Hlavní obsah

Jak udržet v zahradním jezírku čistou vodu

Právo, Gisela Růžičková

Majitelé zahrad jistě potvrdí, že udržet v jezírku čistou vodu je záležitost více než složitá. I ve volné přírodě se vyskytuje čistá voda zcela výjimečně. Někdo tvrdí, že má jezírko s vysokou samočisticí schopností díky vodním rostlinám a živočichům, jiní vyvíjejí a používají účinná zařízení.

Foto: Petr Horník, Právo

V jezírku s využitím provzdušňovacího zařízení snáze udržíme čistou vodu.

Článek

Loňskou novinkou v oblasti dlouhodobého udržení kvality vody, včetně omezení masového výskytu květů vodních sinic, je Aquaozon od společnosti F.

„Působením vodních organismů a tepla dochází v jezírku k množení bakterií a sinic, což znamená nejen kalnou vodu plnou sinic a mikroorganismů, ale také zápach. Použitím provzdušňovacího zařízení Aquaozon, které obohacuje aerační směs ozónem, se tyto jevy minimalizují,“ vysvětlují Richard Filipi a Antonín Rehák, zakladatelé společnosti, kteří na základě dlouholetých zkušeností a spolupráce s kanadskými firmami Aquatech Environmental Systems a AZCO INDUSTRIES Limited vyvinuli účinné zařízení.

Princip Aquaozonu

Poskytuje přívod miniaturních jemných bublinek kyslíku do jezírka, který tak zajišťuje neustálou vertikální cirkulaci vody, tedy mísení teplotních pásem, čímž umožňuje rybám a hmyzu žít v celém sloupci vody.

Množství potenciálních anaerobních sedimentů snižuje rovněž cirkulace vody a zlepšuje tak její kvalitu.

Přívod bublinek zajišťuje speciální, vysoce odolné potrubí s životností 25 let. Je z termoplastického elastomeru odolného vůči UV záření, růstu hub, plísním, kyselinám a plynům.

Provzdušňovací potrubí

Dvojité difuzní provzdušňovací potrubí má primární a sekundární část.

V primárním potrubí se nachází jemné, laserem vytvořené otvory, skrze něž je produkován nepřetržitý proud vzduchových bublinek (do tří mm). Jemné bublinky stoupají pomaleji než bubliny větší, což je dáno jejich větším povrchem, a tím i zvýšeným třením, které brání rychlému stoupání (méně než 20 cm za sekundu), bublinky tudíž nezpůsobují zákal.

Sekundární potrubí je naplněné ekologicky nezávadným křemičitým pískem, který slouží jako zátěž. Veškerý proces provzdušňování tudíž probíhá ode dna. Stoupání bublinek ke hladině zajišťuje jejich rozpínání a spotřebu energie, čímž vodu mírně ochlazují. Čím je voda chladnější, tím více obsahuje kyslíku a ozonu, který umožňuje oxidační proces.

Ozon proti bakteriím

Provzdušňováním ale celý proces čištění jezírka nekončí. Jak název napovídá, Aquaozon disponuje i jinou funkcí. Do jezírka totiž prostřednictvím potrubí vhání společně s kyslíkem i malé množství ozonu. Ten zcela ekologicky působí proti růstu bakterií, plísní a hub v potrubí a jeho otvorech a zejména odbourává vrstvu bahna na dně jezírka jeho oxidací.

Oxidací rozpuštěných organických látek ozonem vznikají polární a nabité molekuly, které mohou reagovat s vícemocným hliníkem nebo vápníkem a tvořit usazeniny.

Oxidací železa, fosforu, dusíku a manganu vznikají nerozpustné sloučeniny a tím je omezen přísun živin pro řasy a sinice.

Ozonizací kontaminované vody se řasy vyplaví na povrch nádrže.

Ozon rovněž okysličuje metabolické vedlejší produkty řas a odstraní nežádoucí zápach.

Reklama

Související články

Osazujeme jezírko

Různé druhy vodních rostlin dnes nabízí skoro každé zahradnictví nebo hobby market. Jaké si ale vybrat a jak je správně zasadit, aby se jim dobře vedlo...

Jak dětem zpestřit hraní na zahradě

Máme-li alespoň kousek místa na zahradě a radovánek chtivé děti, uděláme jim radost dětským hřištěm, pískovištěm, skluzavkou, houpačkou či trampolínou. Budeme...

Výběr článků

Načítám