Hlavní obsah

Barrandovské terasy se mají otevřít za tři roky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé projíždějící výpadovkou Strakonickou anebo ulicí K Barrandovu, často už ani nevědí, co to ční na skalním ostrohu. Nic je tam nepřitahuje. Ve třicátých letech skálu, již proslavil francouzský paleontolog Joachim Barrande, čtyřproudé silnice neobkličovaly. I tak se budou slavné barrandovské terasy opravovat.

Foto: repro, Právo

Jeden z návrhů, jak by v budoucnu mohly vypadat Barrandovské terasy. Je ale už jasné, že bazén a Trilobit bar ze třicátých let se neobnoví.

Článek

Jen využití se musí uzpůsobit. Stavební úřad Prahy 5 už souhlasil s přivedením inženýrských sítí k objektům, jež chátrají od roku 1994. A brzy má povolit celkovou rekonstrukci. Společnost Barrandovské terasy plánuje, že stavět začne v příštím roce.

„Podle podmínek stavebního povolení začneme projektovat realizační dokumentaci, která je náročnější než dokumenty nutné pro stavební povolení,“ řekl Právu Jaromír Hrdlička. Řídí firmu Istar, která projekt rekonstrukce připravila pro investora, jímž je společnost Barrandovské terasy. Tu založila manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar a do února 2003 byla předsedkyní představenstva. Jeho členem je nyní Hrdlička.

„Naše vize je příští rok zahájit, za dva roky dokončit. Nic ale neslibujeme, chtěli jsme začít už v roce 2006. Člověk míní a pánbůh mění,“ řekl Hrdlička. Investice se má pohybovat ve stovkách miliónů. Radnice Prahy 5 iniciativu podle Zuzany Bílé z odboru vnějších vztahů jen vítá. Starosta Radek Klíma (TOP 09) ohlásil stavební povolení na začátek března.

Projekt nepočítá s obnovením Trilobit baru, který shořel v roce 2001. „Leží tam z něj jen zbytek střechy a komín. Obojí bude odstraněno, bar Trilobit se v té podobě už neobnoví,“ uvedl Hrdlička. Bar, který byl uzavřen v roce 1982, bude připomínat točité schodiště ke zvýšenému patru.

Název Trilobit bar úplně nezanikne, má se stát součástí rekonstruované restaurace, jež se pro výletníky patrně stane hlavním lákadlem teras. „Odstraní se všechna zvěrstva ze 70. let, restaurace se uvede do podoby zdokumentované z 30. let, a to vizuálně i funkčně. To znamená, že tam budou dvě restaurace jako dříve a bar, který zřejmě ponese název Trilobit,“ popsal Hrdlička.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Barrandovské terasy

Restaurace by měla sloužit především veřejnosti, ne klientům dvou nových objektů, které mají patrně plnit funkci hotelů. Ty tu za 1. republiky nestály. „Tenkrát byly hlavní terasy, bývala tam hlava na hlavě, vařilo se tři tisíce jídel za den. Dnes budeme vařit tak tři sta,“ odhadl provoz restaurace Hrdlička.

Nepočítá se už s bazénem, který přestal sloužit veřejnosti v 50. letech, i když k němu vedlo schodiště vytesané ve skále. „Bazén nebyl a není součástí Barrandovských teras. Společnosti Barrandovské terasy nepatří,“ řekl Hrdlička. Terasy postavil na konci 20. let Václav Havel, otec Václava Havla, s přispěním bratra, mecenáše Miloše Havla. Šlo o skvost funkcionalistické architektury, i s věží, která sloužila jako rozhledna, se stavěl necelý rok. Terasy byly rodině Havlů vyvlastněny v roce 1948, v roce 1992 se vrátily v restituci, jejich obnovu poznamenaly i rodinné spory o majetek.

Vrátit stavbě dřívější krásu je stále ještě možné. Jak, to nám nastínil architekt Ladislav Kuba.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám