Hlavní obsah

Vila na pražském Břevnově je vybavena inteligentním systémem, k tomu si zachovává specifický půvab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkorysá soudobá vila na pražském Břevnově od architektů Ladislava Lábuse, Marka Nábělka a spolupracovníka Mikuláše Vavřína je vybavena vyspělými počítačovými a komunikačními kanály, ale přesto si zachovává vilový půvab. Na sever, směrem do ulice, je uzavřena masivně působící stěnou z režného zdiva, směrem do zahrady je naopak zcela otevřená.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Loutkářská 18, čp. 1826, Praha 6 - Břevnov

Článek

Ve svém okolí se vila vyjímá právě díky použití výrazného režného zdiva. Stavba je rozsáhlá a mohutná, a tak použití režného zdiva pláště má své opodstatnění. Architekti tak docílili rozbití jednolitosti plochy dlouhé uliční fasády.

Dům získal jasnou drobnou strukturu pláště. Při bližším pohledu je patrné, že odlišnou vazbou cihel je naznačen sokl nesoucí stavbu.

Zahradní fasáda je jasně členěna a dělena

Plášť, který vilu obepíná, přímo znesnadňuje rozpoznání dispozice zvnějšku. Jen v nejvyšším poschodí se jasná stavební kostra vypíná nad režné zdivo a dává tak tušit, kde je ukryto jádro stavby.

Uliční fasáda je nepravidelně členěna otvory, a tak se nedá ihned snadno odhadnout ani počet podlaží. Rozbití plochy fasády dokresluje převzatý historický motiv průduchů.

Díky svažitosti terénu je přitom směrem do ulice stavba čtyřpodlažní, respektive trojpodlažní se střešním ateliérem. Zahradní fasáda je dvoupodlažní s ateliérem. Všechna podlaží jsou pak propojena výtahem.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiér je důmyslně propojen s exteriéry.

Cílem architektů bylo většinu obytných částí domu napojit na zahradu. Proto je jižní fasáda hodně prosklená a současně je možný bezprostřední přístup do zahrady ze všech místností v přízemí a v patře přes terasu a schodiště po obou stranách stavby.

O zahradě se dá mluvit jako o velké terase, na kterou navazuje skutečná terasa v prvním patře, vše završuje terasa vedle ateliéru. Optické pokračování zahrady do patra je navozeno i prostřednictvím popínavých rostlin na zábradlí.

Přízemí tak má podle přesvědčení architektů podobu připomínající umělou dekorativní jeskyni, grottu. Je v něm použitý kámen trachyt jako podlahová krytina ve dvou obytných místnostech, aby propojení interiéru a exteriéru bylo pro obyvatele co nejlepší.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Stavbu krášlí přiznané cihloví.

Pečlivá a působivá skladba materiálů na vile zahrnuje hlavně přírodní materiály - kamenné dlažby a obklady, přírodní štukové kletované omítky, dřevěná okna a žaluzie atd.

Ve vile v Břevnově je zachována (byť především pohledová) kontinuita hlavního obytného prostoru děleného do čtyř částí, na které navazuje krytý bazén s tělocvičnou a pracovna. Jednotlivé hlavní prostory jsou propojeny částečně prosklenými stěnami.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Směrem do ulice působí stavba uzavřeným dojmem.

Je také třeba zdůraznit vybavení domu počítačovými a komunikačními kanály, tzv. inteligentním systémem. Jedním z úkolů pro architekty pak bylo, aby žádný systém domu na pohled nedominoval.

Například klimatizace je tak zasunutá do svislých nosných konstrukcí. Systém také umožňuje ovládat velké posuvné dřevěné žaluzie, kterými je možné jednotlivé prostory zcela uzavřít.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

V interiéru nechybí kvalitní designový nábytek.

Architektům se podařilo přes velkorysost a rozlehlost vily udržet lidské měřítko a přitom neztratit nic ze vznešenosti formy vily.

Zdroj: Slavné pražské vily, Filip Šenk

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám