Hlavní obsah

Vila s ateliérem v Kobylisích svým umístěním rozděluje parcelu na několik zón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rovinatém pozemku v Kobylisích, na hraně pískovcového masivu s mimořádným výhledem na panorama Prahy stojí novostavba vily s ateliérem. Svým umístěním v dostatečné vzdálenosti od jižní hranice pozemku rozděluje parcelu na několik zón: vstupní, zástavbovou, pobytovou, hospodářskou a přírodní. Autorem návrhu stavby je architekt Karel Mrázek.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: U Školské zahrady 23, čp. 1821, Praha 8 - Kobylisy

Článek

Vila s ateliérem vznikla mezi lety 2000 až 2003 a její autor navázal svými minimalistickými projekty na tradici předválečného funkcionalismu. Využil bohaté zkušenosti s rezidenčními stavbami navrhovanými v nových urbanistických komplexech.

Stavba je navržena na půdorysu nepravidelného hranolu. Dům reaguje na podobu svého okolí tím, že svým bariérovým umístěním zakládá novou uliční čáru a vyčleňuje tak prostor zahrady se starými solitérními stromy a altánem. Vila byla navržena tak, aby logicky a nerušivě zapadla do okolního prostředí. Architekt toho dosáhl především členěním objektu a vhodným usazením do terénu.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Z ulice vila působí nepřístupně.

Vlastní objekt tvořený dvěma nadzemními podlažími s terasou a bazénkem je podpírán ustupujícím podlažím zapuštěným v terénu.

Samostatně stojící severovýchodní stěna vymezuje prostor pro komunikační haly uzavřené skleněnými výplněmi.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Kuchyň působí téměř jako laboratoř.

Stavba měla plnit hned několik funkcí, harmonicky spojila bydlení s provozem architektonického ateliéru. Obě části získaly svůj vlastní vstup a dvě na sobě nezávislá schodiště, která propojila ateliér s pracovnou a obytné podlaží s garáží.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Schodiště má nadčasového ducha.

Fasáda je opláštěna cementovláknitými deskami cembonit, přírodním plechem corten s typickou rezavou barvou a odolnými deskami alucobond. Výplně okenních otvorů tvoří čiré sklo v rámech z eloxovaného hliníku. Před okny jsou osazeny žaluzie. Nosné svislé konstrukce jsou vyzděny z termobloků.

Pohledový beton stropních monolitických konstrukcí je v interiérech domu přiznaný. Veškeré ocelové konstrukce byly žárově zinkovány. Dům je zastřešen plochou zelenou střechou přístupnou výklopným světlíkem.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Koupelna je prostá zbytečných dekorací.

Polozapuštěný suterén byl využit pro ateliér s kuchyňkou a hygienickým zázemím, garáž se vstupem do zahrady a technickou místnost.

V prvním nadzemním podlaží je vstupní hala, obývací pokoj s východem na terasu, kuchyň s jídelnou a pracovna. Do druhého podlaží umístil architekt ložnici, dětské pokoje, koupelny a šatny. Interiér byl zařízen v duchu jednoduchosti, funkčnosti a s maximálním důrazem na použitý detail.

Zdroj: Slavné pražské vily, Petr Koudelka

Dům v zemi je součástí komplexu, který chytře využívá akumulačních schopností zeminy

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám