Hlavní obsah

Vila na Višňovce je jedním z příkladů kvalitní stavby pro spokojený rodinný život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivý vilový dům v pražském Radotíně vznikl pro rodinu s menšími dětmi. Stavba má výrazný tvar, ale je prostá zbytečných dekorací. Její předností je zdařilé umístění, nachází se na jižním svahu s půvabnými výhledy daleko do okolní krajiny.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila se nachází na Praze 5 v Radotíně.

Článek

V Radotíně už na počátku 20. století vznikala kvalitní architektura, o čemž svědčí i soubor kubistických domů, nacházejících se v obci. Čtvrť Višňovka, respektive její východní část, ve které se tato vila nachází, ale vyrostla až v nedávné době na kopci nad Radotínem.

Vilu navrhla architektka Jana Zlámalová ve spolupráci s architektem Janem Kolářem. Autorka už pro stavebníka navrhovala menší zakázku, takže spolupráce na tomto domě nebyla náhodná.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Černobílá vila má nadčasový tvar.

Celá lokalita je pozoruhodná tím, že v ní nepřevládá kýčovité „podnikatelské baroko“, ale jde v zásadě o velmi uměřené stavby. Zásadní vliv na podobu vily na Višňovce z let 2008 až 2011 měla poloha pozemku.

Viditelná jsou z něj nejen údolí Berounky a Vltavy se zbraslavským klášterem, ale i hradiště Závist a další kopce začínajících Brd za vysílačem Cukrák.

Vila na pražském Břevnově je vybavena inteligentním systémem, k tomu si zachovává specifický půvab

Tipy a trendy

Interiér je propracovaný do detailů

Vila je precizně řešena do detailů, pečlivé zpracování se týká i schodišť, propojujících vstupní část s přízemím a přízemí s patrem.

Za prosklenou stěnou se nachází jednotný obytný prostor, spojený přímo s kuchyní. Ten je hlavním centrem života v domě a nechybí v něm ani krb. Z této místnosti je přímo přístupná venkovní terasa, takže je možné téměř dokonale propojit vnitřní a vnější svět.

V patře jsou dětské pokoje, před kterými je chodba spojená schodištěm s přízemím. Dále se zde nacházejí koupelny a ložnice, ze které se dá vyjít na terasu nad vchodovým schodištěm.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Modernímu interiéru vévodí dřevo.

Vytápění domu zajišťují moderní, energeticky úsporné technologie. Vedle samotné vily je do terénu zapuštěna garáž, pohledově tvořená gabionovou stěnou a uvnitř objektu přímo propojená se vstupem do domu. Střecha garáže je porostlá trávníkem.

Zdroj: Slavné pražské vily, Patrik Líbal

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám