Hlavní obsah

Královédvorskou vilu Karla Čeřovského krášlí obloukově tvarovaná zimní zahrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominantním prvkem vily Karla Čeřovského ve Dvoře Králové nad Labem od architekta Josefa Gruse je obloukově tvarovaná přízemní zimní zahrada s terasou na střeše. Vila patří k vůbec nejlepším stavbám Královéhradeckého kraje a je jednou z nejkrásnějších funkcionalistických vil v lokalitě.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vilu naleznete na adrese: Dvůr Králové nad Labem, Raisova čp. 1755.

Článek

Stavebník vily Karel Čeřovský, který byl ředitelem textilní firmy Sochor“, se ve svém postavení měl možnost stýkat s významnými českými umělci té doby, kteří spolupracovali s firmou při navrhování motivů pro látky i s architekty a staviteli. Mimo jiné i s Josefem Grusem, žákem a spolupracovníkem slavného architekta Josefa Gočára. Právě tohoto architekta požádal Karel Čeřovský o návrh na svou soukromou vilu.

Zpracování stavební dokumentace a realizaci stavby svěřil místnímu architektu a staviteli Karlu Jarolímkovi. Objekt vznikl v roce 1933 ve funkcionalistickém stylu, je ale zásadním způsobem oživen prvkem prosklené zimní zahrady.

Foto: Archiv publikace slavné vily Královéhradeckého kraje

Stavbu krášlí nautické prvky, tvary známé z lodního průmyslu.

Kubistická vila Otakara a Karly Čerychových je jednou z nejcennějších staveb Královéhradeckého kraje

Tipy a trendy

Architekt Josef Grus navrhl dvoupodlažní vilu s železobetonovou konstrukcí a plochou střechou jako dva objemově prostupující, nestejně vysoké hranoly. Ten nižší, umístěný blíže k silnici, je v levé části vynášen pilířem a jeho fasáda je po celé výšce členěna výrazným prosvětlením schodiště.

Foto: Archiv publikace slavné vily Královéhradeckého kraje

Pohled na vilu na dobovém snímku.

Vyšší část autor rozčlenil trojkřídlými okny, přičemž směrem do ulice osadil navíc balkonové dveře s východem na terasu. Fasády vily jsou dost střízlivé a mají hrubé břízolitové omítky v bílé barvě.

Rodinný dům Hrůšových získal díky nástavbě velkou terasu i pokoje navíc

Tipy a trendy

V přízemí objektu byla, jak bylo zvykem, vstupní hala se schodištěm do patra, velká jídelna, obývací pokoj s krbem a zimní zahradou se vstupem do zahrady. V patrech umístil Josef Grus ložnice s obytnou terasou, která dispozičně a logicky tvořila střechu nad zimní zahradou.

Foto: Archiv publikace slavné vily Královéhradeckého kraje

Veranda navazuje hned na obývací pokoj a je tak součástí společenských prostor.

Obdivuhodná je skutečnost, že vila se ve své původní podobě, objemu i architektonickém členění, materiálech a dispozici přízemí dochovala až do dnešní doby, a to hlavně díky ohleduplným následným vlastníkům vily.

Zdroj: Slavné vily Královéhradeckého kraje, Vladimíra Paterová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám