Hlavní obsah

Budova s názvem Five usiluje o titul Stavba roku, spojuje starou a moderní architekturu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aktuálním ročníku soutěže Stavba roku se objevila i pražská administrativní budova s názvem Five. Jde o dům, který na první pohled vypadá, jako by vyrostl na původní staré stavbě. Skvělé propojení staré a nové části dalo vzniknout jednotnému objektu, který těží z estetiky budovy, má moderního a lehce industriálního ducha.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Stavba je dobrým příkladem spojení staré a moderní architektury. Generálním dodavatelem je Skanska, investorem společnost Valentinka.

Článek

Podobné stavby často potkáváme v pražském Karlíně, který po povodních prošel obrovskou proměnou a stává se vyhledávanou administrativní lokací. V této oblasti už vzniklo několik staveb, které jsou moderními budovami s integrovanými historickými prvky.

Jde například o Cornloft vzniklý z bývalé sýpky nebo mediální dům Economia, který je přestavěnou budovou bývalé výrobny parních kotlů.

Budova Five vznikla ze staré tramvajové vozovny na Smíchově v Praze 5, v ulici Na Valentince 3336/4.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Původní budova dodala stavbě trendy industriálního ducha.

Z původní stavby byly zachovány historické obvodové zdi do ulic Na Valentince a Svornosti. To stavbě dodalo na zajímavosti. Autorem přestavby je ateliér Qarta architektura.

Památkově chráněná fasáda je podle informací organizátorů soutěže Stavba roku k deskám nadzemních podlaží přichycena soustavou ocelových táhel zakončených kotevními deskami. Fasáda nese pouze sama sebe a vzdoruje tak jen účinkům větru.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Vstup dekoruje nápis s názvem administrativní budovy.

Objekt je navržen jako sedmipodlažní s hlavními vstupy z ulice Na Valentince. Přihlašovatel uvedl, že dispozičně je navržen jako podélný pěti trakt se dvěma středními chodbami.

V přízemí jsou umístěny komerční prostory a vjezd do garáží. Parkování je možné ve dvou podzemních podlažích. Technické zázemí objektu je v podzemních podlažích i na střeše.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Architekti mysleli i na úschovnu kol. V koupelnách nechybí ani chytrá zrcadla, která usnadňují získávání informací a jsou zajímavým zpestřením.

Nosná konstrukce spodní stavby je železobetonová, monolitická, stěnová konstrukce je doplněna sloupy. Nosná konstrukce horní stavby je navržena s ohledem na statické požadavky jako železobetonová, monolitická.

Stavbu korunuje plochá střecha s minimálním spádem pro odvodnění. Střecha části podzemního podlaží vybíhajícího mimo půdorysnou stopu nadzemní části objektu je řešena jako zelená.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Zaměstnancům je k dispozici luxusní terasa s výhledem na město.

Na velkorysém prostoru šesti pater je hned několik inovativních a současně ekologických technologií dle požadavků certifikace LEED Platinum.

Aplikace umožní jednoduchou rezervaci služeb 

Zajímavostí je i vznik mobilní aplikace pro budovu s názvem Five Aplikace, která slučuje všechny služby, které jsou v budově dostupné, nabídne tak například možnost rezervace zasedacích místností i prádelny. Nabídnout má i přehled akcí, které se konají v okolí budovy, nebo informace o budově samotné.

Součástí aplikace je i modul smart parking, který informuje o obsazenosti parkovacích míst.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V soutěži Stavba roku je každoročně oceňováno hned několik staveb. Více čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám