Hlavní obsah

V malých koupelnách vyniknou speciální nábytkové kolekce

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařizovat minikoupelnu je obtížné. Vydat se lze vlastní cestou a pořídit solitéry. Mnohem výhodnější je ale vybírat ze setů, které jsou pro malé koupelny přímo určené. Prostor je vnímán jako priorita a funkčnost souzní s úsporou každého milimetru.

Foto: Solodoor

Dveře jako věšáková stěna – to je Vertigo Variant, na které je možné umístit hliníkovou lištu s malou poličkou nebo posuvnými háčky na pověšení ručníků.

Článek

Poradit se s dobrým architektem či projektantem je rozumné. Mají zkušenosti, přehled o sortimentu a řešili nejednu zapeklitou situaci.

Při zařizování malé koupelny se totiž často zvažují protichůdné požadavky. Například že koupelna má sloužit mnoho let, ale potřeby uživatelů se v průběhu času velmi mění (narodí se děti, přijdou zdravotní problémy…).

Foto: Jika

I v malé koupelně si užijeme pohodlné sprchování. Asymetrický sprchový kout Tigo s rozměry 80 x 100 cm je vhodný do úzkého a dlouhého prostoru.

Rovněž si ujasníme logiku pohybu v koupelně. Když ji ráno používají dvě osoby najednou, přizpůsobíme tomu i vybavení sanity.

Koupelna i s WC?

Mnozí podlehnou hezkým obrázkům v časopise a volí propojenou koupelnu s toaletou. Je to ale rozumné? Spojení obou místností sice zaručí více prostoru, lépe vynikne design, ale výhodnější je oba prostory oddělit.

Foto: Ikea

Silveran je tradiční koupelna, která nabízí čistý severský design. Skříňky se prodávají v různých šířkách a hloubkách, takže najdeme nábytek vhodný i pro minikoupelnu.

„Lidé se často domnívají, že spojení koupelny s toaletou přinese více místa. To je sice pravda, ale ztrácejí tím stěnu, na niž lze umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory,“ vysvětluje designér Michal Janků.

Naopak vysoké skříňky na toaletě dávají možnost na uložení drobností.

Foto: Sanela

Do samostatného WC, odděleného od koupelny, je praktické instalovat malé umývátko, které má automaticky ovládanou baterii.

Když je rodina početnější, je propojení místností vyloženě nepraktické. Kromě prostoru jde samozřejmě i o hygienu.

Foto: Ravak

Praktické uspořádání nabízí koupelnový koncept Rosa, který je propracovaný do detailu. Typickým prvkem je rohová vana, která se prodává ve třech velikostech. Nejmenší je šíře 95 cm.

Foto: Ravak

V koupelnovém konceptu Chrome je jednotícím prvkem tvar oválu, který je variabilní. V setu najdeme vanu, vanovou zástěnu, sprchový kout, sanitu.

Samostatné WC si zaslouží malé umývátko, opláchneme si tak ruce hned a nemusíme do koupelny.

Dokonalé to bude s automaticky ovládanou baterií, protože na ni nemusíme pro spouštění vody vůbec sahat.

Vana, nebo sprcháč?

Opravdu vanu potřebujeme? Zabírá nejvíce místa a proti sprchování je provoz dražší.

Foto: Jika

Ergonomicky tvarovaná vana Tigo, která je kompromisem mezi vanou a sprchovým koutem. Doplňuje ji nezbytná vanová zástěna.

„Když už se pro vanu rozhodneme, doporučuji k ní pořídit i sprchovou zástěnu. Ta umožní používat vanu i jako sprchový kout,“ říká Radomír Ambrož ze společnosti Sanela a dodává, že je možné zvážit i variantu sprchového koutu s hlubší vaničkou.

Foto: Sapho

Hlubokou sprchovou vaničku Deep se zástěnou lze použít pro sprchování i částečné koupání. Vhodné pro ty, co nemají na vanu místo.

Chybu neuděláme s konceptem Tigo, určeným do malé koupelny. Zahrnuje i ergonomicky tvarovanou vanu se zástěnou nebo asymetrický sprchový kout s unikátním rozměrem 80 x 100 cm, vhodným do úzkého a dlouhého prostoru. Ve stejné kolekci pořídíme i umyvadlo s šířkou 60 cm nebo nejkratší kombiklozet s hloubkou 62 cm.

Nejčastější chyby

Jaké chyby při zařizování minikoupelen děláme nejčastěji? Bývají to nevhodně otevírané dveře od sprchového koutu nebo zástěny, které překážejí.

Chybou jsou i nesprávně zvolené obklady podlah a stěn (materiál, tvar, barva), které stísněný dojem ještě umocní.

Foto: Ikea

Pro chytré uspořádání všech věcí v miniprostoru využijme rozmanité koše, tyče a háčky. Bílé plastové koše jsou na přísavku, nemusíme vrtat do obkladů. Cena 179 Kč

Odborníci se často setkávají i se špatně umístěnými nebo nevhodně zvolenými umyvadlovými, sprchovými či vanovými bateriemi, u nichž velikost a délka ramínek neodpovídá velikosti sanitární keramiky.

Baterii a keramiku pořizujeme vždy v souladu, jako funkční tandem. Jednotlivé zařizovací předměty mají být totiž vyvážené proporčně i tvarově. Pečlivě vybírejme i koupelnový nábytek.

„V malé koupelně je praktická volba závěsných skříněk, protože může přímo navazovat na vanu nebo sprchu,“ říká Zdeněk Blažek ze společnosti Dřevojas.

Dobré vychytávky

Dveře v koupelně vybavte háčky, lištami a poličkami na drobnosti. Ručníky se županem budou mít své místo.

Volte nábytek bez úchytek. Dvířka, kde je neviditelná úchytka schovaná pod zkosenou hranou, jsou praktičtější a s kvalitním lakováním vydrží dlouho.

Foto: Jika

Pro hygienické pomůcky a kosmetiku využijte v minikoupelně šikovné mělké a vysoké skříňky. Neubírají prostor a udrží pořádek.

Nábytek vybírejte odolný vůči vlhkosti a raději ve světlých odstínech a přírodních dekorech. To malou koupelnu prosvětlí, opticky zvětší.

Kombinujte skříňky vysoké a menší, volte plnovýsuvné zásuvky, kde je o věcech dokonalý přehled. Nábytek zavěste na stěny.

Využijte pořadače, organizéry, koše a košíky, háčky, posuvné poličky na lištách.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám