Hlavní obsah

V kurzu jsou opět retro tapety s velkými obrazci

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní tapeta současnosti je z kvalitního materiálu, který je prodyšný, stálebarevný, odolný proti otěru, omyvatelný a samozřejmě zdravotně nezávadný. Práce s ní je snadná, stejně jako údržba či odstraňování ze stěny.

Článek

Dnes si můžeme vybírat opravdu z lákavé nabídky. Vzory, strukturu a barvy navrhují grafičtí designéři, kteří udávají trendy styl, originálně a odvážně kombinují textury, povrchové úpravy, hrají si s barvami.

Tapeta je dekorativním prvkem v interiéru, dokáže opticky pracovat s prostorem, vytvořit žádanou atmosféru. Je to taková kouzelnice, se kterou vyčarujeme za příznivou cenu zcela jiný interiér.

Tapety pořídíme zhruba od 150 Kč za roli, ty nejkvalitnější za 2000 Kč a více (návin jedné role je obvykle 10,05x0,53 m). Tapetu je vhodné kombinovat a propojit barvou či vzorem s textiliemi v bytě: záclonami, závěsy, polštáři, japonskou stěnou.

Nebojme se barev, experimentujme

Dnes jsou žádané extravagantní květinové vzory velikosti XXL, retro styl 70. let, styl art deco, motivy z přírody (listy, plody), kůže zvířat. Preferuje se barva přírodně hnědá v kombinaci se zlatou, odstíny zelenkavé, lehké pastely, sytě fialová a oranžová, červená a tyrkysová, pro minimalistický interiér je nabídka v kovově šedé, černé, bílé, pro zjemnění zase odstíny růžové, lososová, citronově žlutá.

Tapety mají rozmanitou texturu a povrchovou úpravu (mat, lesk).Velmi dobře vypadá tapetou oblečená jen jedna stěna v místnosti, kde ostatní mají čistě bílou klasickou malbu, v moderním interiéru lze tapetu uplatnit ve spojení s industriálním povrchem (pohledový beton, kov, sklo), hrubý povrch s leskem apod.

Koho oslovuje luxus, může si pořídit exkluzivní tapety se Swarovského křišťály, nebo provedení v 3D rozměru, které oživí stěnu plasticky.

Úspěšná kolekce designových tapet

V lednu tohoto roku designérka Babeta Ondrová představila na evropském veletrhu bytového textilu a tapet Heimtextil 2010 ve Frankfurtu nad Mohanem 3 nové kolekce designových tapet Lavmi.

První kolekce nese název The Spirit of the Forest (Duch lesa) a okouzlí nás barevnými variacemi a mystickými ornamenty. Designérka na tuto kolekci použila vynikající materiál -vlies Sympaq v silné gramáži 220 g/m2. Jde o zdravotně nezávadnou tapetu mimořádné výjimečnosti. Role kolekce Duch lesa se prodává za 3500 Kč.

Druhá kolekce Basic upoutá lahodnou barevností. Pod heslem hravost, radost a jednoduchost tato kolekce přináší 4 svěží vzory. Basic je tištěn na prvotřídní (160 g/m2) velmi silný papír. Oproti tenkým papírovým tapetám se s tímto výborně pracuje při lepení a strhávání. Papírová tapeta neobsahuje PVC, je prodyšná a světlostálá. Cena za roli je 495 Kč.

Poslední kolekce s názvem Herbarium (Herbář) je otevřena pro každou moderní duši. Nabízí ženské květinové vzory: v útulných barevnostech, jednoduchých, přesto neobyčejných a poutavých vzorech. Cena za roli je 395 Kč.

Všechny tři nejnovější tapety Lavmi jsou tištěny hlubotiskem, oproti digitálním tapetám jsou světlostálé, na slunci neztrácejí barvu. Každá role má délku 10,05 m a šíři 53 cm. Tapety na trh dodává jediný český výrobce tapet, společnost Vavex.

Tapety - druhy materiálu

Tapety mohou být papírové, vynilové, vliesové (čti flísové), dřevovláknité, sklovláknité, textilní (třeba hedvábné). Mezi nejpoužívanější patří první tři jmenované.

Papírové tapety jsou nejlevnější variantou, jsou málo odolné, hůře se odstraňují ze stěny. Jejich nabídka je však pestrá, cena se pohybuje od 99 Kč za roli.

O třídu vyšší a praktičtější jsou vinylové tapety, které jsou omyvatelné (lze čistit vlhkým hadříkem), některé mají i tepelně izolační vlastnosti. Díky raženým vzorům na vinylové tapetě nejsou po nalepení na stěnu vidět spoje jednotlivých pásů.

Technologicky a kvalitativně nejdále jsou v současné době tapety vliesové, dotykem i očima oceníme jejich jemnou hebkou strukturu. Podklad tvoří buničitá a syntetická vlákna, na povrchu je vrstva vinylu.

Vliesové tapety mají vynikající užitné vlastnosti: propouštějí vzduch i vodní páry, zvládnou vlhké prostředí, jsou rozměrově stabilní, omyvatelné, odolné vůči otěru, ultrapevné, světlostálé, hravě překryjí síťoví trhlinek ve stěně. Navíc umožňují nový způsob lepení: suchá tapeta se přikládá na zeď, která je již natřená lepidlem. Při odstraňování lze strhnout celé pruhy najednou za sucha a beze zbytku.

Na problematické podklady (silně popraskané stěny) se hodí dřevovkláknitá či sklovláknitá tapeta, kterou po aplikaci přetřeme nátěrovou barvou, třeba Primalexem. Tyto tapety jsou příjemné i svými tepelně a zvukově izolačními vlastnostmi.

Velmi oblíbené jsou samolepicí dekorativní tapety, které se jednoduše aplikují na stěnu strhnutím rastrového papíru z rubové strany. Motivy bezvadně doladí styl interiéru: žádané jsou květinové vzory, abstraktní, v dětském pokoji pak postavičky z pohádek, zvířátka, mořský svět apod.

Než začneme tapetovat
Pozorně si přečteme všechny symboly (piktrogramy), které nás informují o vlastnostech materiálu i práci s ní. Zajímá nás především stálost na světle, omyvatelnost, způsob sesazování vzoru, způsob nanášení lepidla, odolnost proti nárazu, postup při odstraňování tapety.
Výsledek záleží na dokonalém podkladu. Ten musí být rovný, čistý, zbavený všech nečistot. Hladké a staré lakované povrchy je vhodné omýt a zdrsnit smirkovým papírem. Nerovnosti omítky spravit sádrou, vyhladit špachtlí a přesmirkovat. Na silně savé a drsné povrchy nanesme podkladový nátěr. Lepší výsledek je, když na povrch před tapetováním nalepíme podkladový papír.
Všechny role, které kupujeme, mají mít stejné výrobní číslo. Pak nás nepřekvapí odlišný odstín

RADY& tipy

1. Optimální teplota pro čerstvě nalepené tapety je 18 °C. Není vhodný ani průvan, ani velké teplo.

2. Na plastické tapety nepoužíváme váleček, protože by se snadno mohla poškodit jejich struktura. Tapetu raději fixujeme ke stěně hadříkem, jemně přitom tlačíme.

3. Vzduchové bubliny na tapetě propíchneme ostrým nožem. Štětečkem naneseme dovnitř trochu lepidla a začistíme kartáčem a vlhkou houbou.

4. Když se rozhodneme použít podkladový papír, lepíme ho vždy kolmo k tapetě, aby se spoje nepřekrývaly.

5. Při výpočtu rolí dejme pozor zvláště u tapet s velkými vzory. Musíme počítat s větším prostřihem.

6. Vždy kupujeme o jednu roli více, než jsme skutečně vypočítali na spotřebu. Hodí se jako rezerva pro případné opravy. Při pozdějším dokupování role se může stát, že odstín nové role nemusí být shodný s původní.

7. Otvory pro zabudované svítidlo či vypínače vyřezáváme až po vytapetování.

8. Tapetujeme ve směru dopadajícího světla, tedy od okna.

9. S tapetou, která má velké nápadné vzory, začneme tapetovat ve středu opticky nejdominantnější stěny (největší).

10. Pamatujme na hru s optikou: tmavé barvy a velké vzory prostor opticky zmenšují, světlé odstíny a drobné motivy naopak místnost opticky rozšíří a prosvětlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám