Hlavní obsah

Žádný hotel s restauracemi. Z Barrandovských teras jsou apartmány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko říci, zda by někdejší první dáma Dagmar Havlová před 20 lety prodala funkcionalistické Barrandovské terasy, kdyby věděla, že se z nich má stát veřejnosti téměř nepřístupný rezidenční areál. Investor, podnikatel Michalis Dzikos, je rozprodává na apartmány.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dnešní stav Barrandovských teras před otevřením.

Článek

Při zahájení prací v roce 2016 přitom investor tvrdil, že podle projektu ateliéru Kuba a Pilař obnoví dvě restaurace ve vyhlídkové věži. Získal také souhlas pro stavbu dvou nových budov. „Jedná se o hotel apartmánového typu, který bude kopírovat původní hadovitý půdorys teras, a o moderní apartmánový komplex na ostrohu v severní části teras,“ sliboval tehdy v tiskové zprávě.

Apartmány různých velikostí, které nyní nabízí k pronájmu realitní kancelář, se totiž rozmnožily, k dispozici jich je 45. U větších měsíční nájem přesahuje částku 50 tisíc korun, některé jsou rezervované.

Jak upozornil Spolek pro ochranu Barrandova, z projektu se vytratil hotel i jedna z restaurací, apartmány byly zaregistrovány jako bytové družstvo. Zájemci o koupi podílu v  něm se podle spolku setkají jen s písemným závazkem, že po dvou letech bude nemovitost převedena do družstevníkova osobního vlastnictví. „Původně deklarovaný veřejný charakter se tak vytratil nejen z nových staveb, ale i z té, která pro veřejnost měla být zachráněna,“ uvedl spolek na webu.

Foto: Petr Janiš, Právo

U vjezdu k Barrandovským terasám se závorami překvapí poměrně neobvyklá dopravní značka.

Pro obnovu vyhořelého Trilobit baru nezbylo na hraně skály místo. Luxusní soukromé bydlení na terasách podle spolku Barrandova odporuje jak územnímu plánu, tak kolaudačnímu rozhodnutí.

Problém s katastrem

Podobně věc vidí i vedení Prahy 5. „Rada městské části s odkazem právě na kauzu Barrandovských teras v pondělí jednomyslně schválila výzvu katastrálnímu úřadu, aby nezapisoval byty v objektech, které nejsou kolaudované jako bytové domy,“ sdělil Novinkám místostarosta Milan Kryl (Piráti). Kolaudační rozhodnutí zní pro krátkodobé ubytovací služby.

Foto: Kuba & Pilař architekti

Současné Barrandovské terasy na výkresu.

Podle ředitelky jednoho z odborů zeměměřicského a katastrálního úřadu Martiny Hercegové záleží na pražské pobočce, jak situaci teras posoudí. Katastrální vyhláška od loňska stanovila, aby zapisované jednotky byly „v souladu s povolením nebo kolaudací podle stavebního zákona“.

Nový účel teras příliš neladí s původními plány Václava Marii Havla a architekta Maxe Urbana, podle Kryla nerespektuje ani Městskou památkovou zónu Barrandov, ani územní plán ­ jeho funkci pro zvláštní občanské komplexy a areály. Proto se Praha 5 s žádostí o nápravu obrátí na magistrát, případně na ministerstva kultury a místního rozvoje.

Jen zóna

Investor se pro zásadní změnu rozhodl zřejmě po roce 2020. Najal tehdy autorizovaného inspektora Josefa Patrného, který stavebnímu úřadu Prahy 5 pouze ohlásil, že se změnou projektu zruší jedna ze dvou původních restaurací včetně salonku té druhé, nahradí je apartmány a ateliér. Jako předpokládaný termín dokončení uvedl jaro 2024 a začal usilovat ještě o další rezidenční stavbu.

Barrandovské terasy v roce 2020 přišly o individuální památkovou ochranu. Spadly mezi takzvané pozdě zapsané památky, což tehdy vyplynulo z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Stále platnému zákonu o státní památkové péči z roku 1987 podle rozsudku chybí přechodná ustanovení k předchozímu zákonu z roku 1958, který nahrazoval.

Ačkoli terasy se chránily od roku 1958, do konce roku 1987 se u nich patrně nepodařilo ukončit oficiální zápis do státního seznamu. Takzvané pozdní zápisy přestaly být kulturními památkami, uvedlo v roce 2020 ministerstvo kultury.

Terasy tak dnes chrání jen barrandovská památková zóna, zahrnuje také okolní vilovou čtvrť. Bez zásahu a obnovy zůstal bazén pod skalou, do prodeje nebyl v roce 2003 zahrnut.

Apartmány i restaurace s výhledem. Na Barrandovské terasy se vrátí život tento podzim

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Barrandovské terasy

Související články

Výběr článků

Načítám