Hlavní obsah

Hledáme vhodné místo pro javory

Hledání nového domova pro javor není záležitost vůbec snadná. Dřevina jeho kalibru chce bydlet na té nejlepší adrese a být v centru dění i středem pozornosti.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Paraple z rudých listů javoru dlanitolistého (Acer palmatum) Dissectum Garnet skýtá v předzahrádce chládek rostlinám i čtyřnohému mazlíkovi.

Článek

Spokojenost javoru je v našem zájmu. Nedovolíme proto, aby ho cuchal vítr, příliš na něj pálilo slunce nebo ho trápila žízeň. Předem zjistíme, jak bude vysoký, jak široký, jestli zvedá paže do výšky nebo je rozkládá vodorovně či plavně spouští k zemi.

Teprve pak si fešáka s vykrajovanými listy do zahrady nastěhujeme.

Uvítání v předzahrádce

Javor dlanitolistý (Acer palmatum) Dissectum Garnet zůstává kmenem nízko při zemi, zato korunu červenající se po malinách rozkládá do šíře a zastřešuje jemným stínem vše, co roste pod ní.

Černobílé hrátky v zahradě

Zahrada

Nepsané pravidlo říká, že žádný strom se nemá sázet s tím, že ho můžeme ořezat, pokud se příliš rozroste. Javory řez tolerují, ale nešetrný zásah do hlavních výhonů je může zohyzdit a připravit o symetrii, kterou větvičky druhého řádu nedokážou nahradit.

Proto si výběr vhodného druhu do stísněných prostor předzahrádky důkladně rozmyslíme!

Mezi trpaslíky a kamením

Rodina javorů je synonymem rozmanitosti. Mezi stovkami druhů a odrůd objevíme i rouby na kratičkém kmínku s korunou sice zdrobnělou, ale pyšně načepýřenou k nepřehlédnutí.

Obzvlášť nápadné jsou variety hořící vášnivými plamínky, které přinášejí vzrušení do rabátek a skalek. Je zábavné pozorovat, jak se javorový skrček nad kobercem plamenek i jiných alpínek mění v obra. Kvetoucí drobotina z něj mít hrůzu nemusí. Naopak život stromku může být ohrožený kvůli suchu panujícímu na skalce, proto ho tam zaléváme častěji.

V přenosné nádobě

Vysoká nádoba s okrasným javorem v hlavní roli se stane přitažlivým objektem, ať ji usadíme do štěrkové plochy, na terasu u domu, nebo třeba ke vstupu do zahradního altánu.

V květináči vydrží stromek celý život, ba dokonce i v misce, jak se můžeme přesvědčit na leckteré výstavě bonsají. Musíme se však postarat, aby neuschl.

Užitečné pestřenky zafungují místo postřiků

Zahrada

Při odjezdu na dovolenou jej důkladně zalijeme, do hlíny zasuneme zásobník s vodou (třeba lahev od minerálky) a pokud to jde, přeneseme nádobu do stínu nebo ještě lépe k jezírku, kde je vlhčí vzduch.

Cesta jako ze sna

Kdo nemusí počítat každý metr v zahradě, může si orientální krásy japonských javorů užívat doslova na každém kroku. Zahradní pěšinu vroubí z obou stran zástupy populární odrůdy Crimson Queen (A. palmatum) s obloukovitě splývavými výhony a dlouhými, hluboce zařezávanými listy.

Léty zahuštěné chumáče 2 m vysoké a stejně široké fascinují barevnou proměnou, která se odehrává od jarního rašení v temném purpuru přes letní dospívání s odlesky bronzu až po podzimní usínání v zářivém šarlatu.

Umění na trávníku

Ostrůvek v trávníku vyzývá ke zklidnění. Jedině tak uvidíme pořádně to, co by nám ve spěchu uniklo: úžasnou podobu mezi lístky javoru dlanitolistého (A. palmatum) Dissectum a kapradinek, které do spár zasel vítr. Zelené jsou jako rosničky a umělecky zpracované, až se nad jemnou šperkařinou tají dech.

I zahradníkovi se podařil mistrovský kousek, když z koruny směle odstranil větve trčící vzhůru a nechal jen záclony plandající okolo něžné plastiky z bronzu. Obě dílka zasluhují obdiv a prominentní místo v otevřeném prostoru.

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Zahrada

S květinovým doprovodem

Javor mléč (A. platanoides) Globosum je nesmírně působivý o samotě i ve dvojici na stráži u domovních dveří. Ani v davu na smíšeném záhonu neztrácí sebevědomou náturu a rád nad rostlinami přebírá velení.

Ve vyšším věku jim diktuje podmínky, ve kterých mohou růst, protože skrze velké pětiprsté listy propouští méně světla. Tomu v případě potřeby zabráníme lehkým tvarovacím řezem. Ten udrží korunu kompaktní a vyostří geometrické rysy, které jsou přirozeně kulaté, ale nůžkami je můžeme proměnit v nadýchaný obláček.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Najít v Dobřichovicích u Prahy honosnou vilku není věc nesnadná. U jedné zvlášť pozoruhodné se už osmatřicáté jaro pestří zahrada, která kvete stejně bujaře...

Magický půvab rozkvetlého sadu

Ne každý je vyznavačem tradiční zahrady. Paní Katka Čtvrtníčková zvelebila opuštěný sad, do něhož se každý rok na dva celé měsíce stěhuje všecka podmanivá...

Výběr článků

Načítám