Hlavní obsah

Víte, jak efektivně šetřit vodou?

Úspora vody znamená ohleduplnost k přírodě a šetrnost k domácímu rozpočtu. Průměrná denní spotřeba vody na osobu je 130 litrů a velkou část tvoří osobní hygiena. Nezanedbatelná je ale i péče o zelenou zahrádku.

Foto: Sanela

Jedna koupel ve vaně vyžaduje 100 až 200 litrů vody, sprchování 30 až 60 litrů vody.

Článek

Vybavení koupelny a moderní technologie pomohou v šetrném přístupu k nakládání s vodou. Je to ale i o našich návycích. Třeba dát přednost sprchování před koupelí.

Také nenechávat téct vodu zbytečně. Ať už si čistíme zuby, nebo myjeme vlasy. Nezdá se to, ale i za krátkou dobu proteče zbytečně velké množství vody. Kontrolujte rovněž pravidelně své vybavení. Ať už jsou to baterie, toaleta nebo domácí spotřebiče, dbejte na to, aby neprotékaly.

Obyčejný kohoutek versus automatika

Víte, kolik průměrně proteče obyčejným kohoutkem vody a o kolik tento objem zmenší automatická baterie?

Při výpočtech odborníci zvolili průměrný 15vteřinový mycí cyklus, během kterého u pákové klasické baterie protečou až tři litry vody.

U senzorové baterie je tato spotřeba téměř třetinová. Pokud si tedy umyjeme ruce 10× za den, tak s obyčejnou baterií vyplýtváme 30 l, u automatiky jen okolo 12 l vody. Důležité rovněž je, aby byla vybavena úsporným perlátorem.

Nejsou to maličkosti

  • Mytí nádobí: moderním myčkám stačí na jeden cyklus jen 10 l vody a je ekologické pouštět ji, až když je plná. Mytí nádobí v ruce se pohybuje ve spotřebě mezi 7 a 20 l vody.
  • Obyčejné kapání kohoutku může znamenat únik vody až 24 l denně. Protékající toaletou unikne přibližně 25 l za hodinu.

Šetrné splachování

V průměru 30 až 40 % denní spotřeby vody připadne jen na splachování. Dobrou cestou je vyměnit staré klozety za modernější, samostatně stojící nebo závěsné toalety. K jejich instalaci jsou využívány podomítkové moduly, které umožňují úsporné splachování 3/4,5 l.

Při výměně bychom neměli zapomínat zkontrolovat vypouštěcí ventil. Během instalace může dojít k tomu, že ventil zůstane ve výchozím nastavení a nevyužívá se tak možnost úsporného splachování.

Pro představu: při používání úsporného splachování 3/4,5 l oproti starším toaletám s 9 l může domácnost uspořit až 7000 Kč za rok a ve srovnání s toaletami splachujícími 6 litry pak úsporné klozety ušetří 3000 Kč za rok. Pořizovací náklady se tedy mohou vrátit poměrně rychle!

Hospodaření na zahradě

Kvůli menší frekvenci srážek pociťujeme na zahrádkách nedostatek vody velmi často. Využívat pitnou vodu je drahé a neekologické, vyplatí se zachytávat dešťový příděl. Také je moudré zahradu udržovat tak, aby vodu dokázala sama lépe zadržovat, uchovávat a bránit jejímu stékání po povrchu.

Základem je zachytávání dešťové vody, kterou využíváme především pro zalévání zahrady. Uspoříme, a navíc voda neobsahuje chemii a má vhodnou teplotu pro rostlinky. Nejčastějším způsobem je sběr vody ze střechy domu nebo garáže prostřednictvím okapového svodu do sudu.

Když sud nestačí, je vítaná nadzemní nádrž v podobě IBC kontejneru, která dokáže pojmout až 1000 l vody.

Maximum srážkové vody se nám ale podaří zachytit jen s podzemní nádrží. Je to sofistikované řešení, které dobře poslouží i v době déletrvajícího sucha. A na zahradě samozřejmě šetří také místo.

Když vana nabízí i pohodlné sprchování

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jak vybrat správnou domácí vodárnu

Domácí vodárna je užitečné zařízení, které slouží k zásobování pitnou nebo užitkovou vodou. Oceníte ji v rodinných domech, na chatách i chalupách, zkrátka...

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií...

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít...

Výběr článků

Načítám