Hlavní obsah

V Ostravě vyroste obří centrum Nová Karolina

– OSTRAVA
Právo, Radim Kijonka

Již za měsíc začne slavnostním zahájením stavba nového moderního centra moravskoslezské metropole. Několikamiliardový projekt Nová Karolina na území bývalé koksovny vedle ústředního autobusového nádraží bude jednou z největších investic v historii Ostravy. Nové centrum má navazovat na stávající historický střed města.

Článek

Přípravné práce na vybudování infrastruktury již začnou před samotným slavnostním zahájením obřího projektu.

Výstavba 1. etapy moderního centra, která zahrnuje obchodně-zábavní centrum, bytový dům, administrativní budovu a nové náměstí, by měla začít během léta. Patří do ní ještě vybudování podzemního parkoviště a rekonstrukce elektrocentrály na multifunkční sál.

.: Vizualizace budoucí elektrocentrály Foto: Multi Development Czech Republic

„Zatím jsme nezaznamenali žádné problémy. Některá stavební povolení na vybudování infrastruktury již máme, celkem jde asi o dvacet povolení. Očekáváme, že největší balík získáme v polovině května,“ řekl projektový manažer Nové Karoliny Petr Šmuhař.

Pak se může stavba infrastruktury rozběhnout naplno. „Nějaké přípravné práce začnou ještě předtím, například na přeložkách. Hlavní objekty bychom potom chtěli začít stavět v průběhu léta. Největší investicí je obchodnězábavní centrum, to by se mělo začít stavět nejdříve, protože bude nejnáročnější. Výstavba bytových domů a administrativního areálu by měla trvat zhruba dva roky,“ konstatoval Šmuhař.

.:Nová Karolina počítá i s pěšími zónami Foto: Multi Development Czech Republic

Společnost Multi Veste předpokládá, že o stavební povolení na hlavní budovy požádá v polovině května. „Uděláme to hned, jak budeme mít všechna vyjádření dotčených orgánů. Navíc už souběžně probíhají výběrová řízení na dodavatele infrastrukturních staveb,“ uvedl projektový manažer.

Podle jeho slov je časový harmonogram celého projektu udělán tak, aby byla první etapa dokončena v roce 2010. Už příští rok by měly být vidět první obrysy nové části města. „Časový harmonogram je nastaven tak, abychom byli schopni zrealizovat stavby do roku 2010,“ potvrdil Šmuhař.

.: Mapa území, na kterém by měl nový komplex vzniknout Foto: Multi Development Czech Republic

Po dokončení všech čtyř etap, které by měly být hotovy do roku 2016, se lokalita stane nejrozsáhlejším projektem regenerace vnitřního města v ČR. První firmy a lidé by se mohli začít stěhovat na Novou Karolinu v květnu 2010. Společnost Multi Development počítá s celkovou investicí přes 10 miliard korun.

Reklama

Související články

U Průhonic vyroste nový satelit

Rozsáhlý bytový projekt představila v těchto dnech radnice Újezdu u Průhonic. Nový projekt nezapomněl ani na občanské zázemí. Počet obyvatel Prahy-Újezdu...

Atraktivní Čeladná postaví novou čtvrť

Sto dvacet bytů ve vilkách bude hotovo za rok, už dnes je třetina prodána. Vyrostou i aquapark, restaurace a hotel. Nová vilová čtvrť vyroste v Čeladné...

Výběr článků

Načítám