Hlavní obsah

I zahradní stroje potřebují pravidelný servis. Odměňte je za jejich práci a připravte na další sezónu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sekačky, motorové pily, křovinořezy, traktory – pro letošek už utichly a teď je víc než jasné, že sychravé podzimní počasí a blížící se zima nám na několik měsíců práci na zahradách nedovolí. Neznamená to však, že můžeme zahradní stroje bez povšimnutí odložit do garáží a kůlen. Měl by je prohlédnout odborník, aby byly na jaře ve formě a připravené.

Foto: Mountfield, .

Pravidelné prohlídky včas odhalí případné poruchy a předejdou náročnějším a nákladnějším opravám.

Článek

Musí se vyčistit

Každý stroj má jinou konstrukci a mechaniku, a proto žádá odlišný přístup. Základní pravidlo je však pro všechny stroje stejné – na konci sezóny je potřeba je dokonale vyčistit, ať od trávy, pilin, zbytků rostlin, hlíny, nebo prachu. Vynechat se nesmějí kryty strojů i místa pod kryty, jako je například žebrování motoru.

„Když žebrování neočistíme, začne se na něm tvořit usazenina, která může postupem času bránit chlazení motoru. Na jaře se pak může stát, že se motor přehřeje a nevratně se poškodí,“ říká odborník na zahradní techniku Filip Werner.

Jak na sekačku? Jinak než na pilu… 

U motorové sekačky je zapotřebí v rámci údržby vyčistit vzduchový filtr, vyzkoušet a seřídit otáčky motoru, nabrousit a vyvážit žací ústrojí, vyměnit olej, seřídit pojezd a promazat uložení kol.

„Je dobré také dotáhnout šroubové spoje, seřídit klínový řemen a vyčistit, případně vyměnit, zapalovací svíčky, nastavit karburaci a zkontrolovat těsnost spalovacího prostoru,“ dodává Werner.

I motorová pila potřebuje po sezóně svojí péči, požadavky má však odlišné. Kromě toho, že se musí vyčistit, je potřeba zkontrolovat palivový filtr, svíčku a seřídit karburaci. Svojí pozornost vyžaduje také lišta, ta musí být zbavena všech nečistot. Řetěz je pak nutné profesionálně nabrousit, aby pila byla ostrá a dobře řezala.

Důležitá je pravidelnost

Prohlídka zahradního stroje a prověření všech jeho důležitých funkcí by měly být součástí podzimní údržby, kterou by majitelé zahradních strojů neměli zanedbávat. Pravidelné prohlídky totiž včas odhalí případné poruchy, stroj se vyhne náročnějším a nákladnějším opravám v budoucnu a zároveň se prodlouží jeho životnost.

Servisní střediska některých firem poskytují posezónní prohlídky zahradních strojů svým zákazníkům zdarma, nabízejí výrazné slevy na náhradní díly, opravy i samotnou údržbu. Pokud tedy nejste technicky zdatní, je určitě dobré se obrátit na odborníky a nechat kontrolu stroje na nich. Nejenže v servisním středisku mají profesionálové k dispozici potřebné vybavení, ale dovedou prověřit opravdu všechny funkce stoje, které by se v domácí dílně prováděly jen těžko. Odborníci si navíc všimnou detailů a závad, které by laik nemusel odhalit.

Reklama

Související články

Stroje pro úsporu času a peněz

Podzim. Pro někoho čas barev, čas velkých přírodních proměn a příprav na zimní spánek, pro někoho čas melancholie a hlubokých kontemplací. A pro někoho období...

Když se řekne drtič a štěpkovač

Demolovat, přemáhat (nepřítele) nebo ničit – i taková jsou synonyma pro slovo „drtit“. A takhle nekompromisně si se zahradním odpadem umí rázně poradit...

Výběr článků

Načítám