Hlavní obsah

Zelená oáza na pražském Žižkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní dispozici bytu v panelovém domě v Praze na Žižkově s úzkými pokoji a stísněným obývacím pokojem architektka pečlivě přepracovala. Jejím cílem bylo zvětšit plochu hlavní obytné části a efektivně využít veškeré úložné prostory v celém interiéru.

Foto: FRVR foto a časopis Bydlení mezi panely

Jedním z přání majitelky bytu byl dostatek úložných prostor.

Článek

Žižkovský panelákový byt měl dispozici 3+kk a plochu 60 m2. S jeho uspořádáním, ale i technickým stavem majitelka nebyla spokojena, a proto se s žádostí o rekonstrukci a úpravu obrátila na architektku Zuzanu Bartasovou.

Ta začala odstraněním nenosné dělicí příčky, čímž vzniklo otevřené a prostornější prostředí. Chodbu vybavila velkoformátovými bronzovými zrcadly, která opticky rozšiřují vstupní prostor.

Původní kuchyně ustoupila nově vytvořené mikro ložnici, elegantně propojené s šatnou a koupelnou, která zahrnuje i wc. V průběhu rekonstrukce byly kompletně obnoveny elektroinstalace a rozvody vody a odpadu.

Umakartové jádro bytu muselo pryč, majitelé mají moderní domov v zemitých odstínech

Tipy a trendy

Hledání kompromisu

Klientka měla pro rekonstrukci a úpravy bytu připravený omezený rozpočet, proto společně s architektkou musely hledat rozumné kompromisy. Shodly se tak na využití levnějších materiálů (vinyl a mozaika z výprodeje) v kombinaci s elementy vyrobenými na míru (kuchyňský ostrůvek, knihovna, postel) a designovými doplňky.

Zelený pruh jako dělicí prvek

Základ kuchyně pochází ze švédského řetězce, vestavěné skříně jsou z bílého laminátu. Kuchyňský ostrůvek s knihovnou jsou v příjemném zeleném odstínu. Malba na stropě ve stejné barvě vizuálně odděluje kuchyňskou a komunikační část od pobytové a klidové zóny.

Také postel v ložnici nechala architektka vyrobit na míru. Je z březové překližky a umožňuje efektivně využít veškerý prostor. Vedení instalací je elegantně skryto pod rozšířeným parapetem. Trubkové otopné těleso umístila architektka na stěnu.

Odkaz na původní prvky panelových domů byl zakomponován do kuchyně ve formě drátoskla s černým podbarvením. Celkový dojem bytu dotváří funkční osvětlení, které je zdůrazněno designovými svítidly. V koupelně architektka kombinovala jednoduchou velkoformátovou dlažbu v šedé barvě s bílou mozaikou.

Úzká spolupráce

„Díky odpovědnému přístupu a aktivní účasti klientky v průběhu celého procesu rekonstrukce, včetně například výmalby zeleného pruhu v kuchyni, vznikl nejen prostorný a moderní byt, ale také příjemné a esteticky vyvážené prostředí, které plně vyhovuje potřebám jeho obyvatel,“ pochvaluje si architektka.

Jak říká majitelka bytu, jejím přání bylo zachování třípokojové dispozice, ovšem zároveň co největší možné zvětšení obývacího pokoje, kde by bylo možné vytvořit velkorysou kuchyň. V celém bytě pak měl být dostatek úložných prostor.

„To byla, myslím, pro architektku velká výzva k boji o každý centimetr. Čekala jsem, že z některých požadavků budu muset slevit. Na navrženém řešení jsme se ale pak shodly prakticky okamžitě. A i když jsem se původně lehce obávala stísněného dojmu z menší ložnice, opak je pravda. Celý byt je světlý, skvěle praktický a snadno se udržuje,“ uzavírá spokojeně majitelka.

K rodinnému stříbru designéři přidali prvky v sytě modré a červené barvě

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám