Hlavní obsah

Vestavěnou šatnu svých snů pečlivě naplánujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vestavěnou skříň využijeme často od podlahy až po strop, přičemž zvládne šikminy v podkroví i atypický prostor pod schodištěm. Její vzhled a členění si však nejprve dobře promyslíme.

Foto: Ikea

Šatní sestava Pax (375 × 58 × 236 cm) se chlubí řadou možností zavěšení nejen na ramínkách. Místa je dostatek i v zásuvkách a na policích. Cena 20 820 Kč.

Článek

Důležitými kritérii jsou velikost zázemí pro skříň a počet lidí, jejichž oděvy a další doplňky bude šatna-skříň chránit.

Dalším nezanedbatelným hlediskem je frekvence používání jednotlivých kousků ve skříni. Ty nejžádanější by měly být snadno dostupné, ve výšce dosahu rukou. Nejméně nošené oblečení, většinou mimosezonní, patří do její vrchní části.

Online návrh

Plánování šatny, polic, věšáků a zásuvek usnadní konfigurátor nábytku na stránkách výrobce. Vytvoříme online návrh vestavěné skříně z pohodlí domova, v některých případech e-kalkulačka propočítá orientační náklady.

Čím se řídit při úklidu šatníku

Styl

Nejdříve vybereme z nabídky půdorys skříně a nastavíme její velikost. Poté volíme z nabídky vnitřních modulů, materiálů a designu.

Rozměry: hloubka vnitřního korpusu má být minimálně 40 cm pro složená trika a svetry, nebo od 55 cm pro zavěšená ramínka. Systém posuvných dveří zabere dalších 8 až 10 cm.

V případě hloubky menší než 55 cm se vyplatí opatřit pro zavěšený textil výsuvný věšák, přičemž posuvné dveře umocní vítanou úspornost v menším bytě.

Foto: Ikea

Šatní sestava Pax Mehamn z bíle mořeného dubu (150 × 44 × 236 cm) s malou hloubkou a posuvnými dveřmi vyhoví malému bytu. Nechybí výsuvné šatní tyče a vestavěné osvětlení. Cena 11 420 Kč.

Nevíme-li si rady, vizualizaci na základě našich připomínek může zástupce firmy provést osobně, provede i orientační kalkulaci na zvolenou vestavěnou skříň včetně dopravy a montáže.

Samozřejmě se lze spolehnout i na dražší variantu a skříň nechat zhotovit na klíč, kdy technik pečlivě vyměří konkrétní prostor a v koordinaci s klientem zhotoví nábytek podle jeho přání.

Cenově dostupným a zároveň vkusným materiálem je laminovaná i dýhovaná dřevotříska. Výjimkou nejsou ani vestavěné skříně z masivu, se skleněnými či zrcadlovými dveřmi, posuvnými i otvíravými s panty.

Vybavení skříně

V šatně jsou důležité otevřené police, dlouhé maximálně metr, abychom na vše dosáhli z jednoho místa. Do nich vkládáme textilní koše, krabice, boxy s uloženými věcmi. Výsuvné verze se řadí k sofistikovanějším řešením pro zóny ve větší hloubce, nejčastěji je uplatníme na boty. Na bocích mají přidělané pojezdy dovolující polo- či plno výsuv.

Díky důmyslným řešením v šatníku nic nepřekáží

Tipy a trendy

Výsuvnou šatní tyč instalujeme do vestavěné skříně s menší hloubkou, oproti klasické šatní tyči ale příliš nenabízí přehled. Sklopná šatní tyč umožní věšet slavnostní saka a košile až ke stropu vestavěné skříně. Obvykle disponuje madlem, které sahá ke spodním okrajům šatů. Pružinový mechanismus zajistí stáhnutí sklopné tyče i se zavěšenými ramínky do potřebné úrovně a její navrácení do původní polohy.

Zásuvky situujeme raději na okraje skříně a do jejích spodních nik. Hlavně v ložnici oceníme tichý chod zásuvek s tlumeným dojezdem, které otevřeme lehkým tlakem.

Foto: Ikea

Vložka s přihrádkami Komplemet do výsuvného podnosu poskytne rychlý přehled o uložených maličkostech. Rozměr 40 × 53 × 5 cm za 500 Kč.

Drátěné koše se vyrábějí v unifikovaných rozměrech, jejich výhodou je větrání, takže se hodí pro ukládání bot, zastanou i funkci koše pro použité prádlo.

Skříň obohatíme speciálními držáky, třeba výsuvným kalhotovníkem, kravatníkem, páskovníkem apod.

Nezapomínáme na vestavěné osvětlení, ať v podobě LED tyče, bodovek, LED pásků umístěných v policích a na vnitřním okraji zásuvek. Otevřeme-li skříňová dvířka nebo zásuvku, světlo se automaticky rozsvítí.

Šatna za posuvem

Součástí obytného prostoru ložnice může být šatna oddělená posuvným systémem, která vyhlíží jako samostatná místnost. Díky kolejnici zabudované přímo ve stropě a nosnosti pro velkoformátové dveře ušetří místo, které by jinak zabíraly zdi a otočné dveře do šatny.

Posuvný systém mohou tvořit plné dřevěné části, kvůli přístupu přirozeného světla jsou výhodnější průhledné varianty z kaleného skla, čirého nebo opatřeného grafickými motivy. Obě možnosti jsou designově zajímavé a dodají ložnici punc luxusu.

Foto: JAP Future

Skleněná plocha dveřního křídla Idealine s členěním hliníkovými profily se hodí pro oddělení šatny od ložnice.

Elegantním východiskem je nosný profil posuvu krytý ze spodní části pohledovým stropem, s nímž tvoří jednu rovinu, a tak se posuv stává prakticky neviditelným. Na kolejnici montujeme posuvné dveře i fixní dílce.

Šatnám sluší otevřené skříně, s policovými a zásuvkovými moduly, pro jejichž rozmístění platí stejná pravidla jako pro skříně. Menší zásuvkové skříňky s proskleným, průhledným čelem ulehčí orientaci v odložených botách a drobnostech.

Je dobré vědět
Záda korpusu můžeme vynechat a postavit skříň ke stěně ošetřené prodyšnou otěruvzdornou interiérovou barvou.
Skříň kotvíme do zdi, dno je osazené rektifikačními nožkami pro vyrovnání nerovností podlahy.
Vznik plísní minimalizujeme tím, že neinstalujeme vestavěný nábytek do koutů nezateplených konstrukcí sousedících s vnějším prostředím.
Pozor na umístění nábytku nad nevytápěný sklep, pod nevytápěnou půdu, před nezateplenou venkovní stěnu z kamene či plných cihel!

Anketa

Máte doma vestavěnou šatnu?
Ano.
48,6 %
Měli jsme, ale už nemáme.
2,3 %
Plánujeme ji.
23,3 %
Ne.
25,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Související články

Předsíň i šatnu dobře uspořádejte

Předsíň je první místností, která nás doma přivítá. Měla by tedy být dostatečně reprezentativní, příjemná a zároveň funkční. K tomu, abyste tu udrželi lad...

Výběr článků

Načítám