Hlavní obsah

Z chaty v borovém lese je báječný výhled do okolí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit pěknou chatu, která bude malá, prakticky navržená a přitom neudělá majitelům velkou díru do rozpočtu, takový úkol připadl architektům ze studia Balance Associates, Architects . V lesích nedaleko amerického města Winthrop ve státě Washington navrhli domek, který nazvali přiléhavě Pine Forest Cabin - Chata v borovém lese.

Foto: Steve Keating

Chata v této podobě představuje kvalitní, a přitom jednoduché a levné řešení. Přesně, jak zněl požadavek majitelů.

Článek

Projekt, nad nímž by někteří architekti možná ohrnuli nos jako nad nezajímavým, je téměř ztělesněním přístupu studia sídlícího v Seattlu. Tvrdí, že architektonicky zajímavých řešení lze dosáhnout při jakkoli velkém nebo malém rozpočtu, a to bez ústupků na kvalitě a estetice.

Foto: Steve Keating

Stavba působí v krajině nenápadně.

Foto: Steve Keating

Stavba má jednoduchou přesahující pultovou střechu.

Foto: Steve Keating

Aby se uspořilo na nákladech, jsou vnější obklady z překližky.

Foto: Steve Keating

Většinu terasy zakrýcá střecha.

Chatka s plochou 79 m² nabízí vše, co člověk potřebuje: Ložnici, koupelnu, obývací místnost a pěknou prostornou kuchyň s dostatkem pracovních ploch i skříněk a s jídelním stolem. Velikou devizou obydlí stojícího v kopci je nádherný výhled do okolní krajiny, jemuž se lze oddávat nejen z obýváku, ale především z terasy.

Foto: Steve Keating

Do domu se vstupuje prosklenými dveřmi.

Foto: Steve Keating

Koupelna

Foto: Steve Keating

Ložnice

Aby se uspořilo na nákladech, rozhodli se architekti využít překližku jako hlavní obkladový materiál na fasádách i na stěnách a stropech v interiéru. Pouze na některých místech jí uvnitř domu střídají sádrové desky. Okna jsou osazena izolačními dvojskly, u nichž je meziskelní prostor vyplněn argonem. Rámy oken a dveří jsou vyrobeny z borového dřeva. Podlaha v interiéru je z leštěného betonu.

Foto: Steve Keating

V kuchyni se doplňují přírodní barva překližky a bílá.

Foto: Steve Keating

Chata nabízí nádherný výhled do všech stran.

Foto: Steve Keating

Celý interiér snadno vytopí malá kamna v obývacím pokoji.

Tvar domu pak vychází z klasické kostky sevřené mezi dvěma betonovými stěnami, jež ji zároveň zvedají nad úroveň okolního terénu. Právě této úpravě vděčí majitelé za to, že místo „utopené“ chatky v kopci mají spíše orlí hnízdo přehlížející celé okolí.

Foto: Balance Associates, Architects

Dispozice stavby: 1 vstup, 2 předsíň, 3 koupelna, 4 kuchyň s jídelnou, 5 terasa, 6 obývací pokoj, 7 ložnice.

Foto: Balance Associates, Architects

Orientace domu na pozemku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám