Hlavní obsah

Vzhled pražského Smíchova se radikálně změní

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh nové podoby části pražského Smíchova představili v úterý veřejnosti zástupci pátého městského obvodu společně se zástupci developera projektu Sekyra Group a architektů, kteří se na jeho vytváření podílejí. Projekt nese název Smíchov City a týká se prostoru, který mezi sebou svírají ulice Nádražní a Radlická a jenž se táhne od Smíchovského nádraží až k Ženským domovům.

Foto: Sekyra Group (7x)

Předpokládaný vzhled ulice Nádražní.

Článek

Dosud nedostatečně využívaný prostor zahrnující i nákladové nádraží o celkové ploše 216 099 m² se podle návrhu, na jehož vzniku mají v nebývalé míře možnost participovat obyvatelé metropole, promění v plně fungující část města s veškerou vybaveností, rezidenčními i administrativními budovami, velkorysým množstvím zeleně i drobných komerčních zón.

Foto: Sekyra Group

Na přelomu let 2017 a 2018 má začít výstavba první fáze projektu Smíchov City zahrnující kromě jiného dva první domovní bloky.

Developerská společnost pracuje na vytváření návrhu budoucí podoby okolí Smíchovského nádraží s radnicí Prahy 5 a především s velkým počtem architektonických ateliérů.

Foto: Sekyra Group

Bloky jsou dopředu rozdělené na jednotlivé domy, které navrhují různé architektonické ateliéry. Díky tomu bude mít nová zástavba pestrý vzhled. A každý z obyvatelů také hned snadno rozpozná svůj dům.

„Developer chtěl vytvořit město, ne sídliště. Dříve město vytyčilo ulice a pak prodalo parcely. To se ale dnes nedělá, takže se to developer snažil nějak imitovat,“ vysvětlil novinářům základní přístup pro vytváření návrhu architekt prof. Ladislav Lábus, děkan Fakulty architektury ČVUT a zároveň šéf jednoho z ateliérů, které se na projektu podílejí.

„Paradoxem dnešních měst je, že jsou buď příliš monotónní a nás v nich pak nebaví žít, anebo jsou naopak příliš rozdováděná,“ popsal Lábus základní úskalí, jimž se developeři v případě pražského Smíchova chtějí vyhnout.

Foto: Sekyra Group

V nově vytvořené části města má vzniknout i 28 metrů široký boulevard.

Návrh na nový vzhled Smíchova proto developerská společnost vytvářela na stejném principu, jako vznikaly tradiční městské části v Praze, například Vinohrady. Nejprve s ohledem na okolní zástavbu a již existující ulice navrhla síť budoucích komunikací, určila, kde vzniknou veřejná prostranství a náměstí, a samotnou zástavbu rozčlenila do tradičních domovních bloků se zelenými vnitrobloky.

Foto: Sekyra Group

Jedním z prvních kroků bylo nakreslení sítě ulic v nově organizované části města.

Na návrhu prvních dvou bloků pracovalo sedm ateliérů, jež zvítězily v nezávislé architektonické soutěži vyhlášené ve spolupráci s pražským Institutem plánování a rozvoje. Jsou to Kuba & Pilař architekti, Haascookzemmrich STUDIO 2050, Chalupa architekti i, Lábus – AA – Architektonický ateliér, A69 architekti, D3A a Projektil architekti.. Aby se předešlo eventuálnímu jednolitému vzhledu domovních bloků, jsou od začátku rozděleny na jednotlivé domy, jejichž podobu navrhují zmiňované ateliéry.

Foto: Sekyra Group

Důležitou roli v projektu hrají veřejná prostranství a zeleň.

Součástí plánů jsou také parky o rozloze cca 22 000 m². „Kromě diverzity staveb je pro projekt klíčová i práce s veřejným prostorem,“ uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. „Nové čtvrti chceme dát velkorysou pěší zónu, jejíž hlavní bulvár bude 28 metrů široký a bude křižovat dvě velké parkové plochy,“ dodal.

Foto: Sekyra Group

Návrh funčkního využití uvažovaného prostoru zohlednil i představy místních obyvatel.

V první etapě zahrnující plochu 25 000 m² vznikne 400 bytů (z plánovaného celkového počtu 1500 bytů) a kancelářská budova o velikosti 10 500 metrů čtverečních pronajímatelných ploch. V projektu se také počítá s prvky smart city, jako je systém řízení veřejného osvětlení, řízení semaforů či inteligentní mobiliář.

Po dokončení celého projektu by mělo nalézt v nové části Smíchova domov zhruba 3300 obyvatel a práci na 9000 osob. Se zahájením výstavby první fáze projektu se počítá na přelomu let 2017 a 2018.

Model projektu je k vidění v Mánesu
Unikátní model projektu, zhotovený v měřítku 1 : 100, mají možnost si prohlédnout návštěvníci výstavy Organické město až do 9. října v pražském Mánesu. Jeho autory jsou studenti FA ČVUT. Připravovaná podoba nově vznikající městské části se od chvíle, kdy studenti začali na modelu pracovat, v některých aspektech pozměnila, přesto stále nabízí dobrou představu o tom, jak má prostor mezi Smíchovským nádražím a Ženskými domovy v budoucnu vypadat.Developeři chtějí i nadále úzce spolupracovat na vytváření projektu s městem a jeho obyvateli. Model proto hodlají vystavovat i při dalších příležitostech v budoucnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám