Hlavní obsah

V pražských Holešovicích kotví vzducholoď Gulliver

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedním z realizovaných projektů přihlášených do letošního ročníku soutěže Stavba roku 2017 je i loni vybudovaný doplněk Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích. Na jeho střeše spočívá vzducholoď nazvaná Gulliver. Její interiér slouží jako další zajímavý prostor centra, určený především ke společenským setkáním a kulturním akcím.

Foto: René Volfík, DOX

Nový prostor Centra současného umění má tvar vzducholodě, jakožto symbolu věčné lidské touhy létat a zároveň určitého utopického ideálu. Nese jméno Gulliver.

Článek

„Svou pozoruhodnou monumentalitou a hypnotizující důstojností nepřestávaly fascinovat generace i dlouho poté, co zmizely z oblohy. Vzducholodě vždy ztělesňovaly věčnou lidskou touhu létat a zároveň určitý utopický ideál. Vzducholoď nad Centrem současného umění nese jméno jedné z nejznámějších postav utopické literatury,” říkají v průvodním slovu ke svému dílu autoři Leoš Válka, Martin Rajniš a David Kubík.

Foto: Jan Slavík, DOX

Centrum moderního umění v pražských Holešovicích získalo přistavěním nového prostoru velice nevšední doplněk, který jej učinil zcela unikátním.

Po technické stránce je 42 metrů dlouhá vzducholoď spočívající na střeše centra ocelovo-dřevěná konstrukce. Její tvar evokuje modely, které se vyráběly na počátku 20. století.

Foto: Jan Slavík, DOX

Z vrchní strany je vzducholoď chráněna pláštěm z ETFE folie, která ji chrání před povětrnostními vlivy jako deštník.

Základní kostru tvoří 14 příhradových obručí, mezi nimiž autoři ponechali rozestupy 2,2 až 3 metry. Vzájemně jsou propojeny vodorovnými prvky, které se sbíhají v zádi a ve špici. Dřevěné lamely jsou vyrobeny z modřínového dřeva.

Foto: DOX

Lamely pokrývající povrch vzducholodi Gulliver jsou z modřínového dřeva.

Kostru doplňují lanová táhla napomáhající její stabilitě. V horní části je pak vzducholoď kryta membránovou konstrukcí z ETFE fólie, která ji chrání před nepříznivými klimatickými vlivy jako deštník.

Foto: DOX

Interiér vzducholodi slouží jako nový prostor určený především pro společenské a kulturní události.

„Nosná kostra vzducholodě je ukotvena v požadované výšce k nakloněné ocelové mostovce, která současně tvoří nosný podklad pro vnitřní dřevěnou podlahu vzducholodě. Přístup je řešen dvojicí bočních ocelových schodišť,” popisují autoři projektu.

Foto: DOX

Vnitřek konstrukce Gullivera

Tělo vzducholodě doplňuje gondola, do níž se sestupuje po komínovém žebříku z paluby.

Foto: DOX

Prostor pod palubou

Aby mohl sloužit svému účelu, tj. k setkávání nad moderním uměním a literaturou, je interiér vybaven audiovizuální a světelnou technikou. Samozřejmostí je celoroční provoz, jenž umožňují instalované infrapanely.

Rozměry stavby

Délka: 42,13 m

Průměr: 9,34 m

Nejvyšší bod: 24,22 m

Zastavěná plocha: 322,00 m2

Pochozí vnitřní plocha: 161 m2

Obestavěný prostor: 2050 m3

 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám