Hlavní obsah

V Českých Budějovicích budují novou čtvrť, nabídne bydlení i služby seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský kraj pokročil s projektem vybudování nové čtvrti Linecká v Českých Budějovicích. Bude výjimečná především tím, že v jedné části budou mít zázemí s péčí senioři v různém zdravotním stavu. Vzniká na místě v areálu dolní nemocnice a stavět by se mohlo už na začátku příštího roku.

Foto: Jihočeský kraj

V nové čtvrti Linecká najdou zázemí senioři (vizualizace).

Článek

Projekt počítá například s výstavbou bytového domu sociálních služeb nebo s domovem pro seniory. Novinky o tom informoval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Můžeme potvrdit, že jedeme podle termínů. Nyní dokončujeme projektovou přípravu a v září nebo v říjnu bychom měli získat pravomocné stavební povolení. V příštím roce bychom pak mohli začít stavbu realizovat,“ uvedl hejtman.

Komplex budov by pak mohl být hotový v roce 2027. Čtvrť by měla být určena především seniorům, kteří budou moci počítat s bydlením s péčí i celou řadou služeb. V objektech bude například bazén a tělocvična. Počítá se také s parkováním v podzemí.

Foto: Jihočeský kraj

Projekt čtvrti počítá i se zelenými střechami nových budov (vizualizace).

Foto: Jihočeský kraj

Nová čtvrť vznikne v dolním areálu nemocnice.

„Celý koncept je postaven na tom, aby umožnil lidem přicházet ve chvíli, když jsou ještě soběstační. V momentě, kdy se jejich stav zhoršuje, se přesunou jen do jiné části. Jedná se o celkem unikátní koncept, který není nikde jinde v republice,“ zdůraznil Kuba.

Na místě vznikne například bytový dům sociálních služeb. Pokud se stav některého z obyvatel tohoto domu zhorší, bude se moci přesunout i do dalších dvou objektů. Bude se jednat o domovy pro seniory zaměřené i na neurodegenerativní nemoci, jako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. Dohromady bude v objektech více než 170 lůžek pro seniory a asi třicet bytů.

Nevšední zubní středisko v originální soše s organickými tvary

Jak na to

„Z jednotlivých budov se půjde dát projít do rehabilitačního centra pro osoby s neurovegetativním onemocněním. Senioři tak stále zůstanou ve stejném prostředí. Pokud budou soběstační, ale už třeba nebudou mít sílu na to, aby si domácnost úplně udržovali nebo si uvařili, budou moci v bytovém domě využít sociální služby,“ upozornila náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová.

Foto: Jihočeský kraj

Pohled na novou čtvrť z ulice Boženy Němcové (vizualizace)

Foto: Jihočeský kraj

Projekt počítá s několika bytovými domy (vizualizace).

Projekt podle ní také pomůže řešit současný problém nedostatku míst v domovech pro seniory a zařízeních podobného typu. „Ve městě je nyní přetlak 80 akutních žádostí o umístění seniorů. A to se bavíme jen o akutních žádostech. Musíme být připraveni také na to, že budou stárnout silné ročníky,“ dodává Kozlová.

Rodačce ze Slavičína je 107 let. Šokuje svojí vitalitou

Domácí

Součástí komplexu budov v areálu současné dolní nemocnice pak bude také například bytový dům pro nedostatkové profese, jako jsou zdravotníci.

Náklady na výstavbu komplexu činí přibližně jednu miliardu korun. „Přesnou částku však určí až výběrové řízení na zhotovitele,“ doplnil hejtman.

Projekt počítá i s tím, že ve druhé části bytového areálu českobudějovické nemocnice vznikne bytová čtvrť. V projektu je zakomponovaný také kostel svatého Jana Nepomuckého a objekt fary. „Jednáme o společném postupu s českobudějovickým biskupstvím,“ uzavřel Kuba.

Ministerstvo chce přiškrtit sociální hospitalizace. Plán má ale trhliny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám