Hlavní obsah

Vila i přes moderní ráz skvěle zapadla do vesnicky pojaté pražské čtvrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vilové čtvrti v jihovýchodní části Prahy, zachovávající si dodnes částečně vesnický ráz, najdeme zajímavou stavbu. Přestože je představitelkou soudobé moderní architektury, není ve svém okolí nijak rušivým objektem. Do ulice působí poměrně jednoduše, až stroze. Naopak do zahrady je členění mnohem rozvinutější.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Nevšední vila se nachází na Praze 10.

Článek

Vilu navrhli Pavel Hnilička, Jan Dluhoš a Ondřej Dušek z architektonického ateliéru Pavel Hnilička Architekti. Vícegenerační dům vznikl mezi lety 2006 až 2009 a je částečně podsklepený, přičemž suterén je umístěn blíž k ulici.

Z jednotné bílé hmoty hlavní strany vily obrácené do ulice vystupuje jen garáž pro dva automobily, ke které je připojena malá lodžie, chránící vstupující před deštěm, sněhem a dalšími nepříznivými povětrnostními vlivy.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Polouzavřené terasové atrium

Z domu vystupují dvě přízemní, z větší části prosklené hmoty, které mezi sebou vytvářejí polozavřené terasové atrium, autory nazývané patio. Toto atrium, ve kterém se nachází i krb, je možné zakrýt lehkou výsuvnou střechou.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiéru dominuje dřevo a moderní nábytek.

V přízemí jsou logicky technické místnosti a sociální zařízení směřovány do ulice, ke které přiléhá i hala se schodištěm, osvětlená kruhovým světlíkem.

Do zahrady naopak směřuje jednotný velký prostor, tvořený obývacím pokojem, obytnou kuchyní a jídelnou. Do exteriéru je otevřený velkými prosklenými plochami.

V druhé vystupující části se nachází obytná kuchyně, tvořící s ložnicí a zázemím samostatnou jednotku.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Koupelna má minimalistické linie.

Patro, spojené s přízemím elegantním zaobleným schodištěm, je řešeno jako odpočinkové. Nechybí v něm ložnice s koupelnou, dětské pokoje se společnou koupelnou a galerie propojená pohledově s přízemím.

K jednomu pokoji i ložnici přiléhají venkovní pochozí terasy, tvořící střechu nad přízemními částmi, směřujícími do zahrady.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

V domě je dostatek důmyslných úložných prostor.

Nechybí dva komíny, odvádějící kouř z vnitřního i vnějšího krbu. Z druhého pokoje je pak možné vystoupit na terasu nad garáží.

Přestože je půdorys poměrně členitý, nic nepůsobí zbytečně či nadbytečně, ale logicky zapadá do celku stavby.

Zdroj: Publikace Slavné pražské vily, Patrik Líbal

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám