Hlavní obsah

Jak pečovat o dřevěná okna

Právo, Karolina Černá

Roubenkám, srubům i starým chalupám sluší dřevěná okna. Musíme se však o ně starat. Oprýskané staré nátěry, dřevo napadené houbou dokážou hyzdit celou stavbu.

Foto: Petr Horník, Právo

K roubenkám patří dřevěná okna. Musíme se však o ně starat, krásný vzhled si uchovají, když je aspoň jednou ročně ošetříme balzámem na dřevo a občas obnovíme nátěry.

Článek

Okna plní funkci, která vyžaduje obrovskou odolnost. Z venkovní strany odolávají povětrnostním podmínkám a UV záření, potýkají se s vlhkostí a s teplotními rozdíly ze své vnější i vnitřní strany, např. z kuchyně.

Pistole, špachtle a chemie

Před renovací se nejprve zaměříme na pečlivé odstranění starého nátěru. Nejsnazší je použít opalovací horkovzdušnou pistoli či propanbutanový hořák, kterými povrch nahřejeme.

Škrabkou či špachtlí nahřáté vrstvy seškrábneme. Drobné zbytky starého nátěru odstraníme brusnou houbičkou, smirkovým papírem.

Foto: Steinel

Horkovzdušná pistole a škrabka jsou dobrými pomocníky při odstraňování starých nátěrů. Horkovzdušná pistole HL1620S, 1600 W za 969 Kč.

Pozor – při opalování starých nátěrů nesmí působením horkého vzduchu prasknout sklo! Proto při nahřívání v druhé ruce držíme ochrannou desku z překližky nebo sololitu, kterou sklo chráníme před přílišným zahřátím. Opatrní buďme především v rozích, protože v nich bývá větší vrstva barvy, která vyžaduje delší dobu nahřívání.

U tabulkových oken s předěly se spolehneme na chemickou cestu odstraňovačem starých nátěrů, naleptávajícím původní barvu i v záhybech. Při práci použijeme rukavice, případně respirátor kvůli výparům. Kvůli nim ještě s uzavřenou plechovkou netřepeme a opatrně ji otevíráme, výpary by mohly způsobit přetlak.

Foto: BALAKRYL

Vodou ředitelný bezbarvý fungicidní a insekticidní prostředek k napouštění dřeva v interiéru i exteriéru. Aplikuje se štětcem nebo válečkem. Cena od 109 Kč.

Po úplném odstranění nátěru přetřeme podklad acetonem nebo ředidlem, které zastaví chemickou reakci. Povrch zlehka očistíme brusným papírem nebo houbičkou.

Ošetření dřeva

Upravený, suchý a čistý okenní rám natřeme impregnačním nátěrem, který chrání před napadením plísněmi, před dřevokaznými houbami a hmyzem.

Než začneme natírat, pokryjeme sklo lepicí páskou, ušetříme si tak závěrečné čištění.

Foto: Balakryl

Před nátěry pokryjeme sklo krycí páskou, ušetříme si čištění skel po dokončení prací. BALAKRL

Nátěr má smysl nanášet, až když se dostaneme na zdravé dřevo. Šedý povrch nový nátěr neudrží, jde o špatné dřevo, které je nutné ještě zbrousit.

Foto: Balakryl

Okenní rámy pohodlně natřeme užším plochých štětcem.

Po důkladné impregnaci dřeva opravíme místa s vydroleným starým sklenářským tmelem. Pokud totiž není dřevo pod tmelem naimpregnováno, zejména v záhybech tmel předčasně vysychá a snadno se vydrolí.

Foto: Balakryl

Vodou ředitelná akrylátová barva pro základní nátěry všech druhů dřeva v interiéru i exteriéru ošetřuje a chrání dřevo, vrchní barva odpuzuje vodu. Povrch je trvale pružný a zároveň mechanicky odolný.

Tmelem šetříme

Sklenářský tmel pro opravu těsnění na oknech rukama nejdříve pořádně prohněteme, aby měl stejnoměrnou konzistenci. Poté tmel vtlačíme do mezer a špachtlí zahladíme do roviny se starým tmelem, aby materiál přilnul ke sklu a vytvořil vodotěsný spoj.

Foto: Hornbach

Trysky stříkací pistole Wood&Metal Sprayer W100 se hodí na malé úzké plochy, nastavit je můžeme na plošný i kulatý paprsek. Cena 2690 Kč.

Sklenářský tmel bývá mastný a může vysychat i pár měsíců. Je-li olejovitý příliš, zabalíme ho do novinového papíru a přebytečný olej jím odsajeme.

S vrstvami tmelu neplýtváme, hlavně ne z venkovní strany, protože tmel pod nátěry snadno popraská vlivem dřeva, které stále pracuje.

Konečné nátěry

Po vyschnutí impregnace a po zatmelení rám zbrousíme smirkovým papírem, rám a tmel musí tvořit hladkou rovinu. Povrch oprášíme, očistíme a dvakrát naneseme základní nátěr/barvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vždy po zaschnutí prvního i druhého nátěru (dodržíme dobu určenou výrobcem nátěru) povrch znovu lehce přebrousíme. Vytvoříme tak hladkou, pružnou a pevnou plochu pro konečný nátěr.

V případě, že dřevo nemá hezkou kresbu, zvolíme ochranné venkovní vrchní barvy. Lazurovací barevné i průhledné laky vyniknou na truhlářem dobře opracovaných oknech z kvalitního dřeva.

Foto: Hornbach

Ošetření okenního rámu balzámem s včelím voskem oživí kresbu dřeva. Cena 379 Kč/0,75 l.

Závěrečné nátěry svým složením chrání okna před vnějšími vlivy. Vysoká pružnost nátěrů je u dřevěných oken výhodou, protože vydrží na hranách oken dlouhodobě a není třeba je tak často opakovat.

Krycí pásku ze skla odstraníme, když je lazura, případně barva téměř suchá. Kdyby uschla úplně, mohla by se páska sloupnout s posledním nátěrem.

Prosklení a kování

Z tepelně izolačních důvodů vyměníme staré prosklení za dvojsklo nebo trojsklo.

Foto: Petr Horník, Právo

U dřevěných oken dbáme na výběr stylového kování.

Oknům ze dřeva sluší stylové kování a kličky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám