Hlavní obsah

Zařizujeme praktický studentský pokoj dělený na zóny

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prázdnin je ideální doba k zařizování dětských studentských pokojů. Příjemná změna interiéru dětem po prázdninách dodá chuť do jejich povinností a potěší je. Praktické rozdělení pokoje na zóny umožní studentovi využívat prostor jak pro studium, tak i pro volnočasové a relaxační aktivity.

Článek

Studentský pokoj by měl být takovou malou domácí kanceláří, která poskytuje svému obyvateli podmínky pro optimální výkon i příjemné soukromí pro relaxaci. Je tedy vhodné rozdělit pokoj na dvě zóny.

Pokoj rozdělte na pracovní a odpočinkovou zónu

V zásadě by dětský pokoj měl mít dvě části. První zónou je plocha určená pro učení. Jde o studijní prostor, kde by neměla chybět kvalitní židle a knihovna, která je umístěna hned vedle pracovního stolu. Nesmí chybět také vhodné osvětlení.

V této části pokoje by neměly chybět výrazné prvky v sytých barvách, které upoutají studentovu pozornost. Ideální jsou například červené doplňky, které dítě povzbudí k aktivitě.

Odpočinkovou část je vhodné oddělit od té pracovní zástěnou, paravánem, záclonou nebo japonskou stěnou. O těchto variabilních příčkách se více dočtete zde.

Tato zóna studentského pokoje by měla být zónou klidovou, zvolte proto tlumenější pastelové barvy, které nebudou dítě zbytečně rozrušovat. Ideální je bleděmodrá v kombinaci s pistáciově zelenou či se starorůžovou.

Základem pro pohodlné studování je vhodný stůl s počítačem

Pokud to rozměry pokoje dovolí, umístěte počítač na speciální počítačový stolek, ten by měl být vybaven lištou pro klávesnici a dalšími policemi. Police dítě užije na reproduktory nebo na tiskárnu.

Pokud bude dítě využívat pro studijní účely notebook, pořiďte mu na něj speciální stolek. Více se o těchto praktických pomocnících dočtete zde.

Pro studium postačí klasický pracovní stůl s řadou zásuvek po obou stranách. Pracovní stůl by měl stát co nejblíže oknu, aby na něj dopadalo dost světla. Pro toho, kdo píše pravou rukou, by mělo světlo dopadat zleva, a naopak. Pracovní deska by měla být veliká minimálně 75 x 100 cm.

Pokud zařizujete pokoj pro mladého studenta, který ještě poroste, zvolte nastavitelnou studentskou sestavu, která poroste spolu s dítětem. O tom, jaký stůl vybrat, aby dítě nemělo problémy se zády, se více dozvíte zde.

Nesmí samozřejmě chybět výškově nastavitelná ergonomická židle s opěradly.

Osvětlení jedině směrovatelné

Hlavním zdrojem světla by mělo být v pokoji samozřejmě světlo denní. Pokoj by ale měl obsahovat i další osvětlení, základem by mělo být centrální světlo. Nesmí chybět také lampička u postele a lampa na stole se směrovatelným světlem.

Směrovatelné světlo dítě ocení i nad postelí, umožní mu učit se i v době nemoci a po večerech číst literaturu.

Místo závěsů je lepší do studentského pokoje pořídit žaluzie, které umožní příjemné učení i v době letního parna.

Rozdělte prostor na zóny knihovnou

Knihovnu umístěte na dosah od pracovního stolu. Výška polic by měla být nastavitelná, aby ji bylo možné uzpůsobit velikosti knih. Knihovna je také ideálním nábytkovým kouskem, který vám může pomoci rozdělit pokoj na dvě zmíněné zóny.

Zkuste ji tedy využít jako praktickou dělící příčku. Rady jak na to najdete zde.

Vhodně zařízený studentský pokoj by měl dítěti poskytovat správné podmínky pro učení i pocit soukromí, v takovém prostoru bude radost se učit.

Anketa

Máte doma studentský pokoj rozdělený na zóny?
Ano.
17,5 %
Ne.
82,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2249 čtenářů.

Jak by měl student správně sedět

  • Celá plocha chodidel má lehce spočívat na podlaze.
  • Stehna a lýtka svírají úhel cca 90° nebo mírně otevřenější úhel.
  • Dítě by nemělo cítit tlak sedadla na stehna.
  • Paže a předloktí svírají také úhel cca 90°.
  • Ruce by měly pohodlně ležet na desce psacího stolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám