Článek
Domácí svíčky dávají možnost vytvořit si na Štědrý večer přesně takovou atmosféru, jakou máte rádi. Můžete si vybrat vosk, vůni, barvu i tvar a všechno vyladit podle toho, jak si představujete, že by sváteční večer měl vypadat.
Sójový vosk je ideální pro ty, kteří milují jemné, hladké povrchy a výraznou vůni – taje při nižší teplotě a jeho krémová textura je jako dělaná pro elegantní zimní svíčky. Naproti tomu včelí vosk působí tradičně, hřejivě a svou přirozenou medovou vůní dokáže navodit atmosféru starých Vánoc, kdy se večery osvětlovaly svíčkami ručně stočenými ze včelího plástu.
Další možností je parafínový vosk, nejběžnější materiál pro výrobu svíček. Dobře drží barvu i vůni, krásně se leští a je cenově dostupný, takže je skvělou volbou pro začátečníky i pro ty, kteří chtějí dosáhnout výrazných odstínů a intenzivní vůně.
Pokud se nemůžete rozhodnout, zkuste vosky smíchat. Kombinace sójového a včelího vosku v poměru 70:30 vytvoří svíčku, která dobře drží tvar, dlouho hoří a krásně voní.

Nemáte-li žádnou formu, můžete vosk nalít do skleněných mističek.
Přidejte vůni i barvy
Při domácí výrobě svíček je nejdůležitější pracovat pomalu a s jistotou. Vosk vždy zahřívejte ve vodní lázni, nikdy přímo na sporáku. Sójový vosk se taví při zhruba padesáti až šedesáti stupních, včelí o něco výš a parafín bývá nejčastěji někde mezi nimi – ale není potřeba spěchat, pomalé tavení je bezpečnější a vosk pak zůstane krásně čistý.
Nejjednodušší je řídit se doporučenou teplotou uvedenou na obalu konkrétního vosku. Jakmile se rozpustí, můžete se pustit do míchání vůní a barev.

