Hlavní obsah

Nejen zdi dělí prostor bytu na funkční zóny, trendem jsou přemístitelné dělící příčky

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci na interiér se víceméně shodují v názoru, že by prostor měl být rozdělen na jednotlivé funkční zóny. Jenže naše preference se mění a rodina se rozrůstá, a tak je mnohem praktičtější si pořídit takové dělící příčky, díky kterým budeme moci prostor rozdělovat zcela podle chuti, kdykoliv a kdekoliv.

Článek

Jestli by v bytě mělo být něco rozhodně oddělené od společenského prostoru, tak je to ložnice. Při usínání je velmi důležité, abychom měli pocit bezpečí a klidu a aby nás nic nerušilo. Pokud tedy máte ložnici i obývací pokoj v jedné místnosti, neváhejte a oddělte je alespoň symbolicky.

Oddělena by měla být také jídelna, k oddělení od kuchyně ale dokonale postačí barový pult, umístěný mezi kuchyňskou linku a navazujícím jídelním koutem. Rozdělit tedy prostor zdmi již není jediný způsob členění bytu, podíváme se i na ostatní možnosti.

Oranžová kuchyně Compact.

FOTO: Archiv firmy ps-kuchyne.cz

Japonská stěna

Japonská stěna je tvořena jednotlivými látkovými panely, které se posunují v liště. Látka, která stěnu tvoří je připevněna v horní části na posuvné profily pomocí suchého zipu. Celkový počet potřebných panelů je dán rozměrem stěny dle prostoru k zastínění, takže si můžete pořídit japonskou stěnu přesně na míru.

.: Sada na připevnění stěny se závěsy, panelové závěsy se prodávají samostatně, jsou potřeba 4 kusy. V sadě jsou i závaží, které látku táhnou dolů, aby se nekrabatila. Japonské závěsy seženete v mnoha barevně zajímavých variantách.

FOTO: Ikea

.: Manuální ovládání je možné tyčkou, ovládacím provázkem se závažím, nebo prostým tahem za látku. Komfortní variantou je ovládání za pomoci dálkového ovladače.

FOTO: www.maron.cz

Pro předěly místností  je lepší použít tužší materiál, pro dekoraci jsou vhodné i záclonové nebo závěsové látky. Čištění je usnadněno díky chytrému způsobu uchycení panelů k nosičům prostřednictvím suchého zipu, takže látku můžeme lehce sejmout a vyprat.

Paravány jsou nejmobilnější

Paravány jsou vůbec nejmobilnějším typem variabilních stěn. Umístíte je kamkoliv jednoduše posunutím. Skvěle poslouží jako zástěna oddělující osobní prostor pro převlékání před skříní, kterou sdílí více členů domácnosti.

.: Zástěna má z každé strany jiný motiv - New York v noci a New York ve dne. Pro větší stabilitu je možné dokoupit kovový stojan.

FOTO: www.nabytek-forliving.cz

Paravány můžete oddělit i pracovní kout, studovnu nebo jídelní kout, cokoliv vás napadne. Manipulace s nimi je jednoduchá, a pokud si vyberete paraván se zajímavým potiskem, bude sloužit i jako stylová dekorace.

Stěny ze zavěšených obrazců

Zajímavé jsou stěny ze zavěšených obrazců (kruhů, hvězdic, mušlí), které mohou vytvářet velmi nevšední seskupení. Hodí se hlavně do obývacích pokojů.

.: Zajímavou stěnu vytvoříte i s pomocí systému Airflake, sestávajícího se z obrazců z lisované plsti. Do prostoru ji umístíte na hliníkový podjezd.FOTO: Novinky.cz, Abstracta

Členění prostoru nábytkem na kolečkách

Prostor můžeme členit i nábytkovými kusy. Místnost můžete rozdělit na zóny třeba s pomocí masivní knihovny nebo obývací stěny, skříně apod.

.: Prostor můžete lehce rozčlenit i za pomoci skříně. Efektním dělícím prvkem bude i řada vysokých rostlin umístěných na pojízdných stojanech.

FOTO: Novinky.cz, Ikea

Volte ale takový nábytek, se kterým bude jednoduchá manipulace, nejlépe nábytek na kolečkách nebo nábytek z lehkých materiálů (třeba z lehkého borovicového dřeva).

Anketa

Které variabilní dělení protoru vám přijde nejpraktičtější?
Japonská stěna
63,8 %
Paraván
13,2 %
Zavěsitelné obrazce
5,7 %
Členění za pomoci nábytku
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám