Hlavní obsah

Teplu z odpadu brání předsudky a lobbing

Právo, Vladislav Prouza

Předsudky živené strachem skládkové lobby z poklesu zisků brání projektu elektrárny v Opatovicích nad Labem na Pardubicku měnit komunální odpad na teplo.

Foto: Hana Počtová

Elektrárna v Opatovicích nad Labem.

Článek

Spalování odpadů ukládaných dnes bez užitku na skládkách odmítli v roce 2006 obyvatelé Opatovic v referendu. „Referendum vyznělo jednoznačně. Lidé řekli spalovně jasné ne, což stále platí. Zvrátit to může pouze nové referendum,“ konstatoval opatovický místostarosta Josef Půlpán (nezávislý).

Zjišťujeme, zda budeme mít pro spalovnu dostatek materiálu
Hana Počtová, manažerka

Výsledek reprízy referenda si Opatovičtí netroufají odhadnout. „Lidem by se měly dostat seriózní a srozumitelné informace. Potom by to mohlo dopadnout i jinak,“ podotkla opatovická zastupitelka Lucie Navrátilová (nezávislá).

Ideální místo

Elektrárna v Opatovicích představuje pro přeměnu komunálního odpadu na tepelnou energii ideální místo. Podnik s rozvětvenou infrastrukturou dálkového rozvodu tepla stojí při dopravní křižovatce a disponuje vlastní železniční vlečkou. Projekt spalovny za skoro dvě miliardy korun chtějí v areálu elektrárny v Opatovicích dokončit do roku 2030.

„Zjišťujeme, zda z Královéhradecka a Pardubicka budeme mít pro spalovnu dostatek materiálu. Následovat bude studie proveditelnosti a další kroky včetně posudku vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA,“ popsala manažerka projektu Zařízení energetického využití odpadu v Opatovicích Hana Počtová.

Česko se kvůli rozšíření těžby v polském dole Turów obrátí na Evropskou komisi

Evropa

„Opatovice se jeví jako jedno z vůbec nejlepších míst v Česku pro spalování odpadu. Elektrárna stojí u silnice, kudy dnes jezdí náklaďáky s odpadky na skládky. Veškerý odpad z Hradce Králové projede kolem,“ doplnila.

Technologie spalovny, která musí splňovat veškeré normy na čistotu okolního prostředí, umožní vracet v odpadcích zakonzervovanou energii zpět do lidských obydlí. Odpad v podobě zlomku škváry lze využít ve stavebnictví.

Spolupráce obyvatel

„Limity na spalování odpadu jsou mnohem tvrdší než u používání fosilních paliv,“ tvrdí Počtová s odkazem na sílící tlaky skládkové lobby na konečné znění novely zákona o odpadech.

„Začínají se objevovat placené články, že energetici tlačí na to, aby zákon podpořil spalování komunálního odpadu,“ uvedla Počtová. Spalovny odpadu leží v žaludku i mnohým ekologům upřednostňujícím před spalováním jako zdroje skleníkových plynů důsledné třídění a recyklaci.

To vyžaduje spolupráci obyvatel, s kterou lze jen těžko počítat, pokud se to lidem nevyplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám