Hlavní obsah

Vánoce se můžou pěkně prodražit, půjčky si dobře rozmyslete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích mají všichni potřebu dopřát svým blízkým to nejlepší. Finanční situace to ale mnohdy neumožňuje, proto se mnozí upíší k nějaké půjčce. Po vánoční radosti potom přichází novoroční vystřízlivění a nepříjemné splátky. Měli bychom být obezřetní co si půjčujeme.

Foto: Novinky

Pod stromkem nemusí být hromada dárků za každou cenu.

Článek

Pro vyřešení finanční situace jsou nejčastěji využívány bankovní úvěry, rozdíl je především mezi jednotlivými úvěrovými produkty a hlavně v rychlosti vyřízení a v RPSN.

Bankovní úvěry
Spotřebitelský úvěr
Klient musí doložit žádost a pravidelný příjem, pokud nemá žádné záznamy v registrech dlužníků, získá úvěr a odměnou je mu poměrně zajímavá úroková sazba 9 – 12 % ročně.
Kontokorent
Po doložení podkladů je klientovi nastaven úvěrový limit, který může opakovaně čerpat do mínusu, například v průběhu celého roku. Poté jej musí doplatit a opět čerpat do mínusu. Tato forma se většinou používá jako krátkodobá rezerva. Průměrná sazba se pohybuje mezi 12 – 19 % ročně. Pokud však klient tuto částku přečerpá, úrok se zvýší až na 25 - 30 % ročně.
Kreditní karta
Její velkou výhodou je bezúročné období, které může trvat až 55 dní, záleží na příslušné bance. Pokud se však klient rozhodne nedoplatit úvěr do konce bezúročného období, pohybují se úroky kolem 24 % ročně.

Nebankovní úvěry

Tyto úvěry jsou masivně podporovány různými televizními spoty a jsou opravdu snadno dostupné. K nejznámější patří společnost Provident Financial, která naprosto otevřeně deklaruje, že klientům půjčí s RPSN až 200 – 400 % ročně.

Většinou pak tento typ úvěru klienti splácí týdně, a tak si ani nedopočítají, že úvěr několikanásobně přeplatí. Např. za půčku 10 000 Kč , zaplatíte týdně 570 Kč, po dobu 27 týdnů, celkově 15 390 Kč, což znamená RPSN 460 %.

Nebankovních společností, které nabízejí úvěry je veliká spousta, s různou regionální působností, pochybným sídlem, které různě vznikají a zanikají. „Důležité je zjistit si co nejvíce informací, důkladně si přečíst smlouvu, aby potenciální dlužník mohl dokonale rozpoznat své budoucí závazky a povinnosti.“ říká Ivana Žáková z USF.

Splátkový prodej

Další možností jak získat dárky je využít koupě na splátky buď přímo v obchodě nebo prostřednictvím internetu. Tento způsob je jednoduchý a snadno dostupný a u klientů velice oblíbený.

Bohužel i v tomto případě je snadná dostupnost vykoupena vysokou RPSN. Jedinou výjimkou je splátkový prodej s nulovým navýšením. Tyto akce jsou však ojedinělé, nabízí je pouze vybrané obchody na určitý druh zboží. Mezi nejznámější prodejce na splátky patří především Cetelem, Homecredit a GE Money Multiservis, průměrná RPSN se většinou pohybuje okolo 25 %.

Sestaveno s pomocí Ing. Ivany Žákové z Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky o něco zlevní, ale až příští rok

Ceny nemovitostí v Česku se stávají kvůli světové finanční krizi v řadě případů atraktivnější, může to tedy být vhodná příležitost k jejich nákupu. K tomu jsou...

Výběr článků

Načítám