovit starou ovocnou zahradu? Teď je na to správný čas. Jaký ovocný druh a jakou odrůdu zvolit?

Trvalka pro slunná místa na zahradě

Minimální nároky, drobné květy a jemné čárkovité listy. Trvalka, která kdysi nechyběla v žádné zahrádce, kvete až do mrazů, může však zahradu zdobit i v zimě,...

Výběr článků

Načítám