Hlavní obsah

Jak dětem zpestřit hraní na zahradě

Právo, Gisela Růžičková

Máme-li alespoň kousek místa na zahradě a radovánek chtivé děti, uděláme jim radost dětským hřištěm, pískovištěm, skluzavkou, houpačkou či trampolínou. Budeme tak mít jistotu, že jsou na čerstvém vzduchu, že si hrají v bezpečí a dobře se baví.

Článek

Předtím, než začneme sestavu vybírat, zvážíme, zda budeme muset přistoupit k terénním úpravám na zahradě, zamyslíme se i nad výší částky, již jsme schopni a ochotni do domácí dětské atrakce investovat. Děti rostou před očima a to, co vyhovuje pětiletému dítěti, je pro něj za pár let nezajímavé. A protože by nám mělo jít zejména o bezpečnost dětí, nebudeme na nich šetřit. Zaměříme se na výrobky solidní konstrukce a renomovaných firem. Měřítkem by neměla být cena, tedy laciné výrobky bez potřebné atestace.

Vybíráme bezpečné místo

Prvním krokem bude výběr bezpečného místa. Dětské sestavy nestavíme v blízkosti bazénu nebo jezírka, natož silnice! Sestavu začleníme do zahrady tak, aby splňovala praktické i estetické požadavky. Třeba skluzavku postavíme na kopečku, abychom si ušetřili práci s navážením hlíny, případně setím trávy. A naopak, sestava může být pod košatým stromem, který ochrání děti před sluncem. Dříve, než děti popustí fantazii hrátkám, důkladně hřiště zkontrolujeme, jestli někde nehrozí nebezpečí v podobě hřebíku, třísky nebo příliš ostrého rohu. Z těchto důvodů kontrolujeme dětskou sestavu nejen po postavení, ale i průběžně jednou až dvakrát za měsíc.

Hřiště pro každý dětský věk

V případě, že se pustíme do stavby hřiště, měli by se k ní vyjádřit všichni potomci bez ohledu na věk. Děti potřebují zajímavé místo, kde si mohou hrát a rozvíjet své schopnosti a dovednosti. Jiné atrakce budou lákat předškoláky a jiné děti školního věku. Tyto rozdíly zohledníme již při plánování. Budujeme-li soukromé hřiště, musí vyhovovat mladším i starším dětem a mělo by s nimi růst.

Rady & tipy

  • Při stavbě dětské sestavy potřebujeme základní nářadí -pilu, pilník, elektrickou vrtačku a kladivo. Speciální sada nástrojů a všechny pevné části jsou obvykle součástí dodaného produktu.
  • Povrch v okolí hrací sestavy má ztlumit náraz, proto je vhodný např. písek, dřevěná štěpka, tráva nebo další měkké materiály. Nikdy nedáváme sestavu na beton, štěrk, asfalt a další tvrdé povrchy.
  • Montáž hracích sestav je snadná. V návodu najdeme instrukce krok za krokem.
  • Trvanlivost dětské sestavy ovlivní hlavně kvalita řeziva. Použijeme tvrdé dřevo, odolné vůči dřevokaznému hmyzu a hnilobě. Odborníci doporučují jehličnaté dřevo, hoblované se sraženými hranami, předem opatřené ochranným nátěrem a lazurovacími laky.
  • V zájmu bezpečnosti dětí kontrolujeme postavenou sestavu podle doporučení výrobce, obvykle na začátku a pak dvakrát měsíčně v průběhu sezony.
  • Hřiště vybavená pískovištěm jsou kryta sítěmi proti kočkám. Písek je nutné objednat zvlášť.
  • Hrací sestavy z kvalitního dřeva jsou bezpečné, dodržíme-li přesně návod pro stavbu.
  • Celková cena sestavy závisí na jejím vybavení, materiálu a designu.
  • Dětské sestavy obsahují kotvící kovové prvky, které konstrukci dále stabilizují. Do podkladu z písku kotvy zabetonujeme.

Nejmenší se nechají unést pískovištěm nebo pružinovými houpačkami, vyhovovat jim bude i malý zahradní domeček, který jim poslouží jako bunkr. Děti v předškolním věku se vyřádí v prolézačkách a učarují jim houpačky, zato školáky potěší lezecké stěny, šplhací lana, hrací plochy na basket nebo jednoduchá sestava pro minigolf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám