Hlavní obsah

Je ten jetel ale fešák!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jetelíčku, jeteli, jak jsi krásně barevný. Honem s tebou do záhonu, zalíbíš se ledaskomu!“ Cože, jetel, ten plevel? Ale ne! Řeč je o jeteli červenavém (Trifolium rubens), který si své místo v zahrádkách teprve hledá. A že ho najde, o tom není pochyb!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nevysoká trvalka se rozrůstá do hustých trsů. Kakostu, dračíku (Penstemon), česneku ani amsonii (Amsonia) to nevadí a s chutí se jetelinou proplétají

Článek

Na naše babičky by udělal dojem, ale i když ze sebe nedokáže strhnout nálepku staromódnosti, obstojí na jedničku v moderním prostředí. Snadno si získá fanoušky výsadeb v lučním stylu, který je v kurzu. Dalšími důvody k jeho pěstování jsou přemíra skromnosti, schopnost zúrodňovat půdu a vábit do zahrady motýly z širého okolí.

Bašta (nejen) pro motýly

S červenáním začíná v červnu. Jakmile se léto překulí do července, hýří stovkami kvítků. Ty se vyvíjejí v dlouze cípatých kalíšcích, které jsou porostlé chloupky, takže vypadají jako lemované kožešinkou a nerozvitým květním hlávkám dávají huňatost zaječích ocásků.

Trubičkovité kvítky se otevírají odspodu a květenství se během kvetení výrazně prodlužují. Nutno dodat, že červené po jahodách zrovna nejsou. Magentová (vzácněji bílá) jim beztak sluší víc. Včely se k nektaru dostávají hůř, zato čmeláci a motýli rozbalí spirálu násosky a pijí do opojení.

Založte si skalku jako profík

Zahrada

Vzácnost naší přírody

Kdybychom 30 až 60 cm vysokého fešáka chtěli vidět v přírodě, musíme do Českého ráje či Moravského krasu, nebo třeba na Hanou. Objevuje se i na červeném seznamu ohrožených rostlin, poněvadž ho u nás roste jako šafránu a ze strání a lesních světlin pozvolna mizí.

Do záhonu si koupíme sazenici od zahradníka nebo vysejeme semínka. Ale vždyť roste na poli, napadne vás. Ba ne, místo něj zemědělci občas sejí jednoletý jetel růžák (T. incarnatum) neboli inkarnát. Ten má křiklavější květy, odstínem příbuzné červené ředkvičce a listy typicky okrouhlé, kdežto u jetele červenavého připomínají trojici prstíků.

Dobrodinec z čeledi bobovitých

Jetel červenavý patří stejně jako jeho plazivý bráška, na něhož mnozí hubují, jen co se objeví v trávníku, k rostlinám bobovitým. Ty mají jednu úžasnou vlastnost: na jejich kořenech žijí přátelské bakterie, které shromažďují vzdušný dusík a uvolňují ho do půdy. Tím ji zúrodňují a přinášejí užitek řadě dalších rostlin.

Půdě pomůže i to, když do ní zapracujeme nasekaná květenství, která po odkvětu vyštipujeme, abychom podpořili kvetení ve druhé vlně.

Okouzlující za všech okolností

Půdu nemusí mít ani tak živnou jako spíš dobře propustnou. Suchu odolává docela dlouho. Jeho husté trsy se spojují do mocných ostrůvků, aniž by překážely rostlinám v sousedství. Sluníčko dává skromnému sympaťákovi krásu, ale ani polostín mu nebrání v tom předvést se v celé parádě.

Kdo ještě váhá, zdali investovat do jetele, představí si okouzlující kombinace s rozevlátou trávou, kopretinami, lnem a kakosty; s balónovitými úbory česneků, hvězdičkami amsonií a útlými klásky šalvějí; s modrou šantou, stříbrným čistcem, rubínovým chrastavcem a žlutou sápou -opentlené barevnými křídly motýlů…

Efektní garde pro Její Výsost růži

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zahradnictví, Zahradní centra

Reklama

Výběr článků

Načítám