Hlavní obsah

Zvolili klasiku, kterou proměnili podle svých snů a představ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typový projekt nemusí být konečnou variantou, ale naopak výchozím bodem k realizaci osobitých představ a do budoucna může nabídnout řešení měnících se potřeb. Svědčí o tom návštěva domu na okraji města v severovýchodních Čechách. Až budete číst tento článek, bude možná už zase trochu jiný.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Majitelé nejprve přehodnotili výběr rodinného domu s ohledem na již zakoupený pozemek v kopcovitém terénu a podle aktuálních potřeb nechali upravit zvolený typový projekt rodinného domu.

Článek

Investoři, mladí manželé, byli od prvních úvah o výstavbě otevřeni diskusi a námětům, jež vyústily ve spolupráci s Ing. Karlem Peterkou z projektového ateliéru Thermo Plus.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Při úpravě dispozice domu byl největší důraz kladen na praktičnost vycházející z potřeb čtyřčlenné rodiny.

Nejprve přehodnotili výběr rodinného domu s ohledem na již zakoupený pozemek v kopcovitém terénu a podle aktuálních potřeb nechali upravit zvolený typový projekt rodinného domu Ája.

Kromě nutného zrcadlového převrácení půdorysu se změny zásadního charakteru promítly jak do vzhledu stavby, tak do dispozice.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

V upravené variantě má dům v hlavním průčelí francouzské okno na terasu a z východní strany je přistavěno garážové stání obložené štípanou břidlicí.

Na první pohled

Bílá fasáda minimalistické stavby září do ulice zpoza stylově stejně jednoduše pojatého a přitom sofistikovaně řešeného plotu.

Při druhém pohledu více vynikne zastřešené stání pro auto s integrovaným skladem zahradního náčiní, přiléhající k boční stěně domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nenápadnou eleganci mu totiž dodává kamenný obklad, jenž barevně koresponduje s krytinou sedlové střechy.

Zastřešené stání pro auto je současně nejnápadnější změnou v typovém projektu. Investoři ho zvolili namísto klasické garáže, která by jinak vyrostla u jedné ze štítových stěn. Tato změna rozhýbala celý projekt.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku vyrobenou na míru z bíle lakovaných MDF desek oživuje červenofialový barevný akcent.

Stání slouží jako krytý vstup do domu, původně navrhované dvojdílné francouzské okno dostalo logicky nové místo ve štítové stěně směřující do zahrady. Další úpravy se týkaly velikosti a umístění oken a dispozice.

Obytný prostor v pohybu

Při úpravě dispozice přízemí byl největší důraz kladen na praktičnost vycházející z potřeb čtyřčlenné rodiny. Centrální obytný prostor, do něhož se vstupuje ze zádveří, vymezuje plocha ve tvaru písmene „L“.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Také interiér je laděn do střízlivých barev. Bílé, šedé a antracitové barvě dělá společnost hřejivý dezén běleného dřeva na podlaze a dřevěné židle

Obývací pokoj, v němž se o navození „tepla domova“ stará do stěny zapuštěná krbová vložka, přechází volně do jídelní části, odkud lze vstoupit do kuchyňského koutu.

Obývací pokoj je ve své podstatě komunikační křižovatkou domu, neboť odtud vede schodiště do patra, vstupuje se z něj na venkovní terasu, ale také do samostatné pracovny.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Schodiště do patra vede rovnou ze společné obývací části. Tím se podařilo ušetřit v dispozici několik metrů čtverečních. Schodiště oddělují posuvné skleněné dveře, které nebrání světlu.

Vrátíme-li se zpět do zádveří, najdeme zde prostor pro odkládání svršků, původně navrhovaný jako uzavřená šatna, a dále dveře do koupelny a komory, která zároveň slouží jako prádelna.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Patro je vymezeno výhradně soukromí rodiny. Preference při úpravách projektu měly dětské pokoje. Oproti tomu ložnice rodičů se zmenšila ve prospěch velké rodinné koupelny a samostatného WC, které je přes všechny módní trendy vždy nejefektivnějším, nejestetičtějším a současně i nejhygieničtějším řešením pro vícečlennou rodinu.

Takto vypadalo upravené dispoziční uspořádání typového domu Ája donedávna. Situace majitelů domů se však změnila po stránce pracovní a bylo třeba přistoupit k další změně. Majitelé se snažili získat prostor pro kancelář, aby mohli řídit své profesní aktivity z domova. Aby nenarušili běh domácnosti, rozhodli se pro přístavbu navazující na stávající pracovnu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkroví dodržuje jednotnou stylovou linii, jen dětské pokoje jsou trochu barevnější.

Přibude tak nová rodičovská ložnice s šatnou a prostorná koupelna. Pod architektonickým návrhem přístavby je podepsán Ing. arch. Vojtěch Peterka, hlavním projektantem je projektový ateliér zmíněný výše.

Klasicky, a přesto rychle

Pro realizaci stavby zvolili investoři klasickou zděnou technologii s použitím broušené cihly Porotherm Profi 24 s vnějším zateplením minerální vatou o tloušťce 20 cm. Díky tomu dům prakticky dosahuje parametrů nízkoenergetické stavby.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkroví je beze zbytku využito – za koupelnou se pod šikmým stropem nachází úložný prostor.

V celém domě instalovali podlahové teplovodní vytápění napojené na plynový kondenzační kotel. Za vytápění plus ohřev vody zaplatí ročně okolo 17 000 Kč, při standardní teplotě v obytných místnostech 23 °C. Přestože se jedná o zděnou stavbu, byla dokončena za pouhých 11 měsíců (během nich stihl dům i tzv. vymrznout).

Naprostou spokojenost s výstavbou a následným užíváním jistě zásadním způsobem ovlivnila spolupráce s architektem. Podílel se na výstavbě od prvotního typového projektu až po kolaudaci, kromě návrhu a úprav projektu působil při výstavbě jako autorský dozor.

K rychlé realizaci přispěli také prověření dodavatelé, ale i sami investoři, kteří se během výstavby neodchylovali od výsledného projektu a nepřicházeli s žádnými „řešeními za pochodu“.

 Zuzana Ottová, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + 1

Užitná plocha: 127,65 m²

Zastavěná plocha: 141,73 m²

Konstrukce: nepodsklepená dvoupodlažní stavba na betonových základových pasech, zdicí systém Porotherm, obv. stěna broušená cihla Porotherm T 24, vnější zateplení 20 cm minerální vata, na fasádu použita silikonová omítka a kamenný obklad, stropy a interiérové schodiště železobetonové monolitické, střecha dřevěný vaznicový krov, betonová střešní taška Bramac Tegalit

Výplně otvorů: vchodové dveře a okna plastová s izolačním trojsklem, střešní okna VELUX dřevěná s plastovým potahem a izolačním trojsklem, interiérové dveře celoskleněné i částečně prosklené

Vytápění: plynový kondenzační kotel, podlahové teplovodní vytápění, pouze v koupelně topný žebřík, krbová vložka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám