Hlavní obsah

Zaostřeno na koupelnový nábytek

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Praktický pomocník i designový prvek v jednom - to je koupelnový nábytek. Vybírat můžete z nespočtu variant, z různých materiálů i povrchových úprav. Jak se v tak široké nabídce zorientovat a vybrat ty správné kousky?

Foto: Asko - Nábytek

Koupelnový nábytek Bay využívá hladké linie v duchu minimalismu. Kombinace dřeva riviera a imitace šedého betonu vynikne na světlých obkladech. Vyplatí se jej kombinovat spíše s jemnými neutrálními barvami a doplňky.

Článek

Koupelna je místem, kde by se člověk měl cítit dobře. Proto je při jejím zařizování kladen důraz na design. Zde platí jednoduché pravidlo, nábytek by měl vždy být v souladu s celkovým pojetím koupelny a ideálně její styl podtrhnout a dotáhnout k dokonalosti.

Důležité jsou tak nejen barvy, které by měly být v harmonii s použitými obklady a dlažbou a eventuálně také barvou sanity, ale i styl.

„V designu hrají rozdíl i takové detaily, jako jsou úchytky na nábytku. Zatímco vyznavači jednoduchosti často volí skříňky a zásuvky bez úchytek se systémem push to open, příznivci elegance zase skříňky s lesklými kovovými úchytkami,“ uvádí Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ, pod niž spadá i česká značka Jika.

Roli hraje i tvar nábytku. Jestliže toužíte spíše po jemnějším stylu, vyhněte se ostrým hranám a sáhněte po skříňkách se zaoblenými liniemi.

Materiály a odolnost nábytku

Při výběru nábytku se vždy ujistěte, že je vhodný pro použití v koupelně. Stěžejní jsou materiály, které jsou odolné proti vzdušné vlhkosti a zároveň i proti mechanickému poškození.

„Zajímejte se o to, jestli byl pro výrobu nábytku použit hloubkově impregnovaný materiál, anebo např. jen standardní lamino, případně MDF desky,“ doporučuje Martin Zítek z firmy Ravak.

V prvním případě jsou proti působení vlhkosti odolné celé korpusy skříněk. V dalších uvedených případech hraje důležitou roli kvalitní povrchová úprava.

Foto: Jika

Nábytek Cubito je k dostání v klasické bílé barvě nebo příjemném dřevodekoru. Široká nabídka skříněk umožňuje velkou variabilitu.

Zaměřit byste se dále měli také na celkovou kvalitu provedení. Otestujte funkční otevírání a zavírání dvířek i zásuvek, provedení úchytek, sledujte provedení vnitřních polic, lepení hran, které by měly být lepeny kvalitními lepidly, aby byly dostatečně voděodolné.

Koupelnové duo – sanitu a nábytek vybírejte společně

Bydlení

Ještě větší pečlivost si při výběru žádá dřevěný nábytek, který se v koupelnách objevuje stále častěji. Ideální jsou zejména exotická dřeva jako teak. Nejenom že dlouho vydrží, ale vypadají efektně a v místnosti vytvářejí luxusní atmosféru. Podmínkou to ale není.

Například společnost Dřevojas má v nabídce řadu Invence, což je koupelnový nábytek z masivního dubu, který díky speciální olejovoskové vrstvě obstojí i v tak náročných podmínkách, jaké v koupelnách běžně panují. Pamatujte ale na to, že dřevěný nábytek bude vyžadovat určitou péči.

Foto: Laufen

Minimalistické umyvadlové skříňky z kolekce Case. Vybírat lze z bílé matné a lesklé, vápněného dubu nebo některé z široké nabídky barev.

Naproti tomu minimum starostí, dlouhou životnost a snadnou údržbu umožňuje po léta ověřený nerez a sklo. Perfektní a čím dál oblíbenější volbou je také plast.

„Plastový materiál je odolný a snadno se udržuje. Zároveň umožňuje produkci v mnoha barvách a garantuje jejich barevnou stálost. Designéři mohou být navíc kreativnější ve tvarech a detailech,“ doplňuje Iva Šedivá.

Praktické řešení

Nábytek by měl poskytovat dostatek úložných prostor, abyste ukryli vše, co nemá být na očích. I to hraje v tom, jak se v koupelně budete cítit, podstatnou roli.

Před jeho koupí proto zvažte, co od něj očekáváte, kolik členů domácnosti koupelnu používá, jaký prostor máte k dispozici, a snažte se nalézt optimální řešení.

U větších místností je výhodou větší variabilita a kreativita. Zakomponovat lze samostatně stojící skříně, závěsné skříňky, police a poličky nebo regály. Nabídnou dodatečný odkládací prostor, ale poslouží i pro rozmístění dekorací.

Odstřikující vodu v koupelně zastaví zástěna

Jak na to

V malé koupelně je potřeba využít každý centimetr, hledat nejlepší kombinaci skříněk.

Vhodné jsou třeba úzké vysoké závěsné skříňky, které poskytují dostatek prostoru a nezabírají tolik místa.

Foto: Ravak

Skříňky ze série Step jsou k dostání ve třech barevných provedeních: bílá/bílá, bílá/dub nebo bílá/ořech. Každý z nich poskytne velké množství úložných prostor.

Rozhodovat se budete také ohledně řešení umyvadla. Klasikou je umyvadlová skříňka, která před zraky schová sifon a poskytne další úložný prostor. Pro milovníky minimalismu se nabízí jednoduché a sofistikované řešení ve formě umyvadlových desek vyrobených na míru interiéru.

„Na vizualizaci to vypadá krásně. V reálu pak část desky téměř není vidět kvůli množství lahviček a kelímků, které na ní leží,“ upozorňuje Klára Nováková z firmy Le bon. I to má ale řešení. Když se vám umyvadlo na desce líbí, ale máte obavu z absence úložného prostoru, prostě jen pod desku přidejte nižší doplňkové skříňky s odkládací plochou.

Drobnosti v koupelně už neztratíte

Jak na to

V žádné koupelně nechybí zrcadlo. „To kruhového tvaru dodá prostoru na útulnosti,“ doplňuje Klára Nováková.

Pro menší koupelny jsou praktickým řešením zrcadlové skříňky, tzv. galerky, které jsou kombinací úložného prostoru se zrcadlem. Ani ty nemusejí být nutně jen hranaté. Například firma Le bon má v nabídce i kulaté zrcadlové skříňky.

Než začnete zařizovat
Nejdůležitější je znát rozměry budoucí koupelny a umístění všech dveří, oken a výklenků. „Rozhodně nezapomeňte do plánu zařadit i vedení elektřiny a přípojky na vodu pro pračku, vanu či sprchový kout a umyvadlo,“ radí Marcela Bínová, specialistka z Hornbachu. Teprve pak vybírejte zařízení a nábytek.
Z jakého materiálu jsou stěny? K závěsným skříňkám totiž musíte vybrat správné uchycení.
Kde a jaké bude topné těleso? Bude to klasický radiátor nebo koupelnový radiátor připevněný na stěně?

Anketa

Hraje podle vás roli, z jakého materiálu je koupelnový nábytek?
Ovšem, samozřejmě!
81 %
Nevím, to neumím moc posoudit.
3,9 %
Materiál ne, ale to, jak vypadá.
6,3 %
Materiál ne, hlavní je praktičnost.
5,9 %
Ne, to je úplně jedno.
2,9 %
Celkem hlasovalo 205 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Sprchový závěs a předložka patří k sobě

Závěs u vany nebo sprchového koutu zaujme na první pohled. Proto by měl místo určené k hygieně vzhledově dotvářet, nejlépe v souladu s koupelnovou předložkou,...

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou...

Výběr článků

Načítám