Hlavní obsah

Pěstování ředkviček: Poradíme, jak je pěstovat pravidelně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředkvičky jsou chutnou a zdravou součástí pokrmů, kterou si navíc doma celkem snadno vypěstujete sami. Podle odrůdy si můžete dopřávat čerstvé ředkvičky už od časného jara, ochuzeni o ně ovšem nemusíte zůstat ani během léta a podzimu.

Foto: Envato

Ředkvičky. Ilustrační snímek

Článek

Ředkvičky obsahují zejména vitaminy B a C, karoten, draslík a kyselinu listovou. Jsou tak prospěšné pro posílení obranyschopnosti, zraku či chodu srdce.

Kdy začít

Při běžném setí do záhonu je nutné brát v potaz počasí. Obvykle můžeme začít s příchodem dubna, ve sklenícíchpařeništích ještě dříve. Přílišný chlad jim totiž neprospívá. Před jarními mrazíky je vhodné je chránit bílou netkanou textilií.

K vítaným vlastnostem ředkviček patří krátká vegetační doba, v záhonech začínáme sklízet přibližně po čtyřech až pěti týdnech. Vybavení pěstitelé se ve sklenících dočkají úrody za tři týdny. Abyste měli pořád nějaké čerstvé ředkvičky, vysévejte je alespoň ve dvoutýdenních intervalech.

Na závěrečnou zasetí je čas v polovině srpna, aby poslední ředkvičky šlo sklízet na sklonku září. Během zimy si od nich dáme přestávku. Odrůd existuje mnoho, proto vždy vybírejte ty, které se hodí pro danou roční dobu.

Dejte je do řádků, v nichž budou mít rozestup alespoň 3 centimetry. Semena stačí umístit 1 cm pod povrch půdy. Mezi jednotlivými řádky ponechte vzdálenost 15 cm.

Jak správně pěstovat papriky

Zahrada

Kde ředkvičky pěstovat a jak zalévat

Na jaře umisťujte ředkvičky tam, kde na ně alespoň trochu bude svítit sluníčko. Při letních vysokých teplotách naopak hledejte stín.

Poté potřebují míst dostatek vláhy, jinak se jejich typická chuť poněkud nepříjemně zvýrazní. Vhodnější je menší, zato častější zalévání. Nepravidelný příjem vody zvyšuje riziko praskání bulev.

Jak na pěstování voňavé levandule na zahradě i v květináči

Zahrada

Sklízení neodkládejte

Dorůstající ředkvičky se sklízí probírkou, nevyplácí se nechat je přerůstat. Po vyjmutí z půdy si je přichystejte do pokrmu, jinak začnou rychle vadnout. Krátké intervaly zajišťují, že nikdy nečekáte dlouho na další várku.

Na jaře jsou vhodné odrůdy Lidka, Slavia či Zlata. Poslední jmenovaná vám ukáže, že ředkvičky ani zdaleka nemusí být růžové či fialové. Letní výsadbu plánujte s Kvartou, na podzim se díky kratší vegetační době hodí Prima. Univerzální využití mají celoroční odrůdy Tercia či Kvinta. Vyznačují se odolností proti nevhodnému vybíhání do květu.

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči

Zahrada

Pozor na dřebčíky

Při pěstování ředkviček na záhonku i ve skleníku si hlídejte, zda na nich nehodují kromě vás i dřebčíci. Jejich přítomnost poznáte podle dírek v listech. Ředkvičky se jim umí bránit, ale obětují tím svou chuť. I proto se doporučuje krýt ředkvičky netkanou textilií, pomůže též chemická ochrana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám