Hlavní obsah

I v zahradě pod sněhem může být útulno

Právo, Adéla Mclintock

Nenechte zahradu svíranou mrazem smutnit až do jara a zasvěťte alespoň jeden víkend jejímu zútulňování, tak jako to ve svém hájemství pod hradem Hukvaldy udělala interiérová designérka Tereza Bartulcová. Pojďme načerpat inspiraci, ať je nám i v tom našem prokřehlém ráji krásně útulno!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Obrázek jako malovaný. Nápaditá souhra atraktivních dřevin, stylových dekorací a veselých barev dává této podhorské zahradě hřejivý pocit útulnosti.

Článek

Při pohledu do Terezčiny zahrady se člověk přestane zabývat mrznoucíma ušima a místo toho pocítí hřejivý pocit vycházející z její přívětivosti. Kouzlo je v tom, že i teď, kdy venku trávíme nejméně času z celého roku, působí zabydleně.

Majitelka totiž o zahradu pečuje a zvelebuje ji po celý rok, jako by to byl jeden z pokojíků v malebné chaloupce, kterou ze všech stran obklopuje.

Nábytek, který vydrží

Oblíbené křeslo z obýváku také každý rok neuklízíme do garáže, tak proč bychom to dělali s tím venkovním? Stačí se už při výběru zamyslet nad tím, co sedací nábytek snese a kolik péče potřebuje.

Ten z týku nebo litiny je sice dražší, ale vydrží nám prakticky celý život, aniž bychom ho museli na zimu skladovat.

Smrk jako vladař v zimní zahradě

Zahrada

Tereza svoji zahradu vybavila hned několika lavicemi. Té týkové nechává přirozenou patinu, zatímco tu z borového dřeva chrání nátěrem v odstínu holubí šedi. Na molu u zamrzlého koupacího jezírka zase vesele jásá pomněnkově modrá sestava stolku a čtyř židlí z kovu.

Díky odolnému venkovnímu nábytku zahrada působí zabydleně a navozuje dojem pohodlí stejně jako obývací pokoj.

Květy, listy, hra s tvary

Opadavé břízy, javory a jilmy se proměnily ve vyzáblé skelety, nikoho však nerozesmutňují. To proto, že jejich koruny získaly po řezu začátkem prosince hravý tvar balonků, hříbků a homolí.

Stálezelené jehličnany designérka nestříhá. Jednak jim přirozenost sluší víc, což platí zejména u borovic, jedlí a zlatého cypřišku, jednak jsou to vesměs šlechtěné odrůdy s velmi pomalým růstem.

Bravurně si Tereza poradila s temnými místy pod smrky, která strašila prázdnotou. Stromům zvedla koruny a podsázela je stálezelenými pěnišníky. V kyselé půdě náramně prospívají, jen se v bezmrazém období musejí zalévat, jinak svěsí listy. Čemu se tu ještě daří, jsou vřesovce.

Zimní péče o zahradní stromy

Zahrada

Nadýchané bochánky, tu a tam vysázené pod pěnišníky nebo mezi kameny na břehu jezírka hýří baňatými kvítky v růžové a bílé barvě třeskutému počasí navzdory. Temnou zeleň jejich jehličkovitých lístků kopíruje patnáctiletý břečťan, který z vymezeného prostoru na domovní stěně nezbedně utíká až na střechu a do záhonů vedle terasy.

Nikdo mu to však nevyčítá, protože rozdává zelené úsměvy už od vrátek z ulice. A co ptáčků v jeho vřelém objetí přežilo mrazivou noc!

Díky vhodně zvoleným druhům rostlin se o nás nepokusí splín z příliš dlouhé zimy. Kdo by smutnil nad rozkvetlým vřesovcem nebo břízou s korunou ve tvaru hříbku?

Vtipné a barevné dekorace

Podle Terezy jsou sezonní dekorace stejně důležité jako správně zvolené rostliny. Dávají člověku možnost zpomalit a vidět krásu i v obyčejných smrkových šiškách. Těmi vyzdobila lavičku obkličující starou třešeň, jejíž kmen slouží jako horolezecká stěna pro břečťan.

Na míru vyrobená lavička zve k posezení, protože je z ní hezký výhled na protější kopce, a také proto, že je na ní připravený hrnek ve slušivém svetříku upleteném z vlny. Stačí už jen nalít horký punč!

Krom lahodného moku vykouzlí úsměv na tváři vtipné muchomůrky z mrazuodolné kameniny, vykukující z hlíny pod pěnišníkem, nebo třeba glazované kvítky na koberečku z břečťanu.

Zahrada může lahodit oku i v zimě

Zahrada

Záhony s podřimujícími keříky bez listí majitelka oživila modrými skleněnými koulemi na dřevěných tyčkách.

Dekorace nepatří jen do interiéru. Dobře si rozumějí i se zahradními rostlinami a bílé zimě dávají přívětivější tvář.

Bufet pro zvířátka

Součástí zahrady je lesík se svalnatými habry, kam se občas zatoulají zajíci a srnky. Terezčiny děti jim tam nosí jablíčka a mrkev. Ti, kteří to do lesa nemají pět kroků, mohou košík zdravého mlsání donést do nejbližšího parku nebo třeba do zoo.

V zahradě připravíme hody pro veverky, které baží po vlašských ořeších, a pro pernaté návštěvníky, jako jsou sýkorky, brhlíci, vrabci, zvonci nebo třeba vzácní mlynaříci.

Krmítko má být součástí každé zahrady

Zahrada

Před zimou neutekli do teplých krajin a s každou novou vrstvou sněhu je pro ně hledání potravy obtížnější. Olejnatá slunečnicová jadérka i jiná semena nasypeme do krmítka se stříškou, aby zůstala suchá a neplesnivěla.

Lojové koule, které zvládneme vyrobit s dětmi v kuchyni, terče slunečnic či jablíčka pro kosy můžeme po vzoru Terezy zavěsit nejen do větví, ale i pod střechu terasy a na plot, nejlépe tak, abychom na spokojené strávníky dobře viděli z okna.

Přikrmováním pomůžeme zvířátkům přežít hubené období. Zahrada bude tím barevnější a živější, čím víc ptačích druhů a veverek do ní přilákáme.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Ohraničení trávníku či záhonu má nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Nejčastěji se používá ke snadnému přechodu mezi chodníkem, cestou, trávníkem nebo...

Výběr článků

Načítám