Hlavní obsah

V Plzni vyroste nový kostel

– Plzeňský kraj
Právo, Ivan Blažek

Ve čtvrti Skvrňany vyroste modlitebna křesťanské Církve adventistů sedmého dne. Objekt by měl být otevřen i pro veřejnost.

Článek

„Bude první v kraji,“ řekl Právu Michal Balcar, plzeňský kazatel zmíněné církve, která má ve městě zhruba sto padesát věřících.

Stavba o celkové zastavěné ploše přes pět set metrů čtverečních bude mít ke klasickému kostelu daleko. "Půjde vlastně o celý komplex, kde se rodiny adventistů sedmého dne budou moci věnovat nejen bohoslužbě, ale stráví zde celý sváteční den – tím je pro ně sobota,“ sdělil plzeňský architekt Jan Soukup, který modlitebnu navrhl.

Jak bude objekt vypadat

Až dvanáct metrů vysoký objekt bude mít nepravidelný půdorys, několik výškových úrovní a plochou střechu. Součástí areálu bude hřiště pro míčové hry. „Chceme, aby ho mohla využívat i veřejnost,“ podotkl Balcar.

V současné době probíhá územní řízení. „Doufáme, že se modlitebnu podaří dokončit do listopadu příštího roku,“ uvedl David Bokr ze stavebního výboru, náklady odhadl na třicet miliónů korun. „Stavbu budeme financovat z vlastních zdrojů,“ upřesnil Balcar. Adventisté sedmého dne se v Plzni uchytili už před druhou světovou válkou. "Nyní na bohoslužby využíváme objekt sboru církve bratrské v Doudlevecké ulici,“ připomněl kazatel.

Dotčený pozemek na Skvrňanech je ve vlastnictví adventistů sedmého dne. „Je to vlastně zahrada už zbourané školky,“ vysvětlil Soukup. „Současný projekt tak trochu navazuje na jiný záměr, který se měl uskutečnit už před válkou.

Měl tam být postavený kostel sv. Františka, ale nakonec zůstalo jen u výstavby podzemní krypty. A tu, aby nemohla být využívána, pak v šedesátých letech překryla jiná budova,“ uzavřel Soukup.

Měl tam být postavený kostel sv. Františka, ale nakonec zůstalo jen u výstavby podzemní krypty. A tu, aby nemohla být využívána, pak v šedesátých letech překryla jiná budova,“ uzavřel Soukup.

Chceme, aby objekt mohla využívat i veřejnost Michal Balcar, plzeňský kazatel Církve adventistů sedmého dne.

Reklama

Související témata:

Související články

Za netradičním kostelem od Corbusiera

Nad městečkem Ronchamp ve francouzské oblasti Franche-Comté je kopec, který je už stovky let významným mariánským poutním místem. Vždy tam stával nějaký...

Výběr článků

Načítám